Печінка — головний «фільтр» нашого організму. Все, що може нашкодити нам, з током крові потрапляє в печінку, там фільтрується, перетворюється в безпечні для організму сполуки та виводиться природним шляхом. Так наш організм позбавляється від токсинів, шкідливих продуктів обміну і всіляких хімічних сполук. Неправильне харчування, шкідливі звички, погана екологія створюють надмірне навантаження на печінку і можуть стати причиною розвитку багатьох захворювань. Тому про здоров'я печінки необхідно регулярно піклуватися.

Печінку заведено вважати органом травної системи, що утворює та виділяє жовч. Але, насправді, роль печінки у здоров'ї людини настільки велика, що важко уявити будь-який інший орган, який виконує в організмі одночасно так багато важливих функцій.

Які ж функції виконує печінка?

Перш за все, в печінці відбувається синтез жовчі, за допомогою якої перетравлюються жири, засвоюються багато вітамінів і стимулюється перистальтика кишківника.

Печінка знешкоджує різні алергени, отрути, токсини, перетворюючи їх в речовини, що стають менш небезпечними та легше видаляються з організму. Крім того, в печінці відбувається перероблення шкідливих продуктів власного метаболізму (наприклад, ацетону, аміаку, етанолу), стероїдних гормонів, інсуліну, адреналіну, серотоніну, вітамінів і багатьох інших біологічно активних речовин з подальшим виведенням з організму.

Печінка бере участь в енергетичному обміні, регулює вуглеводний обмін, відповідає за нагромадження, витрачання та поповнення швидких енергетичних резервів організму у вигляді глікогену.

У печінці синтезуються важливі ліпіди (холестерин, фосфоліпіди, ліпопротеїди та ін.), вона бере участь в жировому обміні.

Печінка поповнює запаси багатьох вітамінів і мікроелементів в організмі та виконує функцію депо для заліза, міді, кобальту; вітаміну А, D, В12.

Печінка регулює згортання крові та її обсяг. І це тільки основні функції печінки. Насправді їх близько 500!

Як бачимо, хороший метаболізм і підтримання балансу здоров'я просто неможливі без нормального функціонування печінки. В результаті великого навантаження, яке лягає на цей орган при виконанні безлічі таких важливих для організму функцій, печінка дуже вразлива. Якщо вчасно не надати їй підтримку і не відкоригувати перші ознаки порушення функцій, розвиваються захворювання печінки. Серед найбільш поширених патологій – жировий гепатоз, гепатит, фіброз, цироз і печінкова недостатність.

Дерево-печінка в долоні на фоні лікаря

Які причини патології печінки?

Зловживання алкоголем. Етиловий спирт або етанол є токсичною речовиною для організму людини. Якщо дози алкоголю помірні, печінка успішно справляється з переробленням цієї речовини. Коли ж в організм регулярно надходить надмірна кількість алкоголю, клітини печінки пошкоджуються і в них починає накопичуватися жир – виникає жировий гепатоз. Крім цього, пристрасть до алкоголю може спровокувати запальний процес – алкогольний гепатит, а потім – цироз і навіть рак печінки.

Незбалансоване харчування. При надмірному вживанні в їжу вуглеводів і жирів, зниженій руховій активності виникає порушення жирового обміну. В результаті клітини печінки інтенсивно накопичують жир, що викликає їх дистрофію – формується неалкогольна жирова хвороба печінки. В таких умовах орган не може нормально функціонувати. В печінці починають виникати вогнища запалення і відмирання її клітин. Як наслідок – може формуватися фіброз і цироз печінки.

Токсична дія на печінку медикаментів, промислових і рослинних отрут. Дані речовини можуть завдавати прямої ушкоджувальної дії  на мембрани клітин печінки та стати причиною розвитку гепатиту та недостатності органу. Безконтрольний прийом лікарських препаратів, недотримання дозувань призводить до підвищеного навантаження на печінку, оскільки саме цей орган в більшості випадків відповідає за їх перероблення і виведення з організму. Лікарські ураження печінки – гепатити – складають близько 10% всіх побічних дій препаратів на організм людини.

Атака вірусів. Печінка – дуже вразливий орган для вірусів-збудників гепатиту типу А, В, С, D, Е та ін. Якщо вчасно не діагностувати хворобу і не приступити до спеціального лікування в умовах відділення гастроентерології, наслідки для організму можуть бути дуже серйозними та навіть нести загрозу для життя. З огляду на той факт, що останнім часом відзначається тенденція до безсимптомного початку вірусного гепатиту, особливо гепатиту С, у кожної людини повинна бути підвищена настороженість до цієї проблеми. З метою профілактики та уважного ставлення до свого здоров'я рекомендовано здавати аналіз крові на вірусні гепатити принаймні раз на пів року.

Як зрозуміти, що печінка дала «збій»?

Першими ознаками порушення функції печінки можуть бути:

  • тяжкість в правому підребер'ї;
  • відчуття тяжкості та дискомфорту в животі, нудота;
  • гіркота в роті.

Чоловік тримається за живіт через біль

Особливо яскравим симптомом патології печінки, безумовно, є жовтушність шкірних покривів і слизових оболонок. При перших ознаках даних порушень слід звернутися до лікаря, так як захворювання печінки не завжди специфічні та вимагають обов'язкової діагностики профільним фахівцем – гастроентерологом.

Як же зберегти та підтримати здоров'я печінки?

Печінка – один з небагатьох органів, який має високу здатність до відновлення. Тому правильне та уважне ставлення до свого раціону і звичок – запорука здоров'я печінки.

Як правильно харчуватися, щоб зберегти здоров'я печінки?

Обмежте у своєму раціоні жирні, смажені страви, рафіновані жири, продукти з високим вмістом харчових барвників, консервантів, алкоголь.

Приймайте їжу невеликими порціями, оптимально – 4-5 разів на день.

Дівчина відштовхує фаст-фуд і віддає перевагу овочам та фруктам

Включайте в раціон більше свіжих овочів, фруктів і зелені. Корисна клітковина, яка міститься в них, виконує роль натурального сорбенту, допомагає виводити токсини та продукти метаболізму з організму, а вітаміни та мінерали насичують організм та приносять незамінну користь для печінки. Їжте моркву, капусту, помідори, огірки, шпинат, руколу, кріп, петрушку, авокадо, яблука, груші, цитрусові. Також для печінки корисні фініки, родзинки, курага, волоські горіхи, мигдаль, кеш'ю та мед.

Обов'язково вживайте в їжу нерафіновані олії холодного віджиму: оливкову, лляну, розторопші, гарбузову. Вони мають жовчогінну дію, нормалізують в'язкість жовчі, сприятливо впливають на жировий обмін.

Включіть в раціон цільні злаки – овес гречку, ячмінь, дикий рис. З м'ясних продуктів вибирайте нежирну телятину, індичку; з рибних: форель, тріску, короп, судак. З молочних продуктів для печінки найбільш корисні не дуже жирний кефір і сир.

Крім цього, в рамках комплексної профілактики дуже важливо застосовувати гепатопротектори – лікарські засоби, які усувають пошкодження клітин печінки та відновлюють їх роботу.Фітокомплекс «Детокс Систем» від «Amrita» – унікальний високоактивний продукт для поліпшення функціонального стану печінки, очищення організму і виведення токсинів. Прийом продукту протягом місяця двічі на рік надасть істотну підтримку печінці та поліпшить її роботу. Важливим є і той факт, що комплексний і збалансований склад «Детокс Систем» допомагає налагодити обмін речовин і функцію сечовидільної системи, позитивно впливає на шкіру, волосся та нігті, нормалізує стан імунітету і травної системи, надає сил та енергії.

Без здорової печінки неможливо залишатися здоровим. Тому турбота про цей орган – це турбота про ваше життя і довголіття.

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини.