Особливості сьогоднішнього ритму життя призводять дедалі більшої актуалізації проблеми варикозного розширення вен. Сьогодні люди багато часу проводять в сидячому положенні: працюють за комп’ютером, їздять на автомобілі, ведуть малорухливий спосіб життя. А це підвищує ризик розвитку варикозу. Як запобігти розвитку варикозу та які основні методи його лікування?

Варикозне розширення вен – це набряклі, збільшені та перекручені вени, які зазвичай з’являються на ногах, а саме гомілках. Варикозні вени можуть бути синіми або темно-фіолетовими, скрученими, набряклими, виступати над поверхнею шкіри.

Основними ознаками варикозу можуть бути ниючі відчуття важкості в ногах, набряки гомілок, біль, пекучі відчуття або неприємна пульсація в ногах, м'язові судоми, вени темно-фіолетового або синього кольору. Основна причина варикозного розширення вен є сидяча робота. Також професійна діяльність стоячи, неповноцінне харчування, надмірна вага тіла, вагітність, вік понад 50 років, менопауза та спадковість.

Лікування і профілактика варикозу вен

Для уникнення розвитку варикозного розширення вен слід звернути увагу на спосіб життя та дотримуватися мінімального переліку основних принципів для запобігання варикозу.

Профілактика варикозу

  1. Звернути увагу на вживані харчові продукти. Необхідно їсти фрукти та овочі, оскільки вони містять безліч вітамінів і вітамін С у тому числі. А вітамін С бере безпосередню участь у формуванні колагену, який зміцнює судинні стінки організму. Зменшити споживання жирів, оскільки вони сприяють надлишку зайвого холестерину та призводять до шкідливих утворень на судинних стінках.
  2. Виділяти час для прогулянок, оскільки при ходьбі працюють м’язи гомілки та підвищують кровообіг в ногах. Цим самим дозволяють уникнути застою крові у венах.
  3. При тривалій сидячій роботі, необхідно робити перерви, щоб пройтись та оновити циркуляцію крові в ногах. Також ходьба відновлює рівновагу тиску кровотоку.
  4. В першу чергу потрібно контролювати свою вагу, адже зайва вага є основною причиною розвитку варикозу. Оскільки чим більша маса, тим більше навантаження на суглоби та м’язи у вертикальному положенні.
  5. Уникати сидіння в положенні «нога на ногу». Дана поза перешкоджає рівномірному розподілу крові нижніх кінцівок.
  6. Звести до мінімуму взуття на високих підборах та носити комфортне взуття або взуття на низькому або середньому підборі. Також мінімізувати обтягуючий одяг, що здавлює тіло і тим самим перешкоджає правильному кровотоку.
  7. Необхідно пити багато рідини – як мінімум, 1,5-2 літри в день для профілактики згущення крові.

Дівчина на ліжку з піднятими догори ногами

  1. Відмова від шкідливих звичок. Куріння негативно позначається на структурі стінки вени, а алкоголь негативно впливає на вени через кров, клітини якої погіршують живлення поверхневих тканин і уповільнюють кровотік.
  2. У горизонтальному положенні перед сном, припідняти ноги на 10-15 хвилин. В такому положенні кров рівномірно розподіляється по ногах і знімає напругу та набряклість.
  3. Корисно підтримувати здоровий спосіб життя – приділяти час фізичним навантаженням, бігати вранці, плавати, в день проходити 10000 кроків.

Варикозне розширення вен загрожує організму людини утворенням виразок, тромбів, кровотечею. Також варикоз може завдавати болю та дискомфорту в ногах, подразненням шкірного покриву над венами. В таких випадках слід звернутися до лікаря.

Лікування варикозу в домашніх умовах

Догляд за своїм здоров’ям та за собою може запобігти прогресуванню варикозного розширення вен, адже проблема сама не пройде. Для цього необхідно робити регулярні фізичні вправи, слідкувати за своєю вагою, носити вільний одяг та зручне взуття, уникати тривалого сидіння або стояння. 

Для підтримки та уникнення розвитку варикозу слід застосовувати різні засоби: гелі, мазі, таблетки, капсули. Сьогодні ринок антиварикозних засобів достатньо насичений та достатньо доступний.

Дієтична добавка Венофлекс та Арнізин крем для вен від Амріта

Експертами команди Амріта було розроблено фітокомплекси для підтримки та профілактики варикозу:

«Венофлекс» має капіляростабілізуючу, протинабрякову, антикоагулянтну та протизапальну дії. Комплекс знижує проникність капілярів, покращує мікроциркуляцію та сприяє розсмоктуванню тромбів у кровоносних судинах. Також покращує стан при варикозному розширенні вен, геморої та прискорює загоєння при трофічних виразках.

«Арнізин крем для вен» зменшує набряки ніг та виразності венозної сітки, знижує відчуття болю та тяжкості в ногах, а також має протизапальну та регенеруючу дію.

Варикоз псує не тільки зовнішню привабливість ніг, але і вкрай негативно впливає на здоров'я в цілому. Тому слід дотримуватись основних порад, слідкувати за собою та насолоджуватись активним ритмом сьогодення.