Застуда та грип найчастіше застають нас восени та взимку, коли імунітет максимально ослаблений. При перших ознаках ГРВІ та застуди ми в першу чергу вирушаємо в аптеку за розрекламованими льодяниками, порошками та антибіотиками. Але не всі аптечні ліки ефективні в боротьбі з сезонною застудою. Що можна, а чого не можна робити при застуді й грипі?

Без антибіотиків і парацетамолу

Відзначимо, що основна причина застуди – це переохолодження, яке ослаблює імунітет і стає сприятливим фоном для вірусного вторгнення в організм. Тому при перших симптомах застуди не поспішайте використовувати «важку» артилерію – антибіотики, які впливають на бактерії та абсолютно безсилі проти вірусів – основну причину респіраторної інфекції (ГРВІ).

Лікар загальної практики-сімейної медицини, Wellness-консультант AmritaLAB з питань здорового способу життя Ольга Сарана:

«Застосування противірусних препаратів не завжди виправдані, оскільки вони ефективні лише в перші 1-2 дня захворювання. Антибіотики можна приймати лише в особливих випадках лікування застуди, коли виникли бактеріальні ускладнення: бронхіт, пневмонія, ангіна, синусит і т.д. Тільки лікар може призначити вам потрібний антибіотик. Пам'ятайте, що застосовувати антибіотик слід за суворими показаннями, так як ці препарати досить важкі для печінки і нирок.»

Також не варто зловживати розчинними ліками на основі парацетамолу. Це препарати короткочасної дії, які не лікують, а лише тимчасово знімають симптоми. На думку лікарів, також не можна збивати температуру ліками, якщо вона не вище тридцяти восьми градусів.

Без шкоди для здоров'я: лікуємо застуду

Як тільки ви відчули перші симптоми застуди, потрібно відразу ж починати лікування. У першу чергу пийте багато рідини, адже разом із водою чи чаєм з організму виходять токсини та мікроби. Ефективними засобами від застуди та ГРВІ вважаються чай з малиною, лимоном, імбирем, липовим цвітом, а також молоко з медом і невеликою кількістю соди. При застуді також дуже корисно пити кислі напої, збагачені вітаміном С, – ягідні та фруктові компоти, журавлинний морс, натуральні цитрусові соки.

Проблему закладеного носа і кашлю ефективно вирішують парові інгаляції. Додайте в окріп кілька крапель ефірного масла ментолу або евкаліпта, накрийте голову рушником і подихайте над парою. Евкаліпт і ментол мають протизапальні властивості, тому помітно полегшують дихання. При кашлі, крім сиропів та інгаляцій, також дуже ефективний спеціальний прогріваючий масаж за допомогою лікувальної мазі на основі ефірних масел.

При гострих респіраторних захворюваннях, які супроводжуються нежитю, відчуттям закладеності носа і кашлем, Amrita рекомендує Арнізін крем «Допомога при застуді» для зовнішнього застосування. Крем-гель з багатим рослинним складом на основі ментолу, ефірних масел евкаліпта і сибірської сосни, екстрактів імбиру, розмарину і хрону сприяє розрідженню мокротиння, полегшує дихання і кашель при застуді.

Чашка чаю з малиною і фрукти в заварнику

Щоб горло не боліло

Неприємне першіння, важкість і біль у горлі – часті супутники застуди. Ці симптоми можна вирішити за допомогою спеціальних спреїв на основі ефірних олій, йоду і морської солі. Також ефективні й абсолютно безпечні полоскання розчинами з теплої води, перекису водню або солі. Щоб запобігти появі ангіни та тонзиліту, підвищуйте імунітет за допомогою натуральних дієтичних добавок, таких як – Amrita «Ісландський мох».

Рослинний продукт на основі трави ісландського моху, шавлії й квіток бузини має протизапальну та імуномодулюючу дію. Дієтична добавка ефективна для комплексного оздоровлення при запальних захворюваннях ротової порожнини, горла і верхніх дихальних шляхів.

Дорогі читачі, якщо ви раптово застудилися, не поспішайте в аптеку за дорогими хімічними препаратами. Використовуйте перевірені натуральні засоби та не нехтуйте консультацією лікаря.