Гарні, здорові та доглянуті жіночі ноги в усі часи були об'єктом щирого захоплення. Але малорухливий спосіб життя, стреси, генетична схильність, шкідливі звички і високі підбори провокують виникнення варикозного розширення вен. Варикоз псує не тільки зовнішню привабливість ніг, але і вкрай негативно впливає на здоров'я в цілому. Як же попередити хворобу перукарів, хірургів та «білих комірців», яку лікарі називають однією із найбільш прогресуючих у сучасному світі?

Варикоз: хвороба «білих комірців»

Якщо ще 15-20 років тому варикозне розширення вен вважалося хворобою літніх людей, то зараз від варикозу страждає навіть молодь від 25-30 років. Більш того, у 12% школярів старших класів уже є проблеми з венами. На думку вчених, головна причина – це малорухливий спосіб життя, а також погана екологія і неправильне харчування. Сучасна людина стала більш ледачою, вона більше часу проводить біля комп'ютера і телевізора, мало ходить пішки.

Не останню роль у розвитку варикозного розширення вен також відіграє спадковість. Якщо хоча б один із батьків страждає варикозом, то велика ймовірністю, що хвороба й у дитини. Вроджена слабкість сполучної тканини, що відповідає за еластичність і пружність стінок вен, генетично передається з покоління в покоління. Але цікаво те, що люди навіть із не найміцнішими венами можуть попередити хворобу, якщо вчасно починають профілактику.

Хто ж схильний до варикозного розширення вен? Для вчителів, хірургів, перукарів і продавців варикоз – це професійна хвороба. Але в групу ризику також потрапляють офісні працівники – «білі комірці», які більшу частину часу сидять. Біль і тяжкість в ногах, набряки, судинні «зірочки», розширені вени та нічні судоми – це основні симптоми хвороби. Проте навіть при таких проявах варикоз можна призупинити.

Дівчина знімає туфлі від втоми ніг

Лікар загальної практики-сімейної медицини, Wellness-консультант AmritaLAB з питань здорового способу життя Ольга Сарана:

«Головна причина розвитку варикозної хвороби вен – це ігнорування початкових проявів і затягування походу до флеболога – фахівця з цієї проблеми. Тому при перших ознаках захворювання (тяжкість, біль в ногах, поява невеликих набряків нижніх кінцівок, судинні «зірочки» або судинна «сітка» на шкірі) дуже важливо не відкладати похід до лікаря. Це необхідно робити не тільки заради естетики ніг.

Адже варикоз прогресує, і з часом можуть формуватися ускладнення: утворення тромбів, трофічних виразок, флебіт, тромбофлебіт. А ці стани вже несуть серйозну небезпеку: появу інфекції, закупорювання судин кінцівок, відрив тромбу і тромбоемболія легеневої артерії. Але важливо пам'ятати, що варикоз 1-2 стадії успішно лікується за допомогою фітокомплексів або флеботропних медпрепаратів, зовнішніх венотоників у формі гелів, кремів або бальзамів. Ефект лікування підсилює носіння компресійного трикотажу, електроміостимуляція та нескладні процедури, які дозволяють усунути розширені вени».

Коригуємо спосіб життя

Часта втома і важкість у ногах, а також набряки – це перші "дзвіночки" варикозу. Як правило, після цих симптомів часто з'являється судинна сіточка і розширені вени, що не додає ногам естетики. Щоб зупинити процес розвитку хвороби, в першу чергу потрібно обрати здоровий спосіб життя. Відмовтеся від шкідливих звичок – паління і вживання спиртних напоїв, які негативно позначаються на стані венозних стінок, погіршують роботу венозних клапанів, провокуючи утворення «венозних шишок».

Намагайтеся підтримувати свою вагу в нормі. Зайві кілограми створюють надмірне навантаження на ноги. Тому в багатьох випадках варто нормалізувати вагу, щоб запобігти розвитку варикозу. Перегляньте свій раціон харчування. Обмежте споживання солі, оскільки вона затримує зайву воду в організмі. Вживайте продукти, багаті клітковиною, щоб знизити ризик запорів. Запори підвищують внутрішньочеревний тиск, що заважає нормальному венозному кровообігу.

Рух – це життя! Оздоровча гімнастика

Якщо проаналізувати робочий день більшості людей, то виявиться, що ми більше сидимо або стоїмо, і дуже мало рухаємося. Тому, якщо ви змушені тривалий час стояти, то частіше змінюйте положення тіла, щоб кров не застоювалася в ногах. Якщо ж у вас сидяча робота, не кладіть ногу на ногу, вставайте і рухайтеся через кожні півгодини протягом робочого часу. Це помітно поліпшить венозний кровообіг та і зніме напругу з литкових м'язів.

До того ж існують нехитрі оздоровчі вправи для вен. Регулярно робіть спеціальну антиварикозну гімнастику! Вправи «велосипед» і «берізка» – ваші кращі союзники у боротьбі за гарні і здорові ніжки! Дуже ефективним також є вправа, спрямована на відтік крові від стоп. Для цього потрібно лягти на диван, підняти ноги вгору і динамічно відштовхувати від себе ноги, нібито ви відбиваєте стопами м'яч.

Гарною профілактикою варикозу є плавання, звичайна ходьба, біг. Регулярна рухова активність покращує кровообіг в ногах, запобігаючи розвитку хвороби. Також не забуваємо про легкий масаж за допомогою спеціальних мазей і кремів, які чудово знімають втому ніг! Скористайтеся однією з найкращих розробок Amrita – охолоджуючим «Арнізін крем-бальзамом для вен» із цінними екстрактами каштана, арніки, буркуну. Крем зменшує біль і важкість у ногах, усуває набряки, а також інтенсивно живить, пом'якшує і зволожує шкіру ніг.

Красиві ноги на тлі польових квітів

Корисні процедури і дієтичні добавки

Контрастний душ для ніг – це чудовий спосіб гартування вен. Починайте процедуру з теплої води, а закінчуйте завжди холодною. Розширюючи і звужуючи кровоносні судини, контрастний душ зміцнює венозні стінки та робить їх більш еластичними. Зняти швидко втому ніг також допоможе тепла ванночка для ніг з морською або кухонною сіллю. Також дуже ефективні ванночки для ніг, збагачені хвойними екстрактами і ефірними оліями лаванди, чайного дерева, кедра, евкаліпта і шавлії. До того ж це чудова профілактика грибка нігтів!

Для підтримки тонусу вен лікарі також рекомендують натуральні дієтичні добавки, які зміцнюють вени і судини, розріджують кров і покращують кровообіг. Фахівці ГК «Амріта» розробили безпечний, рослинний комплекс «Вени», який сприяє зміцненню стінок вен і капілярів. Багата формула на основі плодів каштана, шипшини, вітамінів С і РР зменшує запалення і покращує регенерацію тканин при варикозному розширенні вен і тромбофлебіті.

Якби ми, як американські шерифи, сиділи, закинувши ноги на стіл, не виключено, що однією "хворобою менеджера" в світі стало б менше. Звичайно, це жарт, але в ньому є й доля правди. Краса і здоров'я ніг залежить виключно від нас. Дорогі читачі, не лінуйтеся щодня приділяти трохи часу і уваги своїм ніжкам. Такі прості, але корисні звички, допоможуть зберегти здоров'я і привабливість ніг на довгі роки. Адже варикозну хворобу, як і будь-яку іншу, легше попередити, ніж лікувати.