Шкіра відображення стану всього організму. Від того, як ми виглядаємо, часто залежить не тільки наш настрій, але і успіх у багатьох сферах нашого життя. Всі ми знаємо: безглуздо покладати великі надії на естетичні процедури, креми та інші засоби для догляду, якщо не піклуватися про шкіру зсередини.

Як же втілити мрії про бездоганну шкірі в реальність? І яка роль омега-3 в питаннях молодості і краси? Давайте трохи заглибимося в цю тему і знайдемо відповідь на одне з найбільш хвилюючих питань: як залишатися не тільки здоровим, але і завжди чудово виглядати?

Дівчина на кухні з ложкою і тарілкою

Загальновідомо, що для здоров'я і молодості шкіри важливими є багато факторів: це правильний догляд, гарне харчування, достатній сон, відсутність шкідливих звичок, міцний імунітет і багато-багато іншого. Але мало кому відомо, що для гарного зовнішнього вигляду вкрай важливі омега-3 жирні кислоти. На жаль, наш організм не синтезує їх самостійно, вони надходять в організм з їжею. Омега-3 широко застосовуються не тільки в кардіології, ревматології, педіатрії, гастроентерології та інших напрямках медицини, але і зайняли своє гідне місце в косметології і дерматології.

Що таке омега-3?

Омега-3 – це група поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), найважливішими з яких є ейкозапентаєнова (ЕПК), докозагексаєнова (ДКГ) і альфа-ліноленова кислоти (АЛК). ЕПК і ДГК – це найцінніші омега-3 жирні кислоти, які є тільки в риб'ячому жирі та деяких видах морських водоростей і не зустрічаються більше ніде. У деяких рослинних оліях є інші види омега-3 ПНЖК, такі як альфа-ліноленова кислота, але ні в одній з них немає ЕПК і ДГК.

Біологічна роль омега-3 для здоров'я шкіри

Омега-3 жирні кислоти є важливим структурним компонентом клітин. Маючи потужні антиоксидантні властивості, вони не дають вільним радикалам пошкоджувати клітини шкіри, що грає величезну роль в боротьбі з передчасним старінням шкіри, а також перешкоджають появі зморшок.

Омега-3 ПНЖК гальмують розвиток алергій, допомагають імунітету боротися із запальними процесами на шкірі (акне), прискорюють загоєння ранок, зменшують вираженість залишкових явищ у вигляді рубців, усувають сухість та лущення шкіри, зменшують свербіж і запалення шкіри голови при лупі, надають волоссю блиск та здоровий вигляд, захищають шкіру від руйнівного впливу сонячних променів, допомагають утримувати в ній вологу і т.д.

Завдяки омега-3 поліпшується стан судин і капілярів шкіри, в ній гармонійно підтримуються обмінні процеси, в результаті чого шкіра активніше позбувається від токсинів, краще оновлюються її клітини, повноцінно формується захисна оболонка шкіри – гідроліпідний шар. Шкіра виглядає більш сяючою, зволоженою і здоровою.

Скільки омега-3 потрібно організму?

Доросла людина повинна щодня вживати від 0,8 до 1,5 г омега-3. Це оптимальна норма, необхідна для підтримання здоров'я організму і молодості шкіри. Після 70 років ця норма вище і становить 1,5-2 г, тому що засвоюваність багатьох корисних речовин в цьому віці зменшується.

Рослинна олія, авокадо, волоський горіх, мигдаль, фундук, гарбузове насіння і сьомга

На які продукти слід звернути особливу увагу, щоб забезпечити організм необхідною кількістю цінних омега-3?

Найбільше омега-3 містить морська риба: тунець, лосось, скумбрія, оселедець, райдужна форель, сардини, палтус, сьомга і т.д. Трохи менше омега-3 в морепродуктах (устриці, мідії, креветки, краби), ще менше – у річковій рибі (сом, короп, окунь). Слід зазначити, що в замороженій рибі й морепродуктах, в рибних консервах міститься набагато менше цінних омега-3. Тому перевагу слід віддавати свіжій і якісній продукції, яка не пройшла заморозку.

Обов'язково додайте до раціону горіхи: волоські, кедрові, мигдаль, фісташки, кеш’ю. Регулярно вживайте лляне насіння, в 100 г цього продукту міститься аж 29 г омега-3.

Важливою частиною вашого раціону повинні стати нерафіновані олії холодного віджиму. Лідером за вмістом омега-3 є лляна олія. Також вживайте в їжу кунжутну, обліпихову, кедрову, гарбузову, олію волоського горіха. Додавайте 1-1,5 столові ложки рослинної олії щодня в готову їжу або вживайте як окремий продукт. Неприпустимо піддавати олію нагріванню або смаженню, тому що вона відразу втрачає свої корисні властивості та приносить більше шкоди організму, ніж користі.

Цінним продуктом за вмістом омега-3 є авокадо. Частіше включайте цей продукт у свій раціон харчування. Вживайте броколі, цвітну, брюссельську капусту, гарбуз, бобові (особливо червону квасолю), зелень (шпинат, кріп, петрушку, портулак, кінзу).

Досить складно щодня правильно формувати свій раціон, який би повністю покривав потребу організму в омега-3. Важливий і той факт, що свіжа якісна морська риба та морепродукти для регулярного вживання доступні небагатьом людям перш за все через їх високу вартість. Саме тому додавання до повсякденного раціону омега-3 у вигляді харчової добавки – це чи не єдиний надійний спосіб підтримання здоров'я і краси.

Омега 3 формула від Amrita - унікальний продукт в природній легкозасвоюваній формі омега-3 жирних кислот, який повністю задовольняє потребу організму в ДГК і ЕПК всього однієї капсулою в день.

Будьте здорові та красиві!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини.