Сто років тому вперше почали говорити про користь сонця для здоров'я. Засмагати стало не тільки корисно, а й модно – так з'явилися бікіні. Сучасні експерти в один голос заявляють, що засмагати шкідливо – саме сонячне випромінювання провокує рак шкіри. І на світ з'явилися різноманітні косметичні засоби захисту від сонця. Що ж відбувається насправді – наскільки сонячне випромінювання корисне або шкідливе для нашого здоров'я?

Мінливість моди. Історія засмаги.

Протягом століть стандарти краси завжди змінювалися: у моді була то аристократична блідість шкіри, то смагляві і спортивні тіла. І справа не тільки в моді – люди змінювали свої погляди під тиском соціальних норм, релігії або медичних відкриттів.

Моду на засмаглу шкіру запровадила Коко Шанель. Але їй це вдалося завдяки збігу обставин. По-перше, зростаюча урбанізація та індустріалізація того часу привели до того, що все більше людей працювали не на сонці, а в офісах, на заводах і фабриках. І всі бідні були такими ж блідолицими, як і сильні світу цього. По-друге, медицина того часу зробила чимало відкриттів. Був знайдений збудник туберкульозу – паличка Коха. Лікарі почали масово призначати сонячні ванни як профілактику цього поширеного в той час захворювання, оскільки його збудник чутливий до сонячного світла. Сонце і свіже повітря стали невід'ємною частиною здорового способу життя і профілактики багатьох захворювань.

У 20-х роках минулого століття легендарна Коко Шанель повернулася з відпочинку на Середземному морі з легкою засмагою. ЇЇ прикладу почали слідувати представники богеми. Саме з того часу для кінозірок, співаків і заможних людей стало модним проводити літній сезон на Французькій Рив'єрі...

У 1980-х і в 1990-х роках популярність засмаглої шкіри пішла на спад. І знову-таки причиною стали нові відкриття в медицині. Наукові факти доводили вплив сонячного випромінювання на прискорення процесів старіння шкіри і підвищення ризиків розвитку меланоми – раку шкіри.

Так засмагати чи ні?

Дискусія з цього приводу триває не один рік. Розібратися в цьому питанні вкрай складно, враховуючи велику кількість суперечливої інформації про вплив світила на наше здоров'я. Давайте ж зважимо всі «за» і «проти», а потім приймемо для себе рішення «засмагати» або «ні».

Дівчина лежить на траві і поруч сонцезахисний крем і окуляри

Користь засмаги

У спектрі сонячного випромінювання виділяють інфрачервоні і ультрафіолетові промені. Саме інфрачервоні промені активізують більшість життєвих процесів в організмі. Ультрафіолетове випромінювання має потужну бактерицидну дію. Цих променів бояться віруси, бактерії, грибки. Під їх впливом суттєво покращується стан шкіри, схильної до вугрових і гнійничкових висипань, швидше загоюються пошкодження і садна. Сонце успішно справляється з лишаєм та іншими грибковими захворюваннями, покращує стан хворих на псоріаз.

Інфрачервоне світло готує клітини сітківки ока до оновлення і відновлення, а значить – сприяє збереженню нормального зору.

Сонячне світло регулює біоритми організму. Науково доведено, що людина, яка отримує достатню кількість сонячного світла, більш активна та енергійна вдень, а вночі міцніше спить і краще відновлюється.

Клітини епідермісу шкіри під впливом ультрафіолетових променів здатні синтезувати речовини бета-ендорфіни, які покращують настрій. Крім цього, сонячне світло сприяє виробленню серотоніну, завдяки чому підвищується настрій і поліпшується самопочуття. Тому світлотерапія довела свою ефективність в лікуванні депресії.

Інфрачервоне випромінювання має також болезаспокійливу дію.

Ультрафіолетові промені сприяють виробленню в організмі оксиду азоту (NO). Ця речовина підсилює приплив крові до дрібних судин і капілярів – поліпшується мікроциркуляція і кровопостачання органів, клітини починають виробляти більше енергії – а значить, активізується функція всіх систем організму. Крім цього, оксид азоту захищає серцево-судинну систему, розслабляючи судини і знижуючи артеріальний тиск. За рахунок посилення мікроциркуляції поліпшується кровопостачання головного мозку, що позитивно позначається на стані всієї нервової системи.

Сонце сприяє виробленню в шкірі життєво необхідного вітаміну D3 (холекальциферолу), без якого неможливе засвоєння кальцію і фосфору в нашому організмі. Це означає, що міцність наших кісток і зубів безпосередньо залежить від цього вітаміну. І скільки б сиру ми не з'їли, без вітаміну D3 кальцій нашим організмом все одно не засвоїться. Брак цього вітаміну викликає у дітей рахіт, а у дорослих – остеопороз, при якому кістки втрачають кальцій і стають крихкими, підвищується ризик переломів. Крім цього, за даними останніх досліджень, вітамін D3 проявляє нейро- і онкопротекторні властивості, запобігає розвитку багатьох захворювань нервової системи і раку.

Сонце допомагає боротися із зайвою вагою, тому що під його впливом прискорюється метаболізм.

Вітамін D3 також налагоджує правильну роботу щитовидної і паращитовидних залоз, наднирників, гіпофіза, імунної системи, гармонізує вироблення жіночих і чоловічих статевих гормонів, підтримує баланс рівня холестерину.

Сонячні ванни корисні астматикам. Під впливом сонячного світла поліпшується загальний стан хворих на бронхіальну астму, зменшується частота і вираженість астматичних нападів.

Дівчина у купальнику наносить на тіло сонцезахисний крем

Шкода засмаги

Про згубний вплив сонця ми говоримо в разі зловживання сонячними ваннами, ігнорування засобів захисту і профілактики.

Найголовніша і найчастіша проблема при тривалому знаходженні на сонці – сонячні опіки. Особливо швидко «жертвами» сонця стають люди зі світлою шкірою. Це пов'язано з тим, що меланін, особливий захисний пігмент, виробляється у світлошкірих людей в меншій кількості, ніж у смаглявіших людей.

Ультрафіолетове випромінювання у великих дозах підвищує ризик розвитку раку шкіри – меланоми.

Надлишок сонця висушує нашу шкіру і порушує структуру каркасу шкіри – погіршується вироблення і посилюється руйнування білка колагену. В результаті шкіра швидко старіє і з'являються зморшки.

Інфрачервоні промені при тривалій дії можуть перегріти наш організм і спровокувати сонячний удар. Виникають запаморочення, нудота, блювання, підвищується температура тіла, може статися непритомність, організм відчуває стан зневоднення. У цих випадках необхідна невідкладна медична допомога.

Ультрафіолетове випромінювання може викликати опік сітківки ока і стати причиною розвитку катаракти.

Надлишок сонця є стресом для організму і може послабити імунний захист організму або, навпаки, занадто сильно стимулювати імунітет, що однаково погано для організму.

Дівчина в капелюсі на фоні моря

Правила безпечної засмаги

Зваживши всі аргументи «за» та «проти», кожен має право сам вирішувати - засмагати йому чи ні.

Але, якщо вирішите відправитися на пляж, обов'язково дотримуйтесь правил безпечної засмаги:

  • Додайте до раціону якомога більше свіжих овочів, фруктів і зелені. Вони є джерелом антиоксидантів, які допоможуть захистити організм на клітинному рівні від можливих негативних наслідків сонячного випромінювання. «Селен Баланс» від Amrita містить збалансований комплекс важливих антиоксидантів, які необхідні організму для нормального функціонування, захисту від вільних радикалів, а також від наслідків UV-випромінювання.
  • Оберігайте свій організм від перегріву: віддайте перевагу вільному пляжному одягу з натуральних волокон, одягайте капелюх з широкими полями або панаму, користуйтеся тентом або парасолькою.
  • Обов'язково зволожуйте вашу шкіру: регулярно користуйтеся зволожуючими засобами для обличчя і тіла. Це забезпечить захист вашій шкірі від пересихання, збереже її пружність і попередить появу зморшок. Комплекси косметики від Amrita забезпечать необхідний рівень зволоження і харчування, поліпшать тургор, мікрорельєф шкіри та активізують в ній процеси відновлення.
  • Починайте свою засмагу з 10-15 хвилин перебування на сонці в перший день, щодня збільшуючи цей час на 3-5 хвилин.
  • Виберіть максимально безпечний час для прийняття сонячних ванн: зі світанку і до 10.30, або з 16.00 - і до заходу сонця.
  • Використовуйте сонцезахисні засоби – креми, масла, лосьйони і т.п. Вони мають різний ступінь захисту від ультрафіолетового випромінювання – SPF-фактор, який позначений індексом від 4 до 50. Чим більша ця цифра, тим сильніший захист.
  • Використовуйте для захисту очей якісні сонцезахисні окуляри з UV-фільтром.
  • Пийте якомога більше чистої води. Це допоможе організму уникнути зневоднення і загального перегріву.
  • Якщо вам все ж таки не вдалося уникнути сонячного опіку, поставтесь відповідально до його лікування. Використовуйте спеціально призначені для цього засоби зовнішнього застосування. «Мультиспрей для тіла», «Арнізин крем-бальзам загоювальний» від Amrita допоможуть швидше та ефективніше відновитися після сонячного опіку вашій шкірі.

Нехай ваш літній сезон буде яскравим і незабутнім, а засмага – безпечною!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини,
провідний експерт AmritaLAB Wellness-консультант.