У сучасному світі ми все частіше чуємо про користь антиоксидантів, які здатні уповільнити старіння організму, зробити нас красивішими і здоровішими. Давайте ж детальніше поговоримо про ці речовини: чому вони так необхідні нам, і які продукти є джерелами антиоксидантів?

Занадто вільні радикали

Щомиті в нашому організмі на біохімічному рівні протікає безліч реакцій. Вони складають основу обміну речовин і представлені процесами окислення і протилежними їм процесами відновлення.

У клітинах нашого організму завжди присутні вільні радикали – молекули з вільним електроном, які мають високу здатність до взаємодії з іншими молекулами. Але, якщо вільних радикалів стає багато, то вони починають взаємодіяти з усіма молекулами підряд, процеси окислення починають переважати над процесами відновлення і завдавати руйнівного впливу на клітини організму.

Як показали дослідження, вільні радикали щодня атакують 70 мільярдів клітин організму кілька десятків тисяч разів. Якщо природні механізми захисту працюють добре, то поганих наслідків не буде. Але, якщо людина ослаблена, перебуває у стресовому стані, курить, вживає алкоголь, знаходиться під УФ-впливом, то атака вільними радикалами посилюється в рази.

Якщо від вільних радикалів постраждали клітини кровоносних судин – може розвиватися атеросклероз, якщо клітини ока - катаракта, якщо клітини головного мозку – погіршується пам'ять та увага і т. д. А якщо вільні радикали ушкоджують структуру ДНК, наслідки для організму можуть бути вже набагато серйозніші: порушується утворення ферментів, гормонів, прискорюються процеси старіння, втрачається контроль над  поділом і ростом клітин, можуть розвиватися такі захворювання, як хвороба Альцгеймера, ревматизм, рак, цукровий діабет, хвороби шкіри, погіршення зору, проблеми з суглобами та інше.

Як же впоратися зі згубним впливом вільних радикалів на організм?

Як відомо, на будь-яку дію є своя протидія. Наш організм має свої інструменти знешкодження вільних радикалів – антиоксидантну систему захисту.

Антиоксиданти – речовини, які нейтралізують або стримують шкідливий вплив вільних радикалів на організм, будучи, ніби «пасткою» для них, направляють їх тими шляхами клітинного метаболізму, де вони приносять користь.

На думку вчених, з безлічі антиоксидантів, які містяться в продуктах харчування, найбільш важливими є провітамін А (бета-каротин), вітаміни С, Е і мікроелемент селен.

Які продукти треба вживати, щоб посилити антиоксидантний захист організму?

Відповідь очевидна: потрібно вживати продукти, що містять ці речовини в достатній кількості. До них відносяться звичайні овочі і листова зелень, ягоди та фрукти.

Овочі і листова зелень, ягоди та фрукти

Провітамін А, або бета-каротин, у великій кількості міститься в моркві, чорниці, гарбузі, броколі, зелені петрушки, персиках, абрикосах.

Вітаміном С багаті плоди шипшини, чорна смородина і більшість інших ягід, цитрусові, обліпиха, ківі, шпинат, брюссельська капуста.

Основними джерелами вітаміну Е є рослинні олії, горіхи й насіння, бобові, пророщена пшениця і соя, риб'ячий жир.

Однак, не всі антиоксиданти, які вживаються з продуктами харчування, настільки доступні. Наприклад, селен дуже важко отримати в достатній кількості з їжі. Наша країна належить до регіонів, збіднених за змістом цього важливого мікроелемента в грунті. Тому, вживаючи звичні м'ясні та молочні продукти, крупи, овочі й фрукти, дуже важко покрити потребу організму в селені.

Ось чому вкрай важливо отримувати ззовні ці життєво необхідні комбінації антиоксидантів.

Саме з цією метою компанія Amrita створила унікальний продукт «Селен Баланс», який містить комплекс основних антиоксидантів, що доповнюють і підсилюють дію один одного. Регулярне вживання «Селен Балансу» допоможе вам зміцнити імунітет, протистояти шкідливому впливу факторів навколишнього середовища, запобігти багатьом хронічним захворюванням і онкопатології, підтримувати нормальну функцію щитовидної залози, зберегти здоров'я серця та судин.

Вчасно звертайте увагу на своє здоров'я і залишайтеся молодими і активними на довгі роки!