Сучасний темп життя, часті стреси та величезний потік інформації не найкращим чином впливають на розумову працездатність і ясність розуму. Неуважність, проблеми із пам'яттю, слабкість, байдужість - це наявні ознаки зниження працездатності мозку. Як допомогти мозку працювати продуктивніше і не перевтомлюватися?

Крок 1. Примусьте свій мозок працювати

Мозок можна з легкістю порівняти з м'язами: чим більше тренувань, тим краще він працює. Щоденні розумові навантаження покращують нейронні зв'язки головного мозку, вдосконалюють пам'ять і концентрацію уваги. Виконуйте спеціальні вправи для розвитку пам'яті: почніть вивчати іноземні мови, розгадуйте кросворди і вирішуйте математичні задачі. А якщо це все вам не до душі, то вчіть напам'ять улюблену поезію або пісні. Ще один цікавий і зовсім не нудний спосіб, який розвиває мислення, - це настільні ігри. Тут ви проявляєте і кмітливість, і тактику, і комунікативні здібності. Також використовуйте можливості свого мозку в побуті: намагайтеся запам'ятовувати номери телефонів, рахувати без калькулятора та запам'ятовувати список продуктів.

Крок 2. Їжа для розуму

Часто можна почути, що для продуктивної роботи мозку необхідний цукор. Тому багато людей в період розумових навантажень полюбляють їсти багато солодкої їжі. При малорухливій роботі це шлях до ожиріння: адже цукор швидко засвоюється і згоряє. Тому краще вживати продукти, в яких міститься натуральний крохмаль, глюкоза, вітаміни: солодкі фрукти, сухофрукти, печена картопля, бобові, рис, чорний хліб, горіхи і т. д. Така їжа буде засвоюватися повільніше, і мозку вистачить заряду енергії на кілька годин.

Авокадо, цибуля, брокколі, часник, імбир і інші продукти, що містять крохмаль

Важливо не тільки те, що ми їмо, але й те, що ми п'ємо. Хоча горнятко кави і допомагає нам прокинутися вранці, проте кофеїн - не найкращий друг мозку. Поставте на робочий стіл пляшку зі звичайною водою і випивайте кожну годину по склянці. Це врятує організм від зневоднення, в тому числі й від зневоднення клітин мозку, що часто є причиною втрати працездатності та перевтоми.

Для концентрації уваги, хорошої пам'яті й швидкості мислення ГК «Амріта» розробила натуральний комплекс для активної роботи мозку «Магній АКТИВ Баланс + елеутерокок». Дієтична добавка на основі багатої рослинної формули стане якісним підживленням для активної роботи мозку. Продукт містить високоактивні натуральні речовини, які покращують його роботу - магній, гліцин, вітамін В6, а також рослинні екстракти елеутерококу і гінкго білоба.

Крок 3. Читайте корисні книги

Читаючи книги, ми дізнаємося багато нової інформації, а також збагачуємо свій словниковий запас. Щоденне читання навіть протягом 30 хвилин збільшує концентрацію уваги і стимулює уяву: зміст книги перетворюється в наших головах у візуальні образи. Американські вчені переконані, що читання зменшує ймовірність розвитку слабоумства і склерозу: «Новий матеріал - це не тільки нова інформація, але й нові образи в голові. Будь-яка історична книга змусить вас проводити порівняння із сьогоденням, що задіє аналітичні здібності, за які відповідає права півкуля», - говорить один із дослідників клініки Майо.

Дівчина з книгою на даху

Крок 4. Відпочивайте та висипайтеся

Робота без відпочинку завжди веде до втрати працездатності, тому повноцінний відпочинок і здоровий сон дуже важливий для розумового процесу та здоров'я в цілому. Підвищити працездатність також допомагають невеликі перерви між роботою, особливо невимушена бесіда з колегами за чашкою кави або чаю.

Американський вчений Оскар Ібарра, автор одного з досліджень, проведених в Університеті штату Мічиган стверджує: «Іноді легка, невимушена бесіда буває корисною. Ті, хто роблять перерви між роботою і протягом десяти хвилин спілкуються з колегами, краще проходять тести на кмітливість, ніж ті, хто виконує їх відразу, без розмов. Комунікативне спілкування загострює пам'ять і активізує всі функції мозку.

Також у вихідні дні краще відпочивати на природі. Прогулянки в улюбленому парку, рибалка, походи в ліс, пікніки або просто барбекю-паті на дачі - все це чудово «розвантажує» мозок і дозволяє відпочити від напружених буднів, зарядитися енергією та збільшити працездатність. Говорячи про відпочинок і його вплив на роботу мозку, слід зазначити важливість здорового і повноцінного сну. Дотримуйтесь розпорядку: кожен день засинайте і прокидайтеся в певний час.

Крок 5. Відмовтеся від шкідливих звичок

Про шкоду паління і вживання алкоголю сказано багато, але є люди, які ще й досі вважають, що тютюн і спиртні напої найкраще розряджають мозок. Однак лікарі численними експериментами довели, що паління тютюну і вживання алкоголю не дозволяють зосередитися на навчанні й роботі, зменшують рівень працездатності, скорочують обсяг виконуваних робіт, а також погіршують їх якість. Тому перше, що треба зробити, це відмовитися від тютюну та надмірного вживання алкоголю!

Підвищуйте працездатність мозку здоровою їжею, вітамінами, спортивними навантаженнями і живим спілкуванням. Читайте книги, розгадуйте головоломки і вчіть мови. Будьте здорові й завжди ефективні!