Гострий біль в животі, нудота, здуття і розлад шлунку – ці симптоми можуть свідчити про панкреатит. Панкреатит виникає в результаті запалення, коли ферменти підшлункової застоюються в залозі, замість того, щоб діяти у дванадцятипалій кишці.

Основних причин запалення підшлункової залози чотири:

  1. Надмірне вживання алкоголю. Більш ніж половина випадків захворювання викликані саме зловживанням спиртним в поєднанні з неправильним харчуванням.
  2. Попадання жовчі в підшлункову залозу.
  3. Травми та оперативні втручання.
  4. Додаткові хвороби, інтоксикації, прийом агресивних медикаментів.

Захворювання може бути гострим або хронічним. Гострий панкреатит розвивається швидко, його наслідки часто незворотні. При хронічному перебігу дуже важливі правильний раціон і збалансована дієта – від неї більшою мірою залежить самопочуття хворого.

Харчування при панкреатиті підшлункової залози: основні правила

Дієта при панкреатиті може бути смачною і різноманітною, але потрібно дотримуватися правил:

  1. Скоротіть споживання жирної їжі та продуктів, багатих на вуглеводи.
  2. Відмовтеся від смаженого, солоного і копченого.
  3. Готуйте страви на пару.
  4. Їжте менше, але частіше – розподіліть денний раціон на 5-6 прийомів.
  5. Уникайте надмірно холодної та дуже гарячої їжі, страви повинні бути теплими.
  6. Їжте не поспішаючи, не ковтайте їжу великими шматками, віддайте перевагу пюре та супам-пюре.
  7. Прийом їжі та напоїв потрібно строго розділяти: не запивайте їжу.

Що можна їсти при панкреатиті

«Які продукти можна їсти при запаленні підшлункової залози?» – це питання ставлять всі, хто чує діагноз «панкреатит». Дієта «при підшлунковій» з одного боку сувора, з іншого – жоден лікар не заборонятиме вам продукти, які й так входять до складу будь-якого здорового меню.

Продукти для правильного харчування

Список дозволених продуктів, які зроблять лікування ефективнішим:

  1. Салати та пюре з овочів.
    Як заправку для овочевих салатів вибирайте рослинні олії холодного віджиму, гострі й майонезні соуси – заборонені. Пюре і супи-пюре готуйте з цвітної капусти, спаржі, стручкової квасолі, цукіні та кабачків.
  2. Овочеві бульйони та борщ.
    Борщ на нежирному м'ясі та овочеві бульйони – легке і корисне рішення для дієтичного обіду.
  3. Нежирне м'ясо, м'ясо птиці, нежирна риба.
    Готуйте котлети на пару з телятини, яловичини, курки, індички або риби. Прекрасно вписуються в дієту уха і бульйони на м'ясі птиці.
  4. Сир, нежирні кисломолочні продукти.
    Молоко як самостійний продукт вживати не радять, краще варити на ньому каші. На перекус беріть нежирний йогурт або сирок.
  5. Яєчні білки. Але жовтки заборонені до вживання.
    Яєчні жовтки містять багато жирів, а жирна їжа може істотно погіршити стан при панкреатиті.
  6. Хліб з сірої муки, чорний хліб.
    Важливо прибрати з раціону свіжоспечений білий дріжджовий хліб, кращий варіант – перед вживанням хліб злегка підсушити.
  7. Зелений чай.
    Зелений чай і легкі трав'яні чаї гарно впливають на здоров'я підшлункової. Іноді можна дозволяти собі компот із сушених яблук.

Які продукти заборонені при панкреатиті

Список заборонених продуктів складаємо, виходячи з правил харчування. При панкреатиті необхідно прибрати з раціону:

1. Жирне.
Сало, жирне м'ясо і страви на його основі, жирні молочні продукти, страви, багаті тваринними жирами, жирні кондитерські вироби.

Копчені продукти

2. Копченості та соління.
Копчені ковбаси, бастурма, хамон, копчена та солона риба (жирну рибу виключаємо навіть у вареному вигляді).

3. Будь-які консерви.
Не важливо – овочі, м'ясо або риба – консервів в меню бути не повинно.

4. Фастфуд.
Піца, бургери, хот-доги та швидкорозчинна локшина не несуть користі навіть здорового організму, що вже говорити про людей з панкреатитом. Також варто відмовитися від гострих приправ і жирних майонезних соусів.

5. Гриби, бобові, кислі овочі та фрукти.
Наше завдання – знизити споживання білка і зменшити кислотність їжі. Велика кількість кислих овочів і фруктів може спровокувати загострення хвороби.

6. Свіжа випічка, солодощі, сухофрукти.
Здоба, гарячий хліб, солодощі з кремом, молочний шоколад – прощаючись з ними, не сумуйте, думайте про струнку фігуру.

7. Газована вода, міцний чай, кава.Не тільки їжа, але і напої повинні відповідати критеріям здорового харчування.

Приблизне меню на день

Ми не будемо детально розписувати складні рецепти, просто збережіть собі цю таблицю і готуйте з дозволених продуктів те, що ви любите:

Сніданок Каша на молоці, зелений чай, нежирне печиво
Перекус Йогурт або желе, нежирний сирок, чай або негазована мінеральна вода
Обід Овочевий суп пюре з сухариками з чорного хліба, шматочок відвареної риби, кисіль або відвар шипшини
Перекус Сирок, солодке яблуко, сир, компот із сухофруктів
Вечеря Овочевий салат, відварне м'ясо або котлета з м'яса птиці на пару, зелений чай або відвар шипшини

Чи можна вживати вітаміни при панкреатиті

Прийом вітамінів при запаленні підшлункової, гастроентерологи вважають обов'язковим. Поліпшити стан здоров'я допоможуть:

  • вітамін А – надає антиоксидантний ефект, прискорює регенерацію клітин; допомагає роботі шлунково-кишкового тракту;
  • вітаміни групи В – покращують обмін речовин і кровообіг, регулюють жировий обмін;
  • вітамін С – є антиоксидантом, захищає підшлункову залозу та інші органи від впливу вільних радикалів;
  • вітамін Е – сприяє відновленню підшлункової залози, вживати його потрібно з обережністю, чітко дотримуючись дозування.

Зазначені вітаміни експерти Amrita об'єднали в вітамінно-мінеральний комплекс «Мульти Баланс». Його застосування допоможе поліпшити стан підшлункової залози при панкреатиті та зміцнить захисні сили організму. Важливо й те, що всі мікронутрієнти в даному продукті – в хелатній органічній формі, а значить – швидко і легко засвоюються організмом.

Також для покращення стану при панкреатиті допоможуть:

Дотримання дієти та застосування підтримуючих препаратів покращать не тільки стан організму, а й якість життя.