Білосніжна усмішка завжди вважалася ознакою привабливості. Здорові зуби – одна з головних умов міцного здоров'я і відмінного самопочуття. Зуби – наш «компаньйон» на все життя, тому заслуговують уважного і відповідального ставлення та щоденної турботи. Як же зберегти зуби здоровими впродовж всього життя? Нумо торкнімося цієї важливої теми та поговоримо про основні правила догляду за зубами.

Щоб наші зуби завжди були здоровими, ми повинні правильно піклуватися про них з ранніх років. Вже з моменту появи молочних зубів необхідно набувати навичок зубної гігієни, щоб регулярна турбота і правильний догляд за порожниною рота стали звичною і природною процедурою впродовж усього життя. Стан наших зубів – це яскраве свідчення того, як ми за ними доглядаємо, який спосіб життя ведемо, це наш настрій і навіть ступінь успішності.

Якими ж правилами треба керуватися, щоб наші зуби завжди залишалися здоровими, а наша посмішка радувала нас та оточуючих?

5 простих правил

Допоможуть нам уникнути багатьох проблем зі здоров'ям зубів. Головне – регулярність і увага до дрібниць.

1. Збалансоване харчування.

Щоб зуби були міцними та здоровими, їм необхідна достатня кількість вітамінів і мінералів. Найважливішими мікроелементами є кальцій, фтор, фосфор, магній, селен, вітамін В1 і D3. У вашому раціоні в обов'язковому порядку мають бути присутніми свіжі овочі, фрукти, зелень, цільнозернові, молочні продукти, м'ясо і риба.

Практично всі морепродукти та кожен вид морської риби багаті на кальцій і фтор. Окрім цього, дари моря завдяки вмісту йоду мають потужну протикарієсну дію.

Вся свіжа зелень (кріп, петрушка, селера, зелена цибуля) містить велику кількість вітамінів групи В, С, РР, А, Е, а також кальцій, натрій, йод, фосфор, фолієву кислоту, бета-каротин та залізо. Завдяки такому багатому складу зелень сприяє зміцненню судин і усуненню кровоточивості ясен. Петрушка, цибуля і часник мають антибактеріальну дію і пагубно згубно діють на збудників карієсу.

Ягідні соки з журавлини, смородини, суниці мають бактерицидну дію і також здійснюють профілактику карієсу. До того ж більшість свіжих фруктів і ягід завдяки вмісту фруктових кислот відмінно усувають зубний наліт і відбілюють зуби.

Дівчина зі склянкою води

Їжте частіше тверді овочі та фрукти, горіхи. Яблука, морква, буряк, редис, волоські горіхи, мигдаль відмінно масажують ясна і покращують кровообіг в них, є відмінним джерелом кальцію і фосфору. Всього пара жорстких овочів або фруктів в день, жменя горіхів – і ваші ясна отримають відмінний масаж, а зуби – очищення від нальоту і відкладень. Крім цього, відбувається стимуляція вироблення слини, яка омиває ротову порожнину і допомагає зменшити кількість бактерій у роті.

У вашому раціоні обов'язково повинні бути курячі та перепелині яйця. У них містяться жири, білки, вуглеводи, 12 вітамінів, в тому числі вітамін D3, і майже всі мікроелементи, включаючи фосфор і кальцій.

Всі молочні продукти є багатим джерелом кальцію, тому обов'язково повинні бути на вашому столі щодня.

Продукт «Кальцій Баланс» від Amrita виконує роль додаткового джерела кальцію і компонентів для його гарного засвоєння, щоб зробити ваші зуби міцними та здоровими.

М'ясо і м'ясні продукти – цінне джерело фосфору і магнію. Якщо ви вегетаріанець, переконайтеся, що ви правильно сформували свій раціон і знайшли альтернативну заміну цього продукту.

При відсутності алергії на продукти бджільництва додайте в свій раціон мед. Він має антибактеріальну і загальнозміцнюючу дію. Крім цього, містить величезну кількість корисних речовин для здоров'я зубів і організму в цілому. Регулярно жуйте, не ковтаючи, бджолині воскові соти – це прекрасний спосіб профілактики запальних захворювань ясен, ротової порожнини та карієсу.

Дівчина з яблуком в руках

2. Водний баланс.

Пийте не менше 1,5-2 л води впродовж дня потроху і часто. Не допускайте відчуття пересихання в роті. Достатня кількість води забезпечує нормальне виділення слини, яка містить лізоцим. Дана речовина бореться зі шкідливими мікробами у порожнині рота, які можуть провокувати карієс, запалення ясен і викликати неприємний запах з рота. Для підтримки зубів і ясен у здоровому стані дуже корисний зелений чай. Він перешкоджає розвитку запалень в порожнині рота і виникненню періодонтиту.

3. Гігієна порожнини рота.

Чистити зуби необхідно 2 рази на день, щоб повністю позбутися від залишків їжі та зубного нальоту. Використовуйте зубну пасту з фтором. Вона допоможе позбутися бактерій і зміцнити емаль. Краще вибирати м'яку зубну щітку – вона менше зношує емаль і не травмує ясна.

Після чищення зубів завжди використовуйте ополіскувачі для порожнини рота. Вони зазвичай містять в собі протизапальні компоненти, допомагають підтримувати здоров'я порожнини рота і зубів, борються з неприємним запахом з рота.

Ополіскувач для рота Amrita Guard, зубні пасти «Захист ясен» і «Яскрава посмішка», ополіскувач для порожнини рота серії «Шанталь» забезпечать правильний догляд і надійний захист вашим зубам і порожнині рота. Після їжі завжди прополіскуйте рота чистою водою. Це допоможе позбутися часточок їжі, відновити кислотно-лужний баланс в роті та вберегти від руйнування зубну емаль.

Після кожного прийому їжі для позбавлення від залишків їжі використовуйте зубну нитку. Якщо цього не робити, в міжзубних проміжках починають активно розмножуватися бактерії, що може привести до карієсу і запалення ясен. Намагайтеся не використовувати зубочистки. Вони травмують ясна і сприяють занесенню інфекції в тканини, що оточують зуб.

4. Менше солодощів.

Солодкі продукти створюють прекрасні умови для розмноження бактерій в порожнині рота і роблять уразливою зубну емаль. Внаслідок цього прогресують карієс і руйнування зубів.

5. Регулярно відвідуйте стоматолога.

Почніть відвідувати стоматолога до того, як виникнуть проблеми з зубами або порожниною рота. Плануйте з профілактичною метою візит до стоматолога кожні пів року. Якщо проблема все ж виникла, ніколи не відкладайте на потім лікування у стоматолога.

Почніть турботу про здоров'я ваших зубів і красиву усмішку прямо зараз!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини.