Розторопша – яскраво-пурпурові квіти з колючим стеблом і листям. Ви напевно зустрічали її під час прогулянок або подорожей на природі, ця рослина родини айстрових поширена майже у всьому світі. Розторопша або чортополох – їстівна рослина, що застосовується в дієтичному харчуванні. Стати у пригоді може все: квіти та коріння, плоди та листя. Її вживають в сирому виді, сушать, роблять настоянку і навіть смажать. У чому ж причина такої популярності цієї рослини?

Користь розторопші

Секрет в тому, що доступність рослини поєднується з масою корисних властивостей та унікальними речовинами в її складі. Плоди розторопші плямистої містять флавоноїди та флавонолігнани, з'єднання яких вчені називають силімарином. Також частини цієї рослини містять білки та вітамін К.

Розторопша корисна при цукровому діабеті обох типів, при проблемах з суглобами та зором, при порушеннях перистальтики кишківника і розладах травлення. Силімарин, згідно з дослідженнями, є природним антиоксидантом, він надає противірусний ефект і бореться із запаленнями.

Але головна дія цього з'єднання – гепатопротекторна. Тому найчастіше розторопша застосовується для лікування захворювань печінки та жовчного міхура. Вона стимулює вироблення жовчі, запобігаючи її застою, нормалізує баланс гормонів і ферментів, надає потужний детокс-ефект. В аптеці можна зустріти різні продукти з цієї рослини – настоянки, олії, екстракти, і одна з найпопулярніших форм застосування – шрот.

Дівчина з болем в області живота і зі склянкою води

Шрот розторопші: доступний, натуральний та безпечний

Аптеки та інтернет-магазини пропонують безліч гепатопротекторів, багато з яких – дорогі препарати, які вимагають призначення лікаря. Шукаєте доступний, натуральний та безпечний засіб – кращий варіант – шрот розторопші. Як вживати для печінки цей продукт, і на які ще органи він чинить позитивний вплив?

Велика кількість жирної та смаженої їжі, переїдання, зловживання алкоголем, харчові отруєння – серйозне навантаження на печінку, не кажучи вже про панкреатит, гепатит та інші захворювання цього органу. Часто лікарі призначають силімарин для відновлення та підтримки печінки.

Оскільки шрот розторопші в порівнянні з екстрактом і настоянкою містить невелику кількість силімарину, найкраще вживати його для очищення печінки та загальної нормалізації обміну речовин і роботи шлунково-кишкового тракту.

Детокс печінки шротом, в тому числі після алкоголю, рекомендовано проводити курсами тривалістю в місяць. Вживайте по 1 столовій ложці шроту за 20-30 хвилин до прийому їди тричі на день, запивайте достатньою кількістю води. Після перерви в 10 днів курс можна повторити.

Завдяки унікальному поєднанню ферментів, чортополох показаний людям з проблемною підшлунковою залозою. Він відновлює структуру органу, полегшує стан при гострих запаленнях, покращує обмін речовин і вироблення панкреатичного соку, захищає клітини підшлункової. Пити капсули або вживати шрот розторопші доктора рекомендують як профілактичний засіб при хронічному панкреатиті, перед включенням в оздоровчий комплекс, дозування необхідно обговорити з лікарем.

Жирна їжа

При гастриті з підвищеною кислотністю шрот будяків здатний надати хороший ефект. Флавоноїди покращують травлення, лінгали надають онкопротекторний ефект, вітаміни групи В зміцнюють центральну нервову систему і підвищують стійкість до стресу – одного з факторів, які провокують гастрит. Шрот нормалізує вироблення шлункового соку, таким чином, знижується загроза подразнення шлунку кислотою при гастриті.

Шрот розторопші для схуднення

Завдяки своїм властивостям чортополох – відмінний помічник в схудненні. Ця рослина:

  • очищає організм від токсинів;
  • нормалізує ліпідний обмін;
  • прискорює обмін речовин і нормалізує роботу щитоподібної залози;
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • подовжує відчуття насичення.

Крім того, завдяки антиоксидантному ефекту, розторопша позитивно впливає на тургор шкіри, тому вам не доведеться переживати, що після схуднення з'являться непотрібні складки та зморшки.

Денна норма вживання шроту для схуднення – по одній чайній ложці до прийому їди. Капсули зазвичай вживають по 1 капсулі на день за пів години до вживання їжі або через півтори після.

Гілочки та насіння розторопші

Шрот розторопші: протипоказання

Вживати шрот потрібно після консультації з лікарем, щоб уникнути побічних ефектів. І ось чому: цей продукт протипоказаний людям з жовчнокам'яною хворобою. Також є ряд інших протипоказань:

  • розлади та захворювання психіки;
  • важкі хвороби серця та судин;
  • запальні захворювання шлунково-кишкового тракту в гострій стадії;
  • алергія або непереносність рослини;
  • надлишок калію та фосфору в організмі;
  • вагітність і годування грудьми;
  • дитячий вік.

Як вживати шрот розторопші

Способів застосування шроту декілька. Його можна вживати як самостійний продукт дозуванням залежно від призначення, а також додавати в готові страви. Хочете поєднати смачне з корисним – додайте продукт в йогурт, в салат або в випічку. Дуже просто приготувати оздоровлювальний коктейль: шрот розторопші на ніч залийте водою або соком, вранці додайте будь-які ягоди або фрукти та збийте блендером. Для оздоровлення, нормалізації раціону і стрункості – відмінний варіант!

Купуйте шрот розторопші від Amrita за доступною ціною на нашому сайті, і будьте здорові!