Глисти - це основні шкідники для організму людини. Тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни та ретельно підходити до профілактичних заходів в боротьбі з гельмінтами.

Що таке гельмінти?

Гельмінти — черви, що паразитують в організмі тварин, людини та спричинюють гельмінтози. Це може відбуватись у будь-якому органі. В організмі людини вони найчастіше паразитують у кишечнику або порожнині тіла, а також в інших тканинах. 

Глисти діляться на три основні групи:

Круглі черви – нематоди. Це найпоширеніші паразити, які можуть потрапити в організм людини через заражений ґрунт, вживання неочищеної води, не вимиту їжу: фрукти, овочі, зелень, брудні руки тощо. 

Черви-сисуни – трематоди. Ці паразити вражають печінку, жовчні та сечові шляхи, підшлункову залозу, кишківник, легені та кров. Щоб уникнути потрапляння трематодів в організм необхідно пити чисту воду, уникати потрапляння ставкової води в організм, м’ясо та морські продукти вживати після попередньої термічної обробки.

Стрічкові черви – цестоди. Ці паразити найчастіше передаються від людини до людини. В організм людини вони потрапляють через вживання сирого м’яса та риби.

Гельмінти у людському організмі здатні знижувати імунітет, спричиняти шлунково-кишкові розлади, впливати на нервову систему, на кишечник та його мікрофлору. Гельмінти у людей можуть провокувати алергічні висипання та розлад травної системи, порушувати функції органів. Гельмінтози у дітей поширені особливо в дошкільному та шкільному віці. В цей період у дітей ще недостатньо розвинена гігієнічні навички - контакт з тваринами (найбільш заражені глистовими інвазіями), однолітками, оточуючими предметами.

Дівчина миє руки

Гельмінтози симптоми:

  • свербіж та почервоніння шкіри навколо відхідника;
  • відчуття втоми, дратівливість, слабкість;
  • зниження ваги, нудота, нестійкі випорожнення;
  • висипання на шкірі;
  • сухий або вологий кашель без проявів застуди; 
  • порушення нічного сну 
  • явне зниження імунітету у дітей, що супроводжується тривалою хворобливістю.

Гельмінти лікування

До лікування гельмінтозів необхідно підходити дуже ретельно, оскільки тут важливо не нашкодити організму. Перш за все, бажано, щорічно здавати аналізи на наявність гельмінтів в організмі. Якщо в результаті лабораторного аналізу виявлено паразитів, необхідно звернутись до лікаря, який найкраще зможе підібрати потрібний препарат відповідно до виду виявлених глистів. Якщо ж у вас в родині є домашні тварини, бажано щорічно робити профілактику гельмінтозів як у тварин, так і у членів родини.

На сьогодні фармацевтичний ринок пропонує ліки для профілактики та попередження глистних інвазій. Також поширеними є біологічно активні добавки на рослинній основі. Амріта пропонує «Гельмінтоцид», який створює несприятливі умови для життєдіяльності паразитів в організмі, сприяє вигнанню гельмінтів (гострики, аскариди), найпростіших (лямблії, амеби) і звільненню організму від продуктів їх життєдіяльності. Прискорює усунення інтоксикації та диспептичних явищ, пов'язаних з глистовою інвазією. Нормалізує функціонування печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів, кишечника.

Дієтична добавка Гельмінтоцид від Аміта

Але найкраще запобігати появі паразитів, ніж їх лікувати. Тому важливо дотримуватись основних правил для запобігання їх появі:

  • мити овочі, фрукти, ягоди та зелень;
  • м’ясо та рибу вживати після термічної обробки;
  • ретельно мити руки після вулиці та контакту з тваринами;
  • регулярно «глистувати» домашніх тварин;
  • вживати очищену воду;
  • регулярно проходити профілактичні обстеження.

Дотримуйтесь простих правил для захисту своєї родини та будьте здорові!