Людина проводить уві сні близько третини всього життя. Сон важливий для фізичного і ментального здоров'я, краси та енергії. Хтось засинає легко і «вимикається» через кілька хвилин після того, як ліг в ліжко. Але для когось відхід до сну перетворюється на справжню проблему.

Безсоння або інсомнія буває гострою та хронічною. З гострою формою цього розладу сну стикається кожен з нас: стрес, перенасичений подіями день, нічні переїзди – і ось, ви не можете заснути. Хронічна форма, коли людина відчуває проблеми зі сном кілька місяців поспіль, зустрічається приблизно у 20% населення Землі.

Причини безсоння

Причини розлади сну дуже індивідуальні й в кожному випадку їх може бути кілька. Фахівці виділяють три великі групи чинників, що провокують інсомнію.

Психологічні

Психологічні чинники найчастіше викликають порушення сну. Якщо явних патологій та проблем з фізичним здоров'ям немає, а заснути не виходить, ймовірно, причина – стрес. Горе, страх, підвищена тривожність або сильна радість, перевтома і надлишок інформації можуть надовго позбавити людину нормального сну.

Якщо ви протягом довгого часу вирішуєте складне завдання, у вас теж може виникнути розлад сну – мозок перенапружений та, коли ви закінчили черговий етап роботи, він продовжує по інерції працювати.;

Люди, які страждають на неврози та депресії, частіше за інших стикаються з інсомнією. В цьому випадку нормалізація сну є частиною комплексного лікування.

Фізичні

Якщо ваш емоційний стан стабільний, а проблеми із засинанням продовжують турбувати – варто перевірити здоров'я.

  1. У разі травми та в період після оперативних втручань багато хто не може заснути через больові відчуття, які стають сильнішими вночі.
  2. Безсоння можуть викликати порушення в роботі щитовидної залози або гормональний збій. Тому порушеннями сну часто страждають жінки в період менопаузи.
  3. Причиною безсоння може бути цукровий діабет. У цьому випадку людина прокидається з гострим відчуттям голоду, воно супроводжується рясним потовиділенням.
  4. Небезпечний стан апное – зупинка дихання уві сні – одна з причин нічних пробуджень.
  5. Також безсоння може викликати проблеми дихання при захворюваннях легенів, вагітність та дефіцит заліза в організмі.

Обставинні

Шум, яскраве світло, постійні нав'язливі звуки, відсутність відповідного приміщення для сну, фізичний дискомфорт, викликаний зовнішніми факторами – все це є можливою причиною безсоння.

Дівчина з подушками

7 простих порад, як позбавитися безсоння

Що робити, якщо безсоння стало реальною проблемою, і через нього ви помічаєте погіршення самопочуття та зовнішнього вигляду? Турботу про здоров'я та про якість сну краще довірити фахівцям. Доктор призначить необхідні обстеження, щоб виключити захворювання та підібрати засіб для нормалізації сну і схему лікування. Однак перш ніж пити ліки варто перевірити, чи все ви зробили для гарного сну. Адже є методи, якими кожен з нас може допомогти собі в домашніх умовах.

1. Найкраще відмовтеся від шкідливих звичок.

Куріння призводить до кисневого голодування, а алкоголь, хоч і викликає відчуття сонливості, призводить до збою циклів сну. Якщо випивати перед сном, сили організму вночі будуть спрямовані на деактивацію шкідливих речовин, а не на відновлення енергії. Крім того, алкоголь є депресантом. Не хочете прокинутися втомленим і в поганому настрої – відмовтеся від спиртного.

2. Правильне харчування

Наїдатися на ніч – не найкращий варіант з тієї ж причини – організм буде зайнятий переварюванням пізньої вечері, а не відпочинком. На вечерю краще не їсти гостре, жирне і смажене. День можна завершити кефіром з фруктами або теплим молоком з несолодким печивом.

3. Гігієна сну

Позбавлятися безсоння можна створюючи правильні умови для сну. Сформуйте у себе звичку: ліжко – для сну. Їжте на кухні, працюйте в кабінеті або вітальні. Тоді організм сам буде налаштовуватися на сон, як тільки ви ляжете в ліжко. Подбайте про комфортну постільну білизну і ковдру по сезону – занадто «спекотна» ковдра може заважати заснути. Засинайте в темряві – яскраве світло перешкоджає виробленню гормону сну.

Втомлена жінка за комп'ютером

4. Спорт

Помірна фізична активність ввечері – гарне рішення для швидкого засипання. Не варто виснажувати себе силовими тренуваннями, але легка вечірня пробіжка або прогулянка на свіжому повітрі точно допоможуть заснути та відмінно виспатися.

5. Думки та настрій

Налаштуйтеся на відпочинок не тільки фізично, а й емоційно. Не думайте перед сном про роботу і незавершені завдання: вночі вам їх все одно не вирішити. Послухайте спокійну музику або почитайте. Мінімум за пів години до сну відмовтеся від перегляду соцмереж, і вже точно не гортайте стрічку після того, як лягли в ліжко.

6. Свіже повітря в спальні

Перед сном провітрюйте спальню. Фахівці вважають оптимальною для сну температуру 17-18 градусів, а сон в теплому приміщенні – менш стабільним. Нехай температура в приміщенні, де ви спите, не перевищує 22 градусів. Влітку користуйтеся подушкою з охолоджувальним ефектом.

7. Ароматерапія

Відмінний спосіб розслабитися фізично та емоційно – ароматерапія. Заспокійливі властивості багатьох рослин давно відомі й в народній медицині. Швидше заснути допоможуть ефірні олії м'яти, троянди, ромашки, жасмину, хмелю і лаванди. Додайте пару крапель олії в воду, коли будете приймати ванну перед сном, або запаліть аромалампу.

Натуральні препарати для боротьби з інсомнією

Позбутися безсоння та поліпшити якість сну вам допоможе «Мелатонін комплекс + 5-HTP & passiflora» від Амріта. Комплекс підтримує психологічну рівновагу при станах нервового збудження, таких як тривога, дратівливість, стрес, втома та емоційне виснаження. Збалансований склад продукту покращує процес засинання, підтримує глибокий і здоровий сон впродовж ночі, а також запобігає ранньому пробудженню.

Побороти безсоння також допоможе фітопродукт «Релакс Формула Готу Кола». Він містить ідеально збалансовані рослинні композиції, які позитивно впливають на стан нервової системи та покращують якість сну.

Купуйте препарати від безсоння від Amrita і насолоджуйтеся повноцінним і здоровим відпочинком!