Весна стає справжнім «пеклом» лише в одному випадку – якщо у вас сезонна алергія. Постійне чхання, нежить, свербіж заважають жити, працювати та просто гарно виглядати. Адже навіть найпростіші ритуали краси перетворюються у складну задачу! А букетик бузку може стати справжнім випробуванням для організму. Ми знаємо, як подружитися із весною без зайвих сліз! Як зменшити вираженість алергії та запобігти загострення? Ділимося рекомендаціями від найкращих лікарів.

Весна приходить не одна: сезонні алергени

Учені й нині не можуть точно пояснити причину появи алергії, але найчастіше пов'язують її з генетичною схильністю. Весняно-літній період – це пік цвітіння рослин та розповсюдження пуху, тому люди, схильні до сезонної алергії (полінозу), страждають від кон'юнктивіту, нежиті, чхання та набряків. Така реакція організму виникає на пилок рослин, що значно погіршує якість життя. Визначити конкретний вид алергену – це непросте завдання навіть для досвідченого алерголога, адже різновидів пилку більше сотні.

Алергічну реакцію організму також неможливо виправити на генетичному рівні, але її можна попередити. Цікаво, що алергію ефективно лікують уже з 30-х років ХХ століття ліками, які блокують речовину під назвою гістамін. Саме гормон гістамін активізується у період алергії та, потрапляючи у кров, викликає чхання, нежить, порушення дихання і навіть астму.

Дівчина під квітучим деревом з серветкою біля обличчя

Як уникнути загострення?

Багато людей, схильних до появи сезонної алергії, помилково вважають, що алергія навесні неминуча, тому пасивно чекають, поки «цей жах закінчиться». Але нині розроблено чимало натуральних продуктів, дієт і бар'єрних методів, які допомагають природним шляхом легше переносити та попереджати алергію.

Що ж робити людям, схильним до полінозу, щоб уникнути загострення або полегшити свій стан у період цвітіння рослин?

1. Намагайтеся уникати контакту з алергеном.

Використовуйте бар'єрний метод: захисні маски для обличчя, спеціальні непомітні фільтри для носу або респіратор-невидимку.

2. Частіше проводьте вологе прибирання в будинку.

Очисники та зволожувачі повітря у житловому приміщенні також ефективні в боротьбі з алергенами.

3. Дотримуйтеся спеціального харчування.

Прояви сезонної алергії підсилюють усі гострі продукти. Уникайте їх у своєму раціоні. Продукти, які містять гістамін, також загострюють і посилюють симптоми полінозу: ковбасні вироби, копчені продукти, витримані сири, морська риба та морепродукти, дріжджове тісто, банани, авокадо, соя, баклажани, консервовані продукти, червоне вино, пиво. Симптоми сезонної алергії також можуть провокувати або посилювати шоколад, цитрусові, помідори, полуниця. Намагайтеся тимчасово виключити або обмежити в раціоні ці продукти.

Дівчина з квіткою сидить у полі з квітів

4. Протиалергічний препарат

Якщо симптоми алергії виражені, то у цьому випадку ваш лікар має підібрати протиалергічний препарат.

5. Натуральні комплекси

Важливо пам'ятати, що будь-які проблеми зі здоров'ям простіше попередити, аніж боротися із наслідками. Покращити детоксикацію організму, функціональні можливості травної, видільної систем, гармонізувати роботу імунної системи, і цим самим запобігти або зменшити вираженість сезонної алергії, допоможуть натуральні комплекси від ГК «Амріта»: «Детокс Систем», «Мікотон», «Міпро-Віт».

Дорогі читачі, найкраще, що ви можете зробити для себе – це попередити або полегшити симптоми весняної алергії. Корисні звички у побуті, харчуванні, використання гіпоалергенної косметики допоможуть легше вдихати квітковий запах весни. Дихайте легко та будьте здорові! 

Автор: Вікторія Манасеря