Простудні захворювання знайомі кожному. В холодну пору року, коли кількість хворих людей стрімко зростає, уникнути цієї прикрої неприємності – ГРВІ та грипу – досить складно. Звичайно, нікому не хочеться хворіти. Та й можливі ускладнення цих захворювань досить небезпечні: отити, бронхіти, пневмонії тощо. Чи насправді простудні захворювання – неминучі супутники осінньо-зимового сезону? Чи можна їм ефективно запобігти і які існують методи сезонної профілактики?

На зміну «бабиному літу» прийшло похолодання. Це означає, що пора готувати свій організм до зими. У холодну пору року завжди зростає захворюваність на ГРВІ та грип, і ризик заразитися респіраторною вірусною інфекцією різко зростає.

Що таке ГРВІ та чому людина хворіє?

ГРВІ або гострі респіраторні вірусні інфекції – це велика група захворювань з повітряно-крапельним шляхом передачі, які викликають віруси. Слід зазначити, що віруси настільки легко поширюються у повітрі, що їх можна виявити навіть в декількох сотнях метрів від хворої людини, яка чхнула або кашлянула. Збудники респіраторних інфекцій довго знаходяться в повітрі, циркулюючи з його потоком, потрапляють у вентиляцію, осідають на різних поверхнях. Навіть однієї хворої людини у вагоні метро достатньо, щоби створити реальну загрозу зараження всім пасажирам.

Слизова оболонка верхніх дихальних шляхів виконує функцію «фільтра», що очищає повітря, яке ми вдихаємо, від різних потенційно небезпечних частинок, у тому числі вірусів. У період підйому захворюваності концентрація вірусів настільки велика, що клітини епітелію дихальних шляхів просто не справляються з такою кількістю небезпечних частинок, і його біологічний захист порушується. Далі віруси з поверхні слизової оболонки потрапляють у кров і починають інтенсивно розмножуватися. Так розвиваються симптоми захворювання: підвищення температури тіла, озноб, слабкість, з'являються нежить, кашель, біль у горлі та ін.

Не чекаючи епідемії, слід задуматися і перейти до негайної профілактики цих захворювань. Це не тільки збереже вам здоров'я, але вбереже вас від великих фінансових витрат на лікування.

Базові правила профілактики. З чого почати?

За можливості уникайте місць масового скупчення людей.

У громадських місцях не відмовляйтеся від носіння маски. Міняйте її кожні 2 години. Наносьте на крила носа Арнізин крем «Допомога при застуді» від Amrita перед виходом на вулицю. Цілющі ефірні олії цього продукту мають виражені антисептичні властивості, які допоможуть ефективно запобігти респіраторній вірусній інфекції.

Амріта Мульти Баланс, Амріта Селен Баланс і Арнізин крем-допомога при застуді

Регулярно провітрюйте приміщення. Це допоможе різко знизити концентрацію небезпечних вірусів в повітрі. Не забувайте щодня проводити вологе прибирання, адже на поверхнях разом з пилом осідає величезна кількість вірусів.

Не забувайте мити руки з милом після повернення з вулиці і відвідування громадських місць.

Промивайте ніс фізіологічним розчином. Це допоможе не тільки зволожити слизову, але і змити скупчені на ній віруси. Використовуйте для цього готові аптечні засоби або приготуйте розчин самі з розрахунку 1 чайна ложка солі на літр охолодженої кип'яченої води.

Контролюйте рівень вологості в приміщенні, використовуючи для цього зволожувач повітря. У житлових і офісних приміщеннях оптимально підтримувати рівень вологості повітря в межах 40-60%. Це вкрай важливо для реалізації нормальної захисної функції слизової оболонки верхніх дихальних шляхів.

Одягайтеся по погоді. Не допускайте переохолодження і перегріву організму, оскільки це різко послаблює імунітет і віруси відразу починають атакувати організм.

Добре висипайтеся, уникайте стресів і перевтоми, регулярно здійснюйте прогулянки на свіжому повітрі – це допоможе підтримати імунітет і більш ефективно протистояти сезонним вірусним інфекціям.

Доцільно провести вакцинацію від грипу людям, для яких високий ризик розвитку ускладнень у вигляді пневмоній, дихальної недостатності: хворим на серцево-судинні захворювання, серцево-легеневу недостатність, цукровий діабет, ожиріння, у віці після 65 років та ін. Вакцинація здатна, якщо не захистити від грипу, то запобігти ускладненням. Вакцин проти інших ГРВІ поки не винайшли, оскільки їх понад 300 різновидів.

Правильне харчування – простий і ефективний спосіб профілактики.

Олія волоського горіха Амріта, Омега-3 формула, Амріта Мульти Баланс і овочевий салат

Захистити організм від застуд допоможуть продукти, багаті на вітаміни С, А, Е. Включіть до раціону більше свіжої та квашеної капусти, броколі, болгарського перцю, моркви, гарбуза, шпинату, горіхів, яблук і цитрусових. Вживайте щодня не менше 1 столової ложки нерафінованих рослинних олій: ллняної, гарбузової, оливкової та ін. Всі ці продукти допоможуть підсилити вироблення інтерферону – речовини для боротьби з вірусами. Не забувайте регулярно вживати свіжу цибулю, часник, імбир. Вони містять натуральні речовини-антисептики, які допоможуть «знешкодити» віруси.

Основа сильного імунітету – повноцінні білки, мікроелементи цинк і селен. Тому в раціоні завжди повинні бути присутні нежирне м'ясо, печінка, риба і морепродукти, бобові, яйця, молочні та кисломолочні продукти.

Гарним доповненням до раціону для сезонної профілактики застуд стануть вітамінно-мінеральні комплекси «Мульти Баланс», «Селен Баланс», а також «Антивір»«Ісландський мох Форте» і продукти серії «Підтримка імунітету» від Amrita.

Тільки ви самі зможете вберегти себе від застуди, якщо прикладете до цього зусиль. Тому почніть з профілактики прямо зараз!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини