«Їсти і пити потрібно стільки, щоб наші сили відновлювались, а не пригнічувались»
Ціцерон. 

 

Впродовж життя середньостатистична людина вживає близько 40 тон різних продуктів. Все, що ми споживаємо, впливає на стан нашого здоров’я, на самопочуття, якість і тривалість життя, зовнішність та навіть настрій. 

Кожна клітина нашого організму потребує постійного надходження компонентів їжі, які є джерелом її функціонування, відновлення,  утворення енергії тощо. Але тільки натуральні, органічні продукти, без синтетичних домішок, можуть забезпечити ці функції.  

Здорове харчування передбачає збалансоване споживання якісних (натуральних) білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро- і мікроелементів, харчових волокон. Давайте розглянемо основні  функції вказаних вище харчових компонентів.  

Білки – будівельний матеріал нашого організму

Білки   це головний пластичний (будівельний) матеріал для росту і розвитку організму. Вони є структурними елементами всіх органів і тканин, рідких середовищ організму. В раціоні повинні бути присутні як тваринні білки (м’ясо, риба, яйця, молоко, молочні продукти), так і рослинні (бобові, картопля, насіння, горіхи, зернові). Популярні останнім часом дієти з перевантаженням білка в раціоні, як і його нестача, є шкідливими для здоров’я. 

Часом в гонитві за ідеальним формами ми захоплюємось дієтами, яких зараз безліч – білкова, кето-дієта, з обмеженням вуглеводів, низькомолекулярна, з обмеженням жирів. Дана тактика є фатальною, оскільки дає короткотривалий бажаний нами результат, і, як бонус, віддалені негативні наслідки для організму. Очевидно, що важливість білків для організму є незаперечною. А їх надлишок або дефіцит, є шкідливими.

«Правильні» та «неправильні» жири 

В чому важливість вживання правильних жирів?  Чи не ризикуємо ми, коли вибираємо чергову дієту з виключенням жирів з раціона?

Жири відповідають за накопичення енергії, збереження тепла, захист від травм, обмін та синтез гормонів, вітамінів та інших біоактивних речовин. Жири разом із білками й вуглеводами становлять основу пластичного матеріалу для побудови всіх клітин і тканин організму. Найкращим варіантом при здоровому харчуванні є ненасичені жири, які містяться у рослинних оліях. Тому регулярне вживання рослинних олій – з гарбузового насіння, з насіння льону, волоського горіха, насіння розторопши, кунжута - забезпечить усі вищевказані функції жирів в організмі. Результатом буде покращення стану шкіри, волосся, стану шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи.   

Корисні вуглеводи

Вуглеводи — основне джерело енергії для кожної клітини та організму в цілому. Вони є паливом. Зі збільшенням інтенсивності й важкості фізичної праці зростає і потреба у вуглеводах. Для забезпечення здорового харчування рекомендується, щоб 64% вуглеводів надходили в організм у вигляді крохмалю (хліб, крупи, макаронні вироби), а 36% — у вигляді простих цукрів (сахароза, фруктоза, мед, пектинові речовини, тощо).

Цінні волокна

У харчах, що ми споживаємо, є не лише поживні речовини, а й ті компоненти, що не перетравлюється, - волокна. До першої групи волокон належать жорсткі: целюлоза та геміцелюлоза. Вони не розчиняються у воді та не набухають у кишечнику. Друга група харчових волокон – камеді та пектини, вони здатні розбухати під впливом травних соків, збільшуючи об’єм хімусу (кишкового вмісту). 

Волокна перемішуються з спожитою їжею. За рахунок цього їжа перетравлюється повільно, відповідно повільно всмоктується глюкоза у кров. Це створює довготривале відчуття насичення. В сучасної людини часто виникає дефіцит харчових волокон через нераціональне харчування, вживання фаст-фуда, неправильні харчові звички. Як наслідок, порушення стану шлунково-кишкового тракту, надмірна вага тіла, порушення в системі контролю рівня глюкози і метаболізму інсуліну. Вирішити ці проблеми можна завдяки регулярному вживанню харчових волокон у вигляді дієтичних добавок -шротів. Шроти – це цінні функціональні харчові продукти, які отримують після віджиму олій з насіння різних рослинних культур: льону, гарбуза, волоського горіха, кунжута, розторопші та інших. Шроти є чудовим природнім джерелом харчових волокон, а також вітамінів та мінералів.

Вітаміни

Вітаміни — незамінні складові раціону здорового харчування, які беруть участь у всіх біопроцесах організму. Якщо в організм надходить дуже мало вітамінів, це може негативно позначитися на здоров’ї, фізичному розвитку і сприяти обмінним порушенням та хронічним захворюванням. Найкращі джерела вітамінів — це овочі й фрукти. Вміст вітамінів у продуктах може значно змінюватися за таких умов: термічна обробка, вживання тепличних овочів та фруктів, зберігання продуктів в холодильнику або кімнаті 3 дні і більше, вживання без шкірки, заморожування, висушування, пастеризація. Вміст вітамінів в овочах і фруктах варіюється від сезону до сезону, залежить від ґрунту та технології вирощування. 

Отже, стає очевидним, що навіть найраціональніше харчування потребує доповнення у вигляді нутритивних добавок, які містять вітаміни. Ними є зокрема ті, які мають мультикомплексний склад: Фітомішки, Фемелі, Б’юті баланс, Мульти Баланс, Спіруліна.

Щоб бути здоровим, продуктивним, в хорошій фізичній і психологічній формі необхідно правильно харчуватися. Навчившись правильно харчуватися, можна позбутись багатьох захворювань або не допустити виникнення нових, зміцнити власне здоров’я, підвищити працездатність.

І це не складно, навіть в умовах сучасного ритму життя. Саме раціональне харчування та допомога нутритивних добавок забезпечать необхідний баланс вашому організму. 

Тримайте баланс та бережіть ваше здоров’я!

Автор: Євгенія Бурлака, кандидат медичних наук (PhD Каролінський інститут, Швеція),
викладач кафедри Національного медичного університету імені О.О. Богомольця,
лікар, провідний експерт і wellness-консультант AmritaLAB.