Для людей, які страждають на артеріальну гіпертензію, осінь непроста пора, адже цей сезон щедрий на мінливість погоди. Через метеочутливість «гіпертоніки» страждають від поганого самопочуття і стрибків артеріального тиску, що може нести загрозу не тільки здоров'ю, але й життю. Тому в цей період року слід з особливою відповідальністю ставитися до свого стану організму, не нехтувати засобами сезонної профілактики. Як же убезпечити себе, щоб коливання атмосферних явищ не стали причиною загострення гіпертонії?

Артеріальна гіпертензія відноситься до найбільш поширених захворювань серцево-судинної системи, яке характеризується підвищенням цифр артеріального тиску вище 140/90 мм рт. ст. Точні причини виникнення цього захворювання до цих пір невідомі, але визначальна роль належить неправильного способу життя, генетичному факторі, психоемоційному та гормонального механізмам.

На гіпертонію хворіють близько 50% населення нашої країни у віці 55 років і старше. Але останнім часом неухильно зростає тенденція до раннього початку цього захворювання. Все більше молодих людей у віці 30-35 років відзначають у себе цифри підвищеного артеріального тиску, адже з кожним роком сучасній людині доводиться долати все більший рівень стресу. Особливо це стосується життя в мегаполісах.

Артеріальна гіпертензія небезпечна і є фактором ризику розвитку ішемічної хвороби серця, атеросклерозу судин, коронарних захворювань серця, серцевою і нирковою недостатністю та ін. Інсульти, інфаркти — це наслідки, а першопричиною таких серцево-судинних ускладнень може стати високий рівень артеріального тиску. Згідно зі статистикою, кількість серцево-судинних катастроф (інсультів та інфарктів) восени перевищує зимові, весняні та літні показники.

Гіпертонія і метеочутливість

Відомо, що метеочутливість серед здорових людей досягає 28-57%, а люди з гіпертонією ще більше схильні до цього явища і цей показник становить 70%.

Підвищена вологість, великі добові коливання температур і атмосферного тиску призводять до порушення судинного тонусу і спазмів судин. В результаті з'являються серцеві та головні болі, скачки артеріального тиску, швидка стомлюваність і слабкість, запаморочення, шум у вухах і прискорення пульсу, відчуття занепокоєння, задишка при ходьбі, напади стенокардії та ін.

Тому восени «гіпертоніки» повинні з повною відповідальністю і особливою увагою ставитися до свого здоров'я.

Людина під дощем з парасолькою дивиться на місто

Як уберегти судини від сезонних погодних коливань і не допустити небезпечних наслідків для здоров'я?

Перш за все, регулярно контролюйте свій рівень артеріального тиску, щоб не пропустити його підвищення.

Своєчасно відвідуйте свого лікуючого лікаря і ретельно дотримуйтесь його розпоряджень з прийому препаратів, що утримують оптимальний рівень артеріального тиску. Ідеальним варіантом у міжсезоння буде пройти профілактичне лікування серцево-судинної патології або оздоровитися в санаторії кардіологічного профілю.

Не нехтуйте прогнозом погоди, тримайте вдома побутовий барометр для моніторингу коливань атмосферного тиску. Це допоможе вам підготуватися і вчасно відкоригувати ваші реакції організму в умовах метеолабільності.

Завжди майте при собі препарати для «швидкої допомоги», рекомендовані вашим лікарем.

Незважаючи на примхи погоди, не забувайте про щоденні прогулянки на свіжому повітрі, без навантажень, протягом години. Це підтримає ваші серце і судини, збагатить кров киснем.

Дівчина в осінньому парку на сонячній прогулянці

Вранці виконуйте фізичні вправи в комфортному темпі впродовж 15 хвилин, не надаючи вираженого навантаження на серцево-судинну і дихальну системи.

Завжди висипайтеся і вберігайте себе від надмірних фізичних і розумових навантажень. При відсутності уважного ставлення до себе будь-який провокуючий фактор на тлі несприятливих погодних явищ може виявитися «пусковим механізмом» і спровокувати стрибок артеріального тиску.

Завжди прислухайтеся до свого самопочуття. Навіть якщо ви відчуваєте себе добре, в періоди різкої зміни погоди краще уникати міцної кави і алкоголю, солоних і гострих страв, надмірного вживання рідини. Підтримувати нормальний рівень артеріального тиску і правильний ритм серця допоможуть трав'яні чаї з чорноплідної горобини, глодом, пустирником, калиною, барвінком та ін.

Включіть у свій раціон продукти, багаті на калій і магній для хорошої роботи серця. У їх числі: сухофрукти, горіхи, шпинат, петрушка, кольрабі, капуста брюссельська, спіруліна, ламінарія, картопля в мундирі, буряк, бобові, цільнозернові крупи та ін.

Категорія продуктів для серцево-судинної системи від Amrita, а також «Омега 3 формула» допоможуть налагодити коронарний кровотік, серцевий ритм, поліпшити плинність крові та обмінні процеси в серцевому м'язі, відрегулювати рівень холестерину, щоб ваші серце і судини завжди залишалися здоровими.

Насолоджуйтесь осінню і бережіть здоров'я!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини