Різдвяні та новорічні свята – це дружні та сімейні застілля. Похід у гості й зустріч гостей, активний відпочинок на природі й вихідні в стилі хюґе з коханими – треба приготувати багато смачного і ще більше смачного з'їсти. А то, що не з'їли, можна залишити «на потім». На жаль, святковий тиждень – рекордсмен не лише за посмішками, задуманими бажаннями та подарунками, а й за харчовими отруєннями.

Як уникнути надмірного навантаження на організм? Як правильно зберігати готові страви? Як діяти в разі отруєння?

Як уникнути переїдання у свята

Часто після свят ми викидаємо недоїдені салати, зіпсовані гарніри та завітрені закуски. Після кожного святкового застілля залишається багато зайвих і непридатних до вживання продуктів. Доїдати «щоб не пропало» – погане рішення, з таким підходом доведеться довго боротися із зайвою вагою та проблемами зі здоров'ям.

Складаємо святкове меню

Поцікавтеся у ваших близьких, які страви вони хочуть бачити на новорічному столі. Запишіть їхні побажання, і ви зрозумієте, що багатьох «традиційних» страв в складеному меню або немає, або їх потрібно приготувати в меншому обсязі. Готуйте і купуйте те, що вас порадує, а не те, що повинно бути на столі «для галочки».

П’ємо воду

Склянка чистої води перед застіллям допоможе притупити відчуття голоду і поставитися до вибору страв і розміру порції раціональніше. Рекомендовано пити воду і між порціями алкогольних напоїв. Спиртне зневоднює організм, стимулює секрецію травної системи та уповільнює спалювання жирів, в результаті ми не відчуваємо насичення, коли насправді організм отримав потрібну кількість їжі.

Починаємо вечерю з овочів

Перед основною стравою з'їжте порцію овочевого салату без майонезу або овочі з нарізки. Овочі містять багато води та клітковини, які сприяють відчуттю насичення та гарному травленню. До калорійніших страв приступайте після овочів.

Слідкуємо за відчуттями

Зазвичай організм дає нам чіткий сигнал «Я ситий!», але ми цей знак пропускаємо. Від моменту насичення до сигналу про нього проходить близько 30 хвилин. Тому їсти треба не поспішаючи, ретельно пережовувати кожен шматочок їжі. Вирішили зробити паузу і відклали прибори – це і є мить ситості! Помилка в тому, що після цього сигналу ми продовжуємо їсти, й неминуче переїдаємо. Перш ніж взяти добавку, почекайте 20 хвилин.

Новорічний святковий стіл

Невеликі порції на невеликих тарілках

Краще взяти невелику порцію, добре почуватися та скуштувати інші страви, ніж переїсти та викинути недоїдене. За даними дієтологів оптимальну порцію для дорослої людини можна розрахувати так: м'ясне – розміром з середній смартфон, вуглеводний гарнір – розміром з комп'ютерну мишку, овочі – об'ємом зі смартфон і мишку разом. Під час застілля в форматі шведського столу беріть невелику тарілку: візуально порція буде більше, і відчуття недоїдання не виникне.

Не їмо все й одразу

Від кулінарного розмаїття розбігаються очі та хочеться спробувати все й одразу? Не поспішайте. Будь-який найсмачніший та вишуканий продукт можна купити в супермаркеті в будь-який день року і тижня. Часи, коли їжа була дефіцитом, а свято – єдиною можливістю смачно поїсти, залишилися в далекому минулому.

Як зберігати готові страви та продукти

Зберегти свіжість готових страв і застрахуватися від неприємностей зі здоров'ям допоможе дотримання простих правил:

Гарячі страви

Після приготування і до подачі температура гарячої страви повинна підтримуватися на рівні 60°С або вище. Зберігати такі страви теплими при кімнатній температурі довго – небезпечно, температурне вікно від 4°С до 60°С є найкращим для розмноження шкідливих бактерій. Зберегти високу температуру можна, якщо поставити страву в розігріту духовку.

Чи не доїли гаряче – відправляємо його в холодильник в температуру 4°С і нижче не пізніше, ніж за дві години після приготування.

Холодні страви

Холодні страви зберігаємо при температурі 4°С і нижче. З ними також діє правило двох годин – відправляємо страву в холодильник не пізніше ніж за 2 години після приготування або отримання у кур'єра.

Накриваєте стіл заздалегідь – ставте невеликі порції. Вирішили освіжити блюдо – замінюйте порцію повністю, а не докладайте свіжу їжу в ту, що вже знаходиться на столі.

Дівчина і продукти в холодильнику

Терміни зберігання готової їжі в холодильнику:

  • страви зі свіжих інгредієнтів, які не пройшли термообробку – 24 години;
  • салати з майонезом – 24 години;
  • смажене – 2-3 діб;
  • варене і тушковане – 36 годин;
  • м'ясні страви та приготоване м'ясо птиці 3-4 дні;
  • варені яйця, приготована риба, супи – 3-5 днів.

Пакування страв

При зберіганні готових страв важливо дотримуватися не тільки термінів, але і правильності пакування. Правильний посуд і пакунок допоможуть захистити продукти від потрапляння кисню та від сторонніх запахів, а вас – від отруєння.

Правильний посуд не повинен окислюватися та вступати в реакцію з харчовими продуктами, тому від чавунного та алюмінієвого посуду відмовляємося одразу.

Використовуємо:

  1. Вакуумний пакунок – він допомагає збільшити термін зберігання, зберігає первинний вигляд, смак і аромат продуктів.
  2. Ємності з нержавіючої сталі та емальовані ємності – сталь не вступає в реакцію окислення з їжею та підходить для зберігання готових страв. Не забувайте про герметичну кришку.
  3. Пластикові контейнери – зручно, але не завжди безпечно. Різні види пластику можуть бути не призначені для зберігання солоних або жирних продуктів. Перед купівлею такого посуду уважно прочитайте інструкцію.
  4. Скляний посуд – ідеальний варіант при наявності кришки, яка герметично закривається.

Перед тим, як поставити страву в холодильник, переконайтеся, що воно повністю охолонуло. Інакше на стінках посуду утворюється конденсат, який може привести до отруєння.

Перша допомога при харчовому отруєнні

Якщо уникнути отруєння не вдалося, й ви відчуваєте знайомі неприємні симптоми, діяти потрібно негайно.

Робимо промивання шлунку

При отруєнні необхідно видалити з організму джерело токсинів, в разі харчового отруєння – зіпсовані продукти. Допоможуть 1,5 – 2 літри прохолодної (але не холодної!) Води. Тепла вода швидше всмоктується й для необхідного ефекту її потрібно більше. Не додавайте в розчин соду або марганець – це небезпечно!

Сорбент

Вживаємо сорбент

Інтоксикація – завжди важкий удар для організму. Швидко впоратися з симптомами отруєння, вивести шкідливі речовини та повернутися в норму допоможе «Мікотон» від Amrita. Це потужний ентеросорбент з високою сорбційною здатністю.

Як працює «Мікотон»?

  • швидко позбавляє симптомів отруєння, також отруєння алкоголем;
  • повертає добре самопочуття та активність;
  • має протимікробну дію;
  • допомагає відновитися після отруєнь та переїдання.

П'ємо багато води та дотримуємося дієти

Після того, як неприємні симптоми відступили, важливо відновити водний баланс – пити багато води й неміцних чаїв. Харчуватися в період відновлення треба максимально нейтрально: їжте каші на воді, легкі овочеві бульйони, пюре.

Дотримуйтеся простих правил, купите «Мікотон» від Amrita і будьте впевнені, ніщо не завадить вашому святу!