Літо – час ароматних польових квітів, смачних ягід і фруктів, і відпочинку на природі. Але для багатьох людей літо – це справжня мука саме через цвітіння, специфічного раціону та укусів комах, а точніше – через алергію.

Алергія – це гіперреакція організму на подразник, надчутливість імунітету до певних речовин, яка може передаватися спадково. Аномальна реакція на в принципі безпечні речовини може проходити з часом, а може супроводжувати людину все життя.

Алергія влітку: джерела загрози

Сезонну алергію можна розділити на кілька видів, залежно від джерела алергену і причини неприємних симптомів.

Пилок

Одним з головних подразників залишається пилок рослин. Плодові дерева, тополі та липи відцвіли, але починається цвітіння злаків, польових і садових квітів, а також бур'янів і головного ворога алергіків – амброзії.

Симптоми алергії на пилок:

  • риніт (постійний не застудний нежить);
  • свербіж в носі та чхання;
  • подразнення та почервоніння очей, сльозогінність;
  • не застудний кашель, першіння в горлі;
  • утруднене дихання;
  • набряк очей, слизових оболонок носа і горла.

Поле рапсу

Їжа

Влітку наш раціон збагачується свіжими фруктами, ягодами та екзотичними стравами. Якщо реакцію організму на звичні малину, полуницю та смородину ви, виходячи з досвіду, можете спрогнозувати та знаєте свою норму цих продуктів, то з екзотичними фруктами в подорожах складніше. Скуштувати хочеться все, а небезпечні симптоми після вживання незнайомої рослини можуть розвиватися стрімко і серйозно вдарити по здоров'ю.

Симптоми харчової сезонної алергії:

  • набряк слизових носа і горла;
  • розлади стулу, здуття;
  • шкірні реакції: почервоніння, свербіж, дерматит, екзема, кропив'янка.

Укуси комах

Влітку ризик бути укушеним зростає. Навіть звичайний комариний укус викликає почервоніння та свербіж шкіри, що ж говорити про бджіл, ос, шершнів, мурах та інших комах.

Симптоми алергії на укус комахи:

  • сильне почервоніння, набряк і свербіж шкіри в самому місці укусу і на прилеглих ділянках;
  • біль, свербіння та печіння в місці укусу;
  • висип, кропив'янка;
  • кон'юнктивіт, сльозогінність;
  • не застудний нежить;
  • слабкість, запаморочення;
  • лихоманка, підвищення температури;
  • утруднене дихання, знижений артеріальний тиск, сплутаність свідомості.

Бджола на ромашці

Як позбавитися алергії

Виразність симптомів може варіюватися – від незначного почервоніння шкіри до небезпечного для життя анафілактичного шоку, тому важливо навчитися боротися з алергією та знижувати ризики.

Захиститися від пилку вам допоможуть такі заходи:

  1. Робіть щоденне вологе прибирання, намагайтеся не відкривати вікна, для охолодження та провітрювання квартири використовуйте кондиціонер.
  2. Частіше періть постільну білизну, покривала і декоративні подушки, відмовтеся від килимів – текстиль накопичує пилок. Приходячи з вулиці одразу ж відправляйте одяг в прання, протирайте взуття.
  3. Замініть штори на рулонні жалюзі, які легко протерти.
  4. На вулиці носіть медичну маску і сонцезахисні окуляри.
  5. Уникайте вогнищ цвітіння: для алергіків пікнік на пляжі краще, ніж пікнік в парку або в лісі.

Екзотичні фрукти

Уникнути атипової реакції організму на фрукти можна, якщо:

  1. Не переїдати потенційно алергенних продуктів – їжте невеликими порціями навіть звичні для України ягоди, овочі та фрукти.
  2. Дотримуватися сезонності навіть влітку: кавуни та дині на початку липня можуть містити небезпечні хімікати.
  3. У подорожі дуже обережно ставитися до екзотичних фруктів, овочів – пробуйте невеликі шматочки, спостерігайте за реакцією організму.

Щоб захиститися від укусу комах:

  1. Користуйтеся захисними спреями та кремами.
  2. Уникайте місць, де ризик зустрітися з комахами вище – пасік, квітучих полів, садів. Пам'ятайте, що поруч з ароматними рослинами комах особливо багато.
  3. Діти більш схильні до алергії. Якщо комаха вжалила дитину або укусів багато, обов'язково зверніться до лікаря – багато комах впорскують в ранку отруту, і з кожним новим укусом інтоксикація організму посилюється.

Дієтинчна добавка Мікотон та Міпро-Віт від Амріта

Натуральні засоби від алергії

Захиститися від появи й розвитку неприємних симптомів допоможуть натуральні препарати – сорбенти та імунокоректори. Вживати препарати від алергії найкраще курсом, а починати курс до початку сезону цвітіння.

Натуральний сорбент «Мікотон» від Амріта очистить організм від токсинів, виведе частину алергенів і підготує до прийому протиалергійних препаратів. «Мікотон» має антиоксидантну дію, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту та органів, які відповідають за детоксикацію – печінки та нирок.

Природний імунокоректор «Міпро Віт» від Амріта знижує активність імунітету і таким чином зменшує та полегшує прояви алергії. Продукт допомагає полегшити симптоми бронхіальної астми та зменшує шкірні реакції, знижує набряклість. «Міпро Віт» допомагає скоротити потребу в синтетичних протиалергійних препаратах і не викликає звикання.

Подбайте про здоров'я заздалегідь, вживайте препарати від алергії Амріта. Нехай літо дарує тільки позитивні емоції!