Прихід осені – непросте випробування для нашого організму. Холоднішає, кількість сонячного світла різко зменшується, день стає коротшим – все це позначається на нашому настрої та самопочутті. Тож як підготувати організм до зустрічі холодів, щоб залишатися в цей період здоровими, активними та життєрадісними?

Прихід осені та похмура холодна погода впливають не тільки на наш настрій, але і можуть істотно послабити наш імунітет та здоров'я. Значно скорочується світловий день, а це призводить до зниження вироблення в організмі серотоніну – гормону радості, який відповідає за активність і багато фізичних процесів в організмі. З цієї причини в холодну пору року нас часто турбують поганий настрій, дискомфорт, занепад сил і депресія.

В похмурі та дощові дні, коли сонячного світла недостатньо, організм практично не відчуває різницю між днем та ніччю, і вироблення мелатоніну, гормону сну, порушується. В результаті ми відчуваємо постійну сонливість і наша активність може знижуватися. Крім цього, дефіцит сонячного світла здатний послабити наш імунітет і протистояти застуді стає набагато складніше. Додамо до цього ще й постійний контакт зі збільшеною кількістю вірусоносіїв в місцях масового скупчення людей, в транспорті, на роботі та ін. Все перераховане говорить нам про те, що настав час активної турботи про здоров'я, щоб правильно підготувати себе до холодної пори року і не витрачати час і сили на боротьбу з поганим настроєм і самопочуттям.

Кілька простих щоденних правил допоможуть вам зустріти осінь і пережити холоди без проблем.

Зверніть увагу на ваш раціон.

Восени наш раціон неминуче змінюється. Нам вже не вистачає літньої та легкої їжі, адже, щоб зберігати баланс тепла і не мерзнути, організму потрібно набагато більше енергії. Тому в харчуванні обов'язково повинні бути присутні білки і «правильні» жири омега-3 та омега-6. Вживайте м'ясні продукти та жирні сорти риби, лляну та оливкову олію, кисломолочні продукти, гарбузове насіння й волоські горіхи, бобові та темно-зелені листові овочі.

Чай, лимон, мед, імбир і заварник на столі

Щоб скоригувати брак серотоніну в організмі, вживайте більше продуктів, які посилюють його вироблення: тверді сири, сир, м'ясо кролика і курки, яйця, рибу, горіхи, насіння, гіркий шоколад та ін.

Осінь – час збору врожаю, розмаїття овочів та фруктів. Не проґавте чудову нагоду поповнити запаси організму вітамінами, мінералами та антиоксидантами, що містяться в них. Так ви зміцните свій імунітет і створите собі надійний захист від вірусів та різних захворювань. З'їдайте не менше 400-500 г овочів і фруктів щодня, прагніть до різноманітності. Обов'язково додайте до раціону корінь імбиру, часник, цибулю, редьку, кріп, базилік, селеру, хрін, гірчицю, розмарин, червоний перець, куркуму, мед. Ці продукти – прекрасні рослинні антисептики, які допоможуть зміцнити ваш імунітет та ефективно протистояти атаці вірусів і бактерій.

Комплекси «Міпро-Віт», «Селен Баланс», «Омега 3 формула» від Amrita допоможуть вашому організму швидко адаптуватися до приходу нового сезону і зустріти холоди з міцним імунітетом.

Одягайтеся правильно.

Переохолодження викликає різке ослаблення захисних функцій нашого організму, і ми стаємо вразливими для цілої армії вірусів, які викликають застудні захворювання. Восени переохолодитися дуже просто, адже вранці холодно, вдень може бути по-літньому жарко, а ввечері – початися холодна злива. Тому одягайтеся хитро. Основний принцип – багатошаровість в одязі. Якщо стане жарко, можна зняти зайве, якщо починаєте мерзнути – знову одягнутися.

Більше рухайтеся.

Дуже важливо не тільки правильно харчуватися, але й додати у свій повсякденний графік фізичну активність. Фізичні навантаження позитивно вплинуть на ваше самопочуття, додадуть вам енергії та настрою, оскільки покращиться кровообіг, вироблення важливих гормонів, в тому числі й серотоніну.

Хлопець на пробіжці в осінньому лісі

Особливо корисні фізичні навантаження на свіжому повітрі. Це допоможе максимально наситити організм киснем, поліпшити обмін речовин і зміцнити імунітет.

Слідкуйте за хронічними захворюваннями.

Якщо у вас є хронічні захворювання, восени існує високий ризик їх загострень при найменшому провокуючому чиннику. Особливо це актуально для шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, сечовидільної систем і опорно-рухового апарату. Тому, не чекаючи рецидиву, проконсультуйтеся з Вашим лікарем щодо необхідного режиму дня та харчування. Якщо знадобиться, пройдіть профілактичний курс лікування.

Не перевтомлюйтеся і висипайтеся.

Перевтома та брак відпочинку восени вкрай негативно позначається на нашому самопочутті, настрої та стані імунітету, а несприятливих факторів в цей період і так занадто багато. Намагайтеся не перевантажувати себе, чітко розділяти час для роботи й відпочинку, лягати спати вчасно і приділяти сну не менше 7-8 годин.

Знайдіть нові захоплення і відкрийте в собі нові можливості.

Нові захоплення і звички принесуть в трішки похмурий осінній період свіжі емоції та відволікатимуть вас від смутку, додадуть енергії та бажання рухатися вперед. Опануйте новий вид тренувань або запишіться, наприклад, на курси іноземних мов. Маленькі успіхи в новій справі надихнуть вас і стануть стимулом для нових досягнень.

Прихід осені – не привід для смутку і поганого самопочуття, а час для нових і корисних звичок! Зміцнюйте ваше здоров'я, залишайтеся бадьорими, і нехай період до наступного весняного тепла проходить на позитиві!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини