«Ми те, що ми їмо».
Гіппократ

У всі часи здорова, красива і гармонійна людина викликала захоплення. В античні часи таким людям поклонялися і вважали, що зовнішня привабливість і міцне здоров'я – це дар богів. У сучасному ж світі прийнято вважати, що за здоров'ям, хорошим самопочуттям і красою стоїть щоденна робота над собою.

Прагнення бути здоровим, енергійним і щасливим надихає мільйони людей прокидатися о 6 ранку, займатися спортом і ... їсти кашу на сніданок. Кожен знає, що харчування відіграє одну з ключових ролей у збереженні здоров'я і життєвого тонусу. Як же знайти баланс і почати правильно харчуватися? Давайте розбиратися!

Дівчина п'є воду з пляшки

Пийте багато води!

Один з гуру здорового способу життя, відомий вчений Іван Неумивакін вважав, що вода – це «їжа номер 1» для людини. Він дожив майже до 90 років і був упевнений, що людина може самостійно перебороти будь-яку хворобу, якщо буде щодня випивати 2 л води, а їсти вдвічі менше. Сучасні вчені також радять щодня випивати 1,5-2 л чистої води, не рахуючи чаю, соків та кави.

Вода ефективно очищає організм, виводить токсини, покращує обмінні процеси в організмі, розріджує кров, підтримує зволоженість шкіри. Неумивакін радив вранці натщесерце випивати склянку води із ложечкою меду та шматочком лимона, розведеними у воді. Потім протягом дня пити воду за годину до їжі і 1,5-2 години після прийняття їжі.

Підтримуємо баланс

У сучасному ритмі життя важливо дотримуватися балансу та рівноваги, чого б це не стосувалося. Якщо колись жінки виснажували себе суворими дієтами, які закінчувалися лише стресами і зривами, то зараз більшість людей вважає за краще дотримуватися збалансованого харчування, що передбачає достатнє вживання жирів, білків і вуглеводів. Тут важливо харчуватися дрібними порціями 3-4 рази в день простою, але поживною їжею. Фастфуд, газована вода і надмірне споживання кави - це перші вороги здорового і красивого тіла, тому від них краще відмовитися.

Корисні продукти харчування

Супи, каші, салати зі свіжих овочів, нежирне м'ясо, риба, боби, фрукти і горіхи – це та корисна і збалансована їжа, яка підтримує життєво важливі процеси в організмі. Людям, які не вживають їжу тваринного походження, дієтологи радять також підтримувати баланс білків, жирів і вуглеводів за допомогою рослинних олій, натуральних харчових добавок, комплексів вітамінів і мінералів. Наприклад, олія насіння льону є єдиним рослинним джерелом цінних поліненасичених жирних кислот Омега-3 та Омега-6, які містяться в рибі.

Джерела поживних речовин

Оскільки наше тіло потребує балансу білків, жирів і вуглеводів, їжа, яку ми вживаємо, повинна бути максимально різноманітною. Але більшість людей в недостатній кількості отримують поживні речовини, тому існують вітамінні і мінеральні комплекси, які заповнюють дефіцит корисних речовин. Наприклад, кращими джерелами ненасичених жирів є оливкова олія, олія волоського горіха, кунжутна олія, всі види горіхів і жирна риба.

Кращими джерелами ''корисних'' вуглеводів вважаються цільне зерно, каші, фрукти та овочі. Пісний білок, який вважається будівельним матеріалом в нашому організмі, міститься в рибі, в м'ясі птиці, молочних продуктах і бобових. Крім поживних речовин, їжа містить також інші елементи, важливі для здоров'я, – волокна і антиоксиданти. Наприклад, рослинний шрот - це унікальний продукт, який є джерелом харчових волокон, макро- і мікроелементів, омега-3 жирних кислот, амінокислот і вітамінів. Компанія Amrita представляє широкий асортимент натуральної клітковини, які можна використовувати для приготування салатів, а також як харчову добавку.

Дівчина тримає в руці пляшку з водою з лимоном

Прислухаємося до себе

Напевно, ви не раз помічали за собою, що продовжуєте їсти навіть тоді, коли не відчуваєте голоду. Наприклад, коли нудно, холодно або сумно. Психологи називають це «заїдання» стресу. Щоб уникнути цього, дієтологи радять брати на озброєння так званий «дитячий прийом». Малюки їдять тільки тоді, коли їм хочеться, а зупиняються, коли відчувають ситість. А ще діти вміють красиво порушувати правила і в усьому знаходити радість і відчуття щастя! Тому так важливо і нам, дорослим, вміти прислухатися до себе!

Чому б іноді не порушувати «правильний раціон» цукеркою або шматочком тортика? Виявляється, це навіть корисно! А чи знаєте ви, що через стрес і поганий настрій виділяється гормон кортизол, який починає накопичувати жир в організмі. Тому якщо вам дуже хочеться поласувати улюбленими солодощами, робіть це з радістю і любов'ю до себе. І тоді все буде лише на благо!