Здавалося б, влітку вам точно не загрожує нестача поживних речовин – зелень, овочі, фрукти та ягоди повинні заповнювати й поповнювати всі запаси вітамінів у вашому організмі. Сонячне світло підіймає настрій та вітамін D, активний відпочинок зміцнює й оздоровлює.

Але не все так просто. Дефіцит заліза виникає найчастіше саме влітку. З усіх патологій, пов'язаних з нестачею поживних речовин в людському організмі, він зустрічається найчастіше.

Тіло здорової дорослої людини містить приблизно 3-5 грамів заліза (стільки важить нова монета номіналом дві гривні). Але 1-2 міліграми цього мікроелемента щодня виводиться з організму – з потом, сечею, у жінок і з кров'ю. Втрачене обов'язково потрібно заповнювати, інакше не уникнути неприємних наслідків.

У групі ризику знаходяться в першу чергу жінки через щомісячну крововтрату, підлітки, чий організм не справляється з періодом бурхливого зростання, спортсмени в період інтенсивних тренувань, вегетаріанці з огляду на специфічне харчування.

З одного боку, влітку ми постійно пітніємо. З іншого боку, найбільше заліза міститься у важких білкових продуктах, які в літню спеку не дуже-то і хочеться.

Навряд чи в спекотну погоду ви щодня вживаєте червоне м'ясо - яловичину та баранину (чим м'ясо червоніше, тим вище рівень заліза в ньому) та субпродукти (печінка на першому місці за вмістом заліза).

Продукти, що містять залізо:

  • печінка (теляча, свиняча, куряча);
  • баранина;
  • індичка;
  • свинина;
  • курятина;
  • бобові (боби, квасоля, горох, сочевиця);
  • риба та морепродукти;
  • гречана каша;
  • горіхи та сухофрукти.

Овочевий салат в тарілці

Фрукти (найлегший перекус в спеку) як раз містять дуже мало заліза. До того ж залізо з білкової їжі засвоюється набагато краще, ніж з рослинної. З м'ясних продуктів засвоюється до 35% заліза, а з фруктів й овочів – до 5%.

Залізо є одним з основних мікроелементів нашого організму. Утворення гемоглобіну і робота кровотворної системи безпосередньо залежить від нього. Завдяки залізу мозок і весь організм в цілому отримує кисень. За участю заліза відбувається регенерація клітин і тканин, синтез певних гормонів, регулюється робота щитовидної залози.

Також залізо впливає на формування природного імунітету людини, що особливо актуально напередодні сезону перших осінніх застуд й чергової хвилі короновіруса.

Ознаки нестачі заліза в організмі виражаються такими симптомами:

  • підвищена стомлюваність та незрозуміле погіршення пам'яті;
  • незрозумілий біль у голові та м’язах;
  • ламкість й випадіння волосся;
  • ламкість та розшарування нігтів;
  • сонливість та поганий сон вночі;
  • пече та свербить язик;
  • зниження розумової та фізичної активності;
  • задишка при стандартному фізичному навантаженні.

На жаль, зміни відбуваються не лише внутрішні. Починає страждати ваша зовнішність, що влітку особливо прикро – сухе посічене волосся не сховаєш під шапку, а нігті не прикриєш рукавичками.

Дівчина з сухим і ламким волоссям

Зовнішні зміни:

  • тьмяне, ламке, «посічене» волосся, яке ще й посилено випадає;
  • нігті, що шаруються та витончаються;
  • бліда й суха шкіра, яка перестає реагувати на догляд та косметику.

Залізо: поповнюємо запаси

Самостійно організм не може синтезувати залізо, тому дуже важливо підтримувати його баланс за допомогою правильного повноцінного харчування. Найбільш ефективно засвоюється залізо тваринного походження, яке міститься в м'ясі та його субпродуктах.

Якщо лише сама думка про стейки, смажену або запечену печінку, хумус та бобовий крем-суп викликає небажання все це вживати, а велика кількість білкової їжі «віддає» важкістю в шлунку, допоможуть спеціальні біологічно активні добавки, незамінні при залізодефіцитних станах.

Залізовмісні препарати ефективні ще й тим, що враховують комплекс вітамінів та мінералів, необхідних для успішного засвоєння заліза. Для цього потрібні аскорбінова кислота й вітаміни групи В – В3, В6, В12 та фолієва кислота. До того ж в організм людини залізо надходить в двох варіантах – двовалентне залізо та тривалентне залізо. Двовалентне залізо міститься лише у білкової їжі тваринного походження та засвоюється в організмі практично повністю. В той же час більшу частину денного раціону людини становить тривалентне залізо, яке майже не засвоюється організмом.

Феррум Баланс і Б'юті Баланс від Амріта

Рекомендуємо спробувати дієтичну добавку «Феррум Баланс» від Amrita. Це оптимальне поєднання двовалентного заліза (аналог заліза в м'ясі та субпродуктах), вітаміну С й фолієвої кислоти.

Подбайте про себе – влітку «Феррум Баланс» для профілактики дефіциту заліза необхідний буквально кожній жінці. Прийом «Феррум Баланс» в дні щомісячної крововтрати жінкам дозволить значно знизити ризик розвитку залізодефіцитної анемії та уникнути проблем з волоссям, нігтями й кольором обличчя.

Якщо ж ситуація трохи вийшла з-під контролю і ваше волосся-нігті-шкіра вже дуже красномовно сигналізують про нестачу заліза в організмі, спробуйте в комплексі з «Феррум Баланс» пройти 30-денний курс прийому «Б'юті Баланс» від Amrita. Цей комплекс вітамінів спеціально створений для підтримки краси та відновлення здоров'я шкіри, волосся й нігтів.

Будьте здорові та красиві з комплексами вітамінів від Amrita!