Мікроелементу заліза (Fe, феррум) в нашому організмі настільки мало, що його ледь вистачить, щоб виготовити невеликий цвях вагою близько 5 г. Але ... Роль навіть такої невеликої кількості заліза настільки велика, що його нестача відразу ж впливає на наше здоров'я та самопочуття. Давайте ж приділимо окрему увагу цьому життєво важливому мікроелементу і визначимо його місце в нашому повсякденному житті.

У головній ролі – залізо

Залізо – один з найбільш поширених мікроелементів на планеті. Залізо з води і ґрунту вбирається корінням рослин і по харчовому ланцюгу потрапляє в організм живих організмів. За участі заліза рослинами здійснюється фотосинтез – процес утворення органічних сполук з вуглекислого газу і води за участю сонячного світла. І, що важливо, в процесі цієї реакції відбувається виділення кисню – основи життя на планеті.

Які головні функції заліза в нашому організмі?

За участю заліза в організмі людини відбуваються найбільш важливі процеси: дихальна діяльність, синтез ферментів, білків, ДНК, енергетичний обмін, окислювально-відновні реакції та ін.

Найбільше заліза в організмі людини міститься в червоних клітинах крові – еритроцитах, в поєднанні заліза та білка – гемоглобіні. Саме завдяки залізу гемоглобін здатний утримувати кисень і доставляти його від легень до всіх клітин організму, а вуглекислий газ – в зворотному напрямку. Без заліза процес дихання на клітинному рівні був би просто неможливий.

Інше поєднання білка і заліза – міоглобін – міститься в м'язах і серці. Головною функцією міоглобіну є формування запасів кисню і використання за потреби організмом.

Крім цього, залізо в організмі бере участь в утворенні багатьох ферментів і білків, перетворенні калорій в енергію, обміні холестерину, руйнуванні й утилізації токсинів, стимулює зріст і фізичний розвиток дітей, зміцнює імунітет, підтримує роботу щитоподібної залози й печінки, підтримує красу волосся, шкіри та нігтів.

Стетоскоп, гранат та гранатовий сік

Скільки потрібно заліза, щоб бути здоровими?

На потребу організму в цьому мікроелементі впливають стать, вік і фізіологічний стан. Жінкам потрібно більше заліза, ніж чоловікам. Це пов'язано з щомісячною втратою крові під час менструації і особливостями гормональної системи. Кожен день жінка повинна отримувати не менше 15 мг заліза з їжею, а під час вагітності та лактації – 20 мг і більше. Добова потреба в залізі для чоловіків становить 10 мг, для дітей і підлітків до 18 років – 5-15 мг: чим старша дитина, тим більша потреба.

Чому виникає дефіцит заліза в організмі?

Брак заліза може виникнути з різних причин. Його основне джерело – харчові продукти, тому найчастіше дефіцит заліза виникає внаслідок незбалансованого харчування, недостатнього надходження з їжею цього мікроелементу і вітамінів А, С, В9 і В12, які сприяють його засвоєнню.

Дуже часто залізодефіцитний стан виникає при відмові від продуктів тваринного походження, адже вони є джерелом легкозасвоюваного гемового заліза. Відомо, що з м'ясних продуктів залізо засвоюється до 35%, а з рослинної їжі тільки на 1-5%.

Іншою основною причиною нестачі заліза в організмі є його активна витрата в періоди росту, під час вагітності та лактації.

Дефіцит заліза може спостерігатися при втраті крові внаслідок операції, поранення, пологів, рясних менструацій. При різних захворюваннях шлунку і кишечника, глистових інвазіях найчастіше порушується всмоктування цього мікроелемента, що також призводить до його нестачі в організмі.

Брак заліза в організмі може виникати при надмірних фізичних навантаженнях через порушення транспортування заліза.

Які ознаки вказують на нестачу заліза в організмі?

При залізодефіциті людина постійно відчуває слабкість і швидко стомлюється, втома турбує навіть вранці після пробудження. Можуть виникати погіршення пам'яті, неуважність, дратівливість, сонливість, головний біль, миготіння «мушок» перед очима, запаморочення і навіть непритомність.

При нестачі цього мікроелемента шкіра стає сухою і блідою, нігті – ламкими, волосся – сухим і тьмяним. У куточках рота часто з'являються лущення і тріщини.

Якщо є тривала нестача заліза в організмі, типові постійні застудні захворювання і кишкові інфекції, оскільки залізо бере активну участь у формуванні імунного захисту людини.

Навіть незначні фізичні навантаження викликають прискорене серцебиття і задишку – це наслідок нестачі кисню в організмі.

З посиленням вираження залізодефіциту може порушуватися апетит, деформація смакових відчуттів, виникати дискомфорт при ковтанні.

Найнадійнішим і достовірним методом визначення нестачі заліза в організмі є аналіз крові і визначення рівня заліза в сироватці крові. Звертайтеся до лікаря хоча б 1 раз в рік і проходьте ці дослідження, щоб не допустити розвиток залізодефіциту й не боротися потім з його наслідками.

Залізомісткі продукти

Як не допустити дефіцит заліза в організмі і як з ним боротися?

Основним джерелом заліза є харчові продукти, тому, в першу чергу, відкоригуйте ваш раціон. Зверніть увагу на продукти з великим вмістом заліза і речовин, які допомагають йому краще засвоюватися.

Лідирують у списку залізовмісних продуктів червоне м'ясо і субпродукти, особливо печінка, яйця, устриці, тунець, гречка, буряк, селера, томатний сік, бобові, печена картопля в мундирі, горіхи, гранати, яблука, персики, абрикоси, інжир, чорнослив, родзинки, горіхи, гіркий шоколад.

Також поповніть свій раціон продуктами, що містять вітамін С – шипшина, цитрусові, волоські горіхи, смородина, червоний перець, обліпиха, петрушка, кріп, броколі, брюссельська і цвітна капуста.

Для насичення організму вітамінами А і В12, які допоможуть залізу засвоїтися, вживайте більше риби, морепродуктів, субпродуктів, молочних продуктів, фруктів і овочів жовтих, червоних і помаранчевих відтінків.

Вживання міцного чаю, кави слід обмежити, а від алкоголю – і зовсім відмовитися, адже вони перешкоджають засвоєнню заліза організмом.

Більше рухайтеся. Помірні фізичні навантаження посилюють кровопостачання всіх органів, організм краще насичується киснем і так легше позбутися втоми та сонливості.

Якщо у залізодефіциту немає інших, більш серйозних проблем, то вже через місяць-другий збалансованого харчування і помірної фізичної активності можна досягти покращення. Якщо ж, як і раніше, стан не поліпшується, слід звернутися до вашого лікаря для детального обстеження і вирішення проблеми.

Амріта Феррум Баланс

Додатковий прийом залізовмісних біодобавок – надійний спосіб профілактики і корекції залізодефіцитного стану. Але дуже важливо вибирати правильний продукт, який містить залізо в біологічно доступній легкозасвоюваній формі й ті компоненти, які сприяють кращому засвоєнню цього мікроелемента. Саме такі властивості має новий натуральний вітамінний комплекс від Amrita – «Феррум Баланс».

З огляду на користь і незамінність для нашого організму, залізо по праву претендує на титул життєво важливого мікроелемента. Завдяки йому ми здатні дихати, жити, мати гарний вигляд і щодня справлятися з тисячею завдань. Тому кожен день формуйте свій раціон і спосіб життя з користю для свого організму, не забувайте хоча б раз на рік відвідувати лікаря для контролю рівня заліза в крові. Будьте здорові та активні!