Найскладніша та унікальніша з усіх систем в організмі людини – зорова. Що впливає на стан зору, які вітаміни для очей корисні та вкрай необхідні? Ділимося корисною інформацією.

Які фактори негативно впливають на зір людини

Електроні гаджети:

  • сучасні люди занадто сильно дружать з гаджетами. Щодня синє світло електронних приладів негативно впливає на очі та зір;
  • багато часу за комп'ютером – робота і навчання. Негативний ефект у рази посилюється неправильним освітленням робочого місця;
  • соціальні мережі, ігри та розваги – смартфон «кращий друг»;
  • сторінки книг давно перенесені в pocketbook і улюблене заняття відбувається без додаткового якісного освітлення. Надрукована книга читається найчастіше лежачи й в напівтемряві;
  • телевізор все ще залишається засобом отримання інформації та способом провести вечірнє дозвілля;
  • читання, перегляд фільмів та новин з екранів смартфонів в транспорті – ця звичка захопила і дорослих, і підлітків, і школярів.

Все це призводить до підвищеної стомлюваності очей. Сухість, почервоніння, печіння, запалені судини стають звичними симптомами. Результат – знижений зір і необхідність візиту до офтальмолога.

Дівчина лежачи читає книгу

Шкідливі звички та спадковість

Про шкоду куріння для серця та легень відомо кожному. Але мало хто знає, що нікотин і ціаніди з тютюнових виробів погіршують кровопостачання очей. Результат – кон'юнктивіти, закупорка судин, катаракта.

Діагноз «алкогольна інтоксикація зорового нерва» не найприємніший. Помірність у вживанні алкоголю важлива для хорошого зору.

Короткозорість і далекозорість – генетична схильність. У список генетичних захворювань очей входять астигматизм і катаракта. Тому перевіряти зір, контролювати рівень стомлюваності очей та вживати вітаміни для зору обов'язково.

Які вітаміни вживати для покращення зору

Це вітаміни групи В, вітаміни РР, С, бета-каротин, органічні кислоти, мікроелементи – цинк, селен, а також флавоноїди. Які вітаміни пити для поліпшення зору підказують експерти Амріта.

«Лютеін комплекс» – підвищує гостроту зору, зокрема в сутінках, знімає симптоми втоми очей, уповільнює вікове погіршення зору. Містить таурин, вітамін С, бета-каротин і цинк, каротиноїдний пігмент – зеаксантин, ксантофіл.

«Омега 3 формула» – багате джерело омега-3 жирних кислот для здоров'я всього організму і зору.

«Цинк D3 Баланс» – унікальний інноваційний комплекс з цинку, вітамінів С, D3, Е і кверцетину.

Вітаміни для поліпшення зору знаходяться в звичних і часто улюблених продуктах харчування. А комплексні добавки допомагають заповнити недолік тих чи інших речовин, врегулювати баланс до необхідної норми.

Які вітаміни впливають на зір

Панацеї для хорошого зору немає. Але є вітаміни, які необхідні для гостроти зору і здоров'я очей. У досить великому списку можна виділити кілька основних і найважливіших.

Вітамін А – ретинол – впливає на гостроту зору і зміцнює рогівку ока. Якщо вітаміну А недостатньо, порушується синтез зорового пігменту родопсину, людина погано бачить у темряві та сутінках, порушується колірне сприйняття. =

C – уповільнює зростання катаракти та дегенерації жовтої плями, регулює кровопостачання очей.

Е – нейтралізує руйнівну дію вільних радикалів, підвищує пружність капілярів.

Лютеїн – унікальне поживна речовина, яка міститься в сітківці ока. Лютеїн необхідний для боротьби з катарактою та дегенерацією жовтої плями.

B1 – основні функції: безперебійна передача нервових імпульсів між зоровою системою та головним мозком, підтримка нормального внутрішньоочного тиску.

B2 – контролює кровообіг в очних судинах, позитивно впливає на сприйняття колірної гами, допомагає добре бачити в темряві.

B – відповідає за нормальний кровообіг і стабільну роботу нервових волокон.

Вітаміни для поліпшення зору в натуральних продуктах

Вітаміни для поліпшення зору містяться в овочах, фруктах, ягодах, рибі, зелені. Збалансований раціон допомагає природно підтримувати здоров'я очей.

Чорниця підтримує гостроту зору і знижує рівень втоми очей. Джерело вітамінів В1 і С.

Морква дасть очам бета-каротин, ретинол і родопсин, щоб добре бачити в темряві та сутинках.

Гарбуз – це вітаміни С, А, В1, В2, цинк, лютеїн, зеаксантин.

Брокколі містить каротин, лютеїн, зеаксантин.

Шпинат знижує ризик захворювань очей завдяки високому вмісту лютеїну.

Сир – продукт, який містить вітамін В2 – стимулює та підтримує обмін речовин в рогівці й кришталику, і цінний для кровопостачання очей вітамін В12;

Продукти, що містять вітаміни для хорошого зору

Морська риба – оселедець, скумбрія, сардини – багата на жирні кислоти Омега-3.

Якісний чорний шоколад містить флавоноїди для захисту кровоносних судин і зміцнення рогової оболонки.

Фрукти зеленого та оранжевого кольору. Вітаються в раціоні апельсини, персики, ківі.

Як правильно приймати вітаміни для зору

Вітаміни для очей дійсно дуже важливо вживати правильно. Адже надлишок, як і брак, можуть негативно відбиватися на стані здоров'я. Тому завжди важлива консультація фахівця. Тільки після перевірки зору та проведення всіх необхідних аналізів лікар призначить необхідні препарати та дасть рекомендацію щодо доз вживання. Поліпшення з'являється при оптимальному балансі вітамінів, виконанні спеціальних вправ для очей, оптимального навантаження на органи зору.

Очі – дзеркало душі. Ми всі звикли до цієї фрази. Її сенс не тільки в красі, а й у здоров'ї. Не варто чекати моменту погіршення зору. Профілактика – завжди найкращий з варіантів лікування. Обирайте свій ідеальний комплекс вітамінів і нехай ваші очі сяють радістю та здоров'ям!