Розторопша – яскраво-пурпурові квіти з колючим стеблом і листям. Ви напевно зустрічали її під час прогулянок або подорожей на природі, ця рослина родини айстрових поширена майже у всьому світі. Розторопша або чортополох – їстівна рослина, що застосовується в дієтичному харчуванні. Стати у пригоді може все: квіти та коріння, плоди та листя. Її вживають в сирому виді, сушать, роблять настоянку і навіть смажать. У чому ж причина такої популярності цієї рослини?

Користь розторопші

Секрет в тому, що доступність рослини поєднується з масою корисних властивостей та унікальними речовинами в її складі. Плоди розторопші плямистої містять флавоноїди та флавонолігнани, з'єднання яких вчені називають силімарином. Також частини цієї рослини містять білки та вітамін К.

Розторопша корисна при цукровому діабеті обох типів, при проблемах з суглобами та зором, при порушеннях перистальтики кишківника і розладах травлення. Силімарин, згідно з дослідженнями, є природним антиоксидантом, він надає противірусний ефект і бореться із запаленнями.

Але головна дія цього з'єднання – гепатопротекторна. Тому найчастіше розторопша застосовується для лікування захворювань печінки та жовчного міхура. Вона стимулює вироблення жовчі, запобігаючи її застою, нормалізує баланс гормонів і ферментів, надає потужний детокс-ефект. В аптеці можна зустріти різні продукти з цієї рослини – настоянки, олії, екстракти, і одна з найпопулярніших форм застосування – клітковина.

Дівчина з болем в області живота і зі склянкою води

Клітковина розторопші: доступна, натуральна та безпечна

Аптеки та інтернет-магазини пропонують безліч гепатопротекторів, багато з яких – дорогі препарати, які вимагають призначення лікаря. Шукаєте доступний, натуральний та безпечний засіб – кращий варіант – клітковина розторопші. Як вживати для печінки цей продукт, і на які ще органи він чинить позитивний вплив?

Велика кількість жирної та смаженої їжі, переїдання, зловживання алкоголем, харчові отруєння – серйозне навантаження на печінку, не кажучи вже про панкреатит, гепатит та інші захворювання цього органу. Часто лікарі призначають силімарин для відновлення та підтримки печінки.

Оскільки клітковина розторопші в порівнянні з екстрактом і настоянкою містить невелику кількість силімарину, найкраще вживати її для очищення печінки та загальної нормалізації обміну речовин і роботи шлунково-кишкового тракту.

Детокс печінки клітковиною, в тому числі після алкоголю, рекомендовано проводити курсами тривалістю в місяць. Вживайте по 1 столовій ложці клітковини за 20-30 хвилин до прийому їди тричі на день, запивайте достатньою кількістю води. Після перерви в 10 днів курс можна повторити.

Завдяки унікальному поєднанню ферментів, чортополох показаний людям з проблемною підшлунковою залозою. Він відновлює структуру органу, полегшує стан при гострих запаленнях, покращує обмін речовин і вироблення панкреатичного соку, захищає клітини підшлункової. Пити капсули або вживати клітковину розторопші доктора рекомендують як профілактичний засіб при хронічному панкреатиті, перед включенням в оздоровчий комплекс, дозування необхідно обговорити з лікарем.

Жирна їжа

При гастриті з підвищеною кислотністю клітковина будяків здатна надати хороший ефект. Флавоноїди покращують травлення, лінгали надають онкопротекторний ефект, вітаміни групи В зміцнюють центральну нервову систему і підвищують стійкість до стресу – одного з факторів, які провокують гастрит. Клітковина нормалізує вироблення шлункового соку, таким чином, знижується загроза подразнення шлунку кислотою при гастриті.

Клітковина розторопші для схуднення

Завдяки своїм властивостям чортополох – відмінний помічник в схудненні. Ця рослина:

  • очищає організм від токсинів;
  • нормалізує ліпідний обмін;
  • прискорює обмін речовин і нормалізує роботу щитоподібної залози;
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • подовжує відчуття насичення.

Крім того, завдяки антиоксидантному ефекту, розторопша позитивно впливає на тургор шкіри, тому вам не доведеться переживати, що після схуднення з'являться непотрібні складки та зморшки.

Денна норма вживання клітковини для схуднення – по одній чайній ложці до прийому їди. Капсули зазвичай вживають по 1 капсулі на день за пів години до вживання їжі або через півтори після.

Гілочки та насіння розторопші

Клітковина розторопші: протипоказання

Вживати клітковину потрібно після консультації з лікарем, щоб уникнути побічних ефектів. І ось чому: цей продукт протипоказаний людям з жовчнокам'яною хворобою. Також є ряд інших протипоказань:

  • розлади та захворювання психіки;
  • важкі хвороби серця та судин;
  • запальні захворювання шлунково-кишкового тракту в гострій стадії;
  • алергія або непереносність рослини;
  • надлишок калію та фосфору в організмі;
  • вагітність і годування грудьми;
  • дитячий вік.

Як вживати клітковину розторопші

Способів застосування клітковини декілька. ЇЇ можна вживати як самостійний продукт дозуванням залежно від призначення, а також додавати в готові страви. Хочете поєднати смачне з корисним – додайте продукт в йогурт, в салат або в випічку. Дуже просто приготувати оздоровлювальний коктейль: клітковину розторопші на ніч залийте водою або соком, вранці додайте будь-які ягоди або фрукти та збийте блендером. Для оздоровлення, нормалізації раціону і стрункості – відмінний варіант!

Купуйте клітковину розторопші та будьте здорові!