Ми вже давно не уявляємо своє повсякденне життя без смартфонів. З їх допомогою ми працюємо, вчимося, спілкуємося в соціальних мережах, здійснюємо покупки, граємо в ігри. Щодня люди витрачають на ці мобільні пристрої 4-6 годин, а за рік накопичують 700-1400 «віртуальних» годин. Якщо озирнутися навколо, то ми часто-густо побачимо опущені голови людей, що потупились у свої телефони...

Американські вчені провели дослідження і дали цьому феномену назву «текстова шия» (text neck).

Шкода смартфонів для шиї

В середньому вага голови дорослої людини становить 5 кг. Якщо збільшити нахил голови на 15 градусів, то шия буде відчувати навантаження вже близько 12 кг, якщо на 30 градусів - навантаження збільшиться до 18 кг. А це, тільки уявіть, вага 6-річної дитини! Звичайно, це негативно позначається на здоров'ї.

Від частих і тривалих навантажень на шийні хребці починається їх ранній знос і стирання міжхребцевих дисків – стрімко розвивається остеохондроз шийного відділу хребта. Через тривале напруження і розтягування м'язів наша шия починає боліти, структура м'язової тканини пошкоджується, з'являються защемлення нервів. Крім цього, шийний відділ хребта втрачає свою стабільність, його природний вигин починає деформуватися і можуть виникати міжхребцеві грижі.

Так любителі смартфонів повільно, але впевнено, стають пацієнтами невролога, ортопеда, вертебролога та інших фахівців. Як відомо, жодна проблема в організмі не залишається локальною та ізольованою. Зміни в одній системі призводять до порушень в масштабах всього організму.

Жінка тримається руками за шию

Якщо страждає шийний відділ хребта, людину починають турбувати найрізноманітніші скарги. Через здавлювання судин, які знаходяться в безпосередній близькості до хребців, може порушуватися мозковий кровообіг і виникають:

  • головні болі і запаморочення;
  • потемніння в очах і шум у вухах;
  • зниження зору, слуху і т.д.

Якщо стискаються нервові корінці в шийному відділі, то людина може відчувати оніміння або зниження чутливості в пальцях рук, біль у плечі, шиї і навіть серцеві болі. І це далеко не всі негативні наслідки.

Що ж робити, щоб смартфон не нашкодив вашому здоров'ю?

Намагайтеся обмежити користування мобільними пристроями до двох годин на день.

Користуючись смартфоном, не нахиляйте голову, дивіться прямо. Для зручності підніміть пристрій трохи вище.

Слідкуйте за своєю поставою: спина повинна залишатися прямою, не сутультесь. В майбутньому це допоможе уникнути багатьох проблем зі здоров'ям.

Регулярно робіть вправи для розслаблення шиї. Це усуне м'язове напруження, поліпшить рухливість в шийних хребцях і налагодить кровообіг в комірцевій зоні. Слідкуйте, щоб під час вправ в шиї не було больових відчуттів. Отже:

  • Прикладаємо долоню до чола, натискаємо лобом на долоню, при цьому напружуючи м'язи шиї протягом 10 секунд. Повторюємо вправу 3 рази. Виконуємо цю ж вправу для потилиці.
  • Ліву долоню прикладаємо до лівої скроні і тиснемо нею на долоню, напружуючи при цьому м'язи шиї протягом 10 секунд. Повторюємо вправу 3 рази. Також виконуємо вправу, натискаючи правою скронею на праву долоню.
  • Повільно повертаємо голову максимально вправо, потім вліво. Повторюємо 5 разів.
  • Підборіддя опускаємо до шиї і в цьому положенні повільно повертаємо голову вправо, потім вліво. Повторюємо 5 разів.
  • Голову закидаємо трохи назад. Намагаємося дотягнутися правим вухом до правого плеча, потім лівим вухом – до лівого плеча. Повторюємо 5 разів.

Дівчина розминає шию за робочим місцем

Профілактика – найкраще лікування!

Більшість проблем зі здоров'ям легше попередити, ніж потім лікувати. Запам'ятайте кілька порад, які стануть відмінною профілактикою синдрому «текстової шиї».

Зміцнюйте м'язовий корсет спини – займайтеся спортом. Це допоможе утримувати хребет у правильному фізіологічному положенні. В першу чергу, віддавайте перевагу плаванню.

Не носіть сумки і рюкзаки на плечі.

Намагайтеся завжди підтримувати нормальну вагу.

Проходьте двічі на рік курси оздоровчого масажу.

Регулярно відвідуйте ортопеда, щоб вчасно виявити і скоригувати порушення постави і викривлення в хребті.

Включайте в раціон більше продуктів, які забезпечують організм кальцієм і магнієм. До них відносяться: риба та морепродукти, бобові, шпинат, насіння, горіхи, цільнозернові крупи, молочні продукти, сири.

Для підтримки здоров'я вашого хребта регулярно підключайте до профілактики продукти від Amrita: «Кальцій Баланс», «Хондроетин Форте», «Арнізин крем для суглобів».

Користуйтеся вашим смартфоном розумно і бережіть здоров'я!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини,
провідний експерт AmritaLAB Wellness-консультант