Традиційно чоловіків асоціюють з поняттями «сильний», «здоровий», «мужній»… Але існує окрема група проблем зі здоров’ям, притаманних лише сильній половині людства, про які чоловіки не люблять говорити, а тим паче, звертатись з цього приводу до лікаря. Мова піде про хвороби чоловічої статевої сфери.

Багато сучасних чоловіків не замислюються про своє здоров'я доти, поки не проявляються перші проблеми та захворювання інтимного характеру. А часто навіть за наявності тривожних симптомів не поспішають звертатись до лікаря, віддаючи перевагу самостійному розв’язанню проблеми. Щоб уникнути формування серйозних хронічних захворювань, потрібно вчасно приділяти увагу профілактиці та лікуванню цих порушень. Якщо не слідкувати за здоров’ям, можливо, з часом доведеться боротися з такими небажаними наслідками, як простатит, аденома, порушення потенції, чоловіче безпліддя і навіть онкологічні захворювання.

З якого віку треба починати піклуватися про чоловіче здоров'я і яких захворювань варто остерігатися?

На думку фахівців, починати стежити за своїм здоров'ям треба якомога раніше, змолоду.

Простатит і аденома простати – найпоширеніші проблеми чоловічого здоров'я. Згідно з сучасною статистикою, із запаленням передміхурової залози – простатитом – стикається в тому чи іншому вигляді кожен чоловік. Захворювання проявляє себе ріжучим болем в області статевих органів, частим або ускладненим сечовипусканням, порушенням ерекції.

Простатит і аденома простати дуже помолодшали. Раніше простатит турбував чоловіків після 30-ти. Серед причин – порушення кровообігу в області малого тазу внаслідок сидячої роботи, малорухомого способу життя, переохолодження. Простатит відносився до профзахворювань певних категорій робітників: офісних працівників, водіїв тощо. Зараз навіть 20-25-річні активні молоді люди часто мають подібні проблеми. Причина в тому, що до основних факторів виникнення захворювання додалися ще й інші: приховані статеві інфекції, хронічний стрес, погіршення екології та ін.

Підступність простатиту полягає в тому, що, якщо вчасно не вирішити проблему, захворювання переходить в хронічну форму і призводить до порушення потенції і навіть може стати причиною чоловічого безпліддя.

Аденома простати – це доброякісне розростання тканин передміхурової залози з утворенням в ній вузлів. Дана патологія спостерігається приблизно в 30-40% чоловіків після 50 років і у 70-90% після 65 років. Ця проблема суттєво порушує якість життя, викликаючи серйозні розлади сечовипускання, біль і порушення статевої функції. Серед причин – гормональні порушення внаслідок зниження вироблення тестостерону, ожиріння, відсутність фізичних навантажень, сидячий спосіб життя та ін. Якщо вчасно не почати лікування аденоми, наслідки можуть бути серйозними, навіть до оперативного втручання.

Чоловік з чаєм на робочому місці

Ще однією частою проблемою, яка здатна істотно погіршити якість життя чоловіка, є еректильна дисфункція або порушення потенції.

З віком вироблення гормону тестостерону знижується – це закономірний процес. У 25 років в організмі чоловіка виробляється максимальна кількість тестостерону. Потім з кожним роком його вміст у крові зменшується приблизно на 1%. Але сучасні чоловіки прискорюють цей процес палінням, зловживання алкоголем, нераціональним харчуванням та ожирінням, а також хворобами, що передаються статевим шляхом. Не слід також скидати з рахунків і надмірно завантажений робочий графік, стреси та брак сну. Окремо слід приділити увагу такому улюбленому чоловіками напою як пиво. Його регулярне і надмірне вживання призводить до ожиріння за вісцеральним типом – «пивного живота». Внутрішній жир, який відкладається між органами, починає виробляти жіночий гормон естроген, який пригнічує чоловічий гормон. При цьому самі рослинні інгредієнти пива – фітоестрогени – також порушують вироблення тестостерону. Як результат - страждає статева функція і знижується потенція.

Великий бургер і чоловік з ножем і виделкою

Крім цього, існує ще безліч причин порушення «чоловічої сили». Серед них – хронічні захворювання.

Важливо пам'ятати, що організм – це єдина динамічна система. Будь-яке порушення рівноваги в роботі одного органу тягне за собою порушення роботи цілих груп органів або систем, в тому числі статевої сфери. Наприклад, захворювання серця і судин призводять до погіршення кровопостачання статевих органів і, як наслідок, порушується вироблення чоловічого гормону тестостерону, страждає статева функція.

Дуже високий ризик розвитку захворювань і відхилень у роботі статевої системи при поєднанні серцево-судинних захворювань, ожиріння та цукрового діабету. У цьому випадку порушується гормональний фон, і, як правило, страждає потенція. Тому вирішення таких серйозних проблем зі здоров'ям іноді вимагає комплексного, тривалого та багаторівневого підходу за участі цілої групи лікарів-фахівців.

Як зберегти чоловіче здоров'я і які профілактичні заходи допоможуть запобігти багатьом проблемам в майбутньому?

Кілька простих порад допоможуть чоловікам надовго зберегти високу якість і радість життя:

1. Харчуйтеся правильно.
Додайте до свого раціону горіхи – джерело селену, цинку, магнію, які позитивно впливають на вироблення тестостерону і статеву функцію.
Вживайте достатню кількість білка. Чоловік повинен вживати не менше 1,3-1,6 г білка на кг маси тіла, а при інтенсивних тренуваннях – навіть більше. Вживайте м'ясо, рибу, сир, яйця, бобові.
Не відмовляйтеся від жирів. Вони дуже важливі для утворення статевих гормонів. Надайте перевагу правильним жирам: жирній рибі, насінню гарбуза, кунжуту, насінню льону та соняшника, авокадо, яєчному жовтку, нерафінованим оліям, топленому вершковому маслу, горіхам.
Їжте якомога більше зелені, зелених овочів і цільнозернових продуктів.
І, звичайно ж, відмовтеся від пива, вживайте менше цукру і фаст-фуду.

2. Обов'язково займайтеся спортом. Фізична активність усуває застій в області малого тазу і стимулює вироблення чоловічого гормону тестостерону.

Хлопець з дівчиною на ранковій зарядці під відкритим небом

3. Відмовтеся від шкідливих звичок. Паління і алкоголь веде до тривалого спазму судин в області малого тазу і шкодить чоловічому здоров'ю.

4. Повноцінно висипайтеся. Лягайте спати до півночі. Здоровий 7-8-годинний сон не тільки допомагає відновити сили, але і сприяє правильному виробленню тестостерону і гормонів, які бережуть м'язи, продовжують молодість і знижують запалення.

5. Боріться зі стресом і депресією. Ніщо так згубно не впливає на чоловіче здоров'я, як гормони стресу.

6. Створіть сім'ю. Тривалі і міцні партнерські відносини вбережуть вас від захворювань, що передаються статевим шляхом, захистять від стресу і налагодять правильне вироблення тестостерону – головного чоловічого гормону.

7. Завжди своєчасно звертайтеся до лікаря при першій підозрі на проблеми урогенітального тракту, ніколи не займайтеся самолікуванням. Після 40 років регулярно відвідуйте лікаря-уролога й андролога.

Лінійка продуктів для чоловіків від Amrita допоможе представникам сильної половини людства завжди підтримувати своє здоров'я на високому рівні та уникнути багатьох неприємних і делікатних проблем в майбутньому.

Завжди знаходьте час для вашого здоров'я, щоб зберегти його на довгі роки і з часом не втратити здатність радіти життю, бути активним і щасливим!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини.