«Зимовий король» називають його італійці, «арді шаукі» називають його носії арабської мови. Артишок – рослина, молоді суцвіття якої використовуються в приготуванні вишуканих страв, родич розторопші та джерело цінних речовин. У світі налічується близько 100 видів цієї рослини. Що таке артишок, і чим він корисний, знають люди із захворюваннями печінки та підвищеним тиском, але про своєю чергою.

Артишок: корисні властивості та застосування

Як і в кулінарії, в медицині та оздоровчих програмах застосування цього овочу дуже різноманітне. Він має безліч корисних властивостей та містить необхідні для здоров'я вітаміни й мінерали.

При невисокому відсотку жирів рослина містить:

  • клітковину;
  • вітаміни С, К і В1, В2 і В9;
  • магній, калій та фосфор;
  • аскорбінову кислоту і каротин.

При регулярному застосуванні:

  1. Знижує рівень «шкідливого» холестерину і сприяє нормалізації рівня цукру в крові.
  2. Захищає, відновлює та очищає печінку і жовчний міхур при інтоксикаціях.
  3. Позитивно впливає на роботу нирок і сечовидільної системи.
  4. Робить роботу органів шлунково-кишкового тракту ефективнішою і легкою, допомагає позбутися метеоризму, закрепів, нудоти.
  5. Знижує артеріальний тиск.
  6. Позитивно впливає на стан шкіри та волосся, уповільнює фотостаріння.

Олія артишоку та артишок в тарілці

Олія, капсули та рідкий екстракт артишоку: що краще?

Щоб отримати користь з артишоків, можна їсти їх сирими або в складі свіжоприготованих страв, можна обрати артишокову олію або краплі, а можна купити фітодобавки в формі таблеток. Сирі овочі найкраще купувати та готувати з листопада по червень – саме цей період вважається кращим сезоном, а смак рослини нагадує волоський горіх, тільки ніжніше.

Олія діє м'якіше ніж відвар або спиртова настоянка, швидше засвоюється і не дратує слизову шлунково-кишкового тракту.

Екстракт артишоку в краплях не менше ефективний, але краплі не завжди зручні.

Відмінний варіант – капсули або таблетки. Їх можна взяти з собою в офіс або в поїздку. Такі фітопродукти містять частини інших популярних в медицині плодових і трав'янистих рослин, що допомагає посилити ефект і отримати ще більше вітамінів.

Артишок для печінки

Детокс, відновлення, захист – три ці дії роблять артишок топ-овочем для ферментно-очисної системи. Лікарі радять його людям з неалкогольною жировою хворобою печінки, пацієнтам, які проходять лікування або вже вилікували від гепатитів і жовтяниці.

Рослина містить флавоноїди та кофеілхінние кислоти, що володіють гепатопротекторну дію і полегшують симптоми захворювань – знімають нудоту, болі, важкість у шлунку. Регулярне вживання добавок з цим продуктом стимулює вироблення і відтік жовчі, а також розвиток корисної мікрофлори в органах травної системи.

Таблетки для схуднення: обираємо натуральний комплекс

Завдяки клітковині, фітопродукти з артишоком допомагають боротися із зайвою вагою, прискорюючи ліпідний обмін. Такі добавки не руйнують жири, а перетворюють їх так, що вони легше йдуть з організму. Вони покращують роботу нирок і мають діуретичну дію, а застій рідини – перший супутник зайвої ваги.

Гарне травлення та прискорення метаболізму допомагають позбавленню зайвих кілограмів і сантиметрів на талії та стегнах. Але важливо розуміти, що харчуватися тривалий час одними овочами або сподіватися тільки на фітодобавки – шкідливо і навіть небезпечно. Рослинні добавки спрацюють тільки в комплексі з правильним харчуванням і фізичними навантаженнями.

Дівчина з артишоком в руках

Артишок: користь для жінок

Природна стимуляція обмінних процесів і приведення в норму травлення позитивно впливає на жіночу зовнішність. У разі скарг на акне, кола під очима, тьмяний колір обличчя та втрату шкірою еластичності фахівці насамперед звертають увагу на раціон.

Крім загального поліпшення самопочуття та нормалізації жирового балансу шкіри, овоч має низку специфічних властивостей, актуальних для жінок:

  1. Завдяки виведенню зайвої рідини з організму допомагає боротися з целюлітом і набряками, регулює та усуває надмірне потовиділення.
  2. Покращує кровообіг органів малого таза і підвищує фертильність.
  3. Фолієва кислота сприяє розгладженню зморшок і повертає шкірі природне сяйво.

Ви купили артишок: як вживати добавку і які протипоказання?

Препарат на основі артишоку купується без рецепта, але будь-який натуральний продукт – це користь і шкода. Перед його вживанням проконсультуйтеся з терапевтом, щоб виключити протипоказання.

Вони знижують тиск, і протипоказані людям з гіпотонією або схильним до зниженого тиску.

При холециститі, порушеннях роботи жовчовивідних шляхів, загостренні хвороб печінки та нирок, а також при жовчнокам'яній і сечокам'яній хворобі, вживання рослини може завдати шкоди.

У період вагітності та годування груддю, застосування овочу обов'язково узгодити з лікарем.

Артишок форте від Амріта

У Amrita рекомендації щодо дозування додаються до всіх продуктів, не виняток і артишок. Капсули – по 1 під час їжі 3 рази в день. Добавку рекомендовано вживати курсами тривалістю місяць, перерви між курсами – 2-3 місяці.

Для виключення непереносності починайте вживання з невеликих доз і дотримуйтесь інструкції.

Для здоров'я та гарного самопочуття купуйте «Артишок форте» від Amrita за доступною ціною на нашому сайті!