Відчуваєте себе останнім героєм після весняних свят із застіллями, пікніками та шашликами? Пропонуємо здорове перезавантаження! Як без стресу для організму повернути себе у гарну форму після святкових переїдань? І яких рекомендацій дотримуватися, щоб свята пройшли без наслідків для здоров'я? Поради від найкращих лікарів і МОЗ України!

У потрібне русло: повертаємо здоровий режим

Як би ми не намагалися дотримуватися збалансованого харчування, у святкові дні нам складно відмовитися від нових страв, делікатесів та алкоголю. Часто це стає справжнім випробуванням! Не кожен організм може витримати таке навантаження, враховуючи те, що перед Великодніми та травневими святами багато людей постують. Щоб знову повернутися у звичний режим харчування без стресу для організму, важливо дотримуватися деяких правил.

В.о. міністра МОЗ України Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook дає багато корисних порад українцям. Головний лікар країни рекомендує:

  • Пити достатньо води та вживати якомога більше клітковини (цільнозернові продукти, фрукти, овочі, горіхи, насіння і боби). Це прискорює обмін речовин і сприяє очищенню організму від токсинів.
  • Вживати менше жирної їжі. Вона важче перетравлюється, тому можуть виникнути болі у шлунку або печія. «Намагайтеся відмовитися або знизити до мінімуму кількість жирних та смажених страв. Їжте більше нежирного м'яса і риби», – зазначає Супрун.

Що стосується алкоголю, то головний лікар України рекомендує вживати його якомога менше, а то й зовсім відмовитися:

«Вживаючи алкоголь, ви у будь-якому випадку, ризикуєте своїм здоров'ям. Закликаємо вас зменшувати його споживання до повної відмови. Якщо ви вирішили все-таки випити алкоголь, обирайте червоне вино. У ньому, на відміну від коктейлів та міцних напоїв, є хоч щось корисне. А саме речовина ресвератрол, корисна для здоров'я серця і судин», зазначає Супрун.

Вівсянка з яблуком в піалці і поруч лежить чищений волоський горіх

Ні голодуванню!

Більшість із нас після переїдання починають голодувати та сідати на жорсткі дієти. Дієтологи в один голос говорять, що такі різкі скачки дуже шкідливі для організму. Вони можуть із часом спровокувати набір зайвої ваги, а також проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Краще поступово знижувати калорійність їжі до вашої фізіологічної норми. Замініть жири та вуглеводи білком – він допомагає спалювати калорії. Також включіть у свій раціон легкі супи, приготовлені на овочевому або нежирному пташиному бульйоні.

Після періоду тривалих застіль наш організм потребує детоксикації для підтримки нормального функціонування печінки, жовчовивідної системи, шлунково-кишкового тракту, нирок. Натуральна дієтична добавка «Детокс Систем» допоможе організму позбутися токсинів, поліпшить обмін речовин та підвищить фізичну і розумову працездатність. Продукт має виключно рослинний склад, тому безпечний для здоров'я.

Щоб святкові застілля пройшли без шкоди для здоров'я, ГК «Амріта» також рекомендує дієтичну добавку «Мікотон». Біосорбент натурального походження на основі хітину усуває інтоксикацію при алкогольних та харчових отруєннях, сприяючи виведенню з організму токсинів.

Дівчина з хлопцем на пікніку лежать на покривалі дивлячись у небо

Здорові «травневі»: рекомендації лікаря

Як провести травневі свята без наслідків для здоров'я і швидко повернути себе у гарну форму?

  1. Віддавайте перевагу овочевому та фруктовому меню, свіжій зелені. Обмежте вживання калорійних, солодких, м'ясних і жирних страв у святкові дні, оскільки вони навантажують органи травлення.
  2. Їжте невеликими порціями й частіше відволікайтеся на розмови. Адже відчуття ситості приходить не відразу, а поступово, через 20-30 хвилин. Більше уваги приділяйте спілкуванню за столом, а не перекусам.
  3. У святкові дні проводьте більше часу на вулиці, щоб активізувати обмін речовин та спалити більше калорій. Якщо ви відпочиваєте на природі, активно грайте у рухливі ігри (бадмінтон, фрісбі, волейбол).
  4. Накривайте стіл такою кількістю страв, щоб один раз наїстися, але не переїсти.
  5. Не забувайте вживати їжу протягом дня напередодні походу в гості чи зустрічі гостей, щоб не переїдати після тривалої голодної паузи.
  6. Обирайте якісні спиртні напої та пийте мало. Сухе червоне вино найкраще спалює зайві калорії. 1-2 келихи цього напою, випитих протягом святкового застілля, не зашкодять вашому організму.

Дорогі читачі, нехай весняні свята та пікніки на природі дарують вам лише яскраві, позитивні емоції й гарний настрій. Сподіваємося, наші рекомендації допоможуть вам завжди відчувати себе на всі 100!

Автор: Вікторія Манасерян