Вітамін С або аскорбінова кислота – життєво необхідний водорозчинний вітамін, що не синтезується людським організмом. Його не даремно називають «королем вітамінів»: корисні властивості аскорбінової кислоти набагато ширше за профілактику застуди.

Корисні властивості вітаміну С:

  • бере участь в синтезі колагену, у формуванні м'язів і кісток, суглобової тканини, судин і шкіри;
  • прискорює регенерацію, покращує стан шкіри;
  • допомагає справлятися зі стресом;
  • захищає організм від вірусів і бактерій, зміцнює імунітет, є ефективною профілактикою захворювань дихальних шляхів і пневмонії;
  • покращує апетит;
  • знижує ризик інсульту та атеросклерозу;
  • має детокс-ефект, покращує роботу печінки;
  • покращує насичення тканин організму киснем;
  • має потужний антиоксидантний ефект;
  • покращує засвоєння організмом заліза, вітамінів D і групи В;
  • знижує ризик тромбозів;
  • захищає органи зору.

Ознаки дефіциту вітаміну С

Людина потребує постійного поповнення запасів аскорбінової кислоти, і закрити потребу у вітаміні С з їжею виходить не завжди. Авітаміноз – тобто практично повна відсутність мікроелемента може привести до тяжкого захворювання – цинги, втім, такий стан при хорошому харчуванні та мінімальній турботі про здоров'я «заробити» неможливо. А ось група симптомів менш важких форм браку вітаміну С:

  • часті застуди та нездужання, слабкість;
  • проблеми з загоєнням шкіри;
  • нестабільна робота шлунково-кишкового тракту: часті запори, проноси, нудота;
  • поява зайвої ваги без зміни раціону;
  • біль у суглобах;
  • сухість, ламкість, втрата природного блиску волосся, появі посічених кінчиків;
  • суха шкіра, лущення шкіри, поява подразнень та червоних плям.

Хворий чоловік на дивані

Добова норма вітаміну С

Залежно від віку, статі та способу життя людини добова норма вітаміну С може мати відчутні відмінності:

  • маленькі діти до пів року: 40 мг/доб.;
  • маленькі діти від пів року до року: 50 мг/доб.;
  • діти від року до трьох років: 40 мг/доб.;
  • діти від 4 до 8 років: 45 мг/доб.;
  • діти віком від 9 до 13 років: 50 мг/доб.;
  • підлітки-дівчата від 14 до 18 років: 60 мг/доб.;
  • підлітки-хлопці від 14 до 18 років: 75 мг/доб.;
  • чоловіки від 19 років: 90 мг/доб.;
  • жінки від 19 років: 75 мг/доб.

Майбутнім мамам особливо потрібен вітамін С. Дозування для вагітних за погодженням з лікарем збільшується на 10 мг на добу, для жінок, що годують – на 30 мг. Курцям рекомендують споживати на 35 мг аскорбінової кислоти більше, ніж тим, хто не курить. У період сезонних епідемій грипу і простуд фахівці також радять підтримувати організм додатковою порцією мікронутрієнтів.

Сім'я з апельсинами роблять апельсиновий сік

Вітамін С в продуктах

Не секрет, що аскорбінова кислота міститься у продуктах рослинного походження: у фруктах, овочах і ягодах, а різноманітне здорове харчування – запорука здоров'я та прекрасного зовнішнього вигляду. Шукаємо вітамін С в продуктах – робимо щоденне меню ще смачніше і корисніше:

  1. Шипшина.

Серед загальнодоступних продуктів містить найбільше вітаміну ц (650 мг/100 ). Відвар шипшини зміцнює імунітет і допомагає відновитися після хвороб. Він заряджає енергією, має протизапальну дію, позитивно впливає на стан серцево-судинної системи.

  1. Обліпиха.

Смачне та ароматне джерело важливого нутриєнта: 200 мг на 100 г продукту. Олія обліпихи прискорює регенерацію шкіри, має виражену антиоксидантну та антиейдж дію, знижує ризик розвитку діабету і захворювань серця.

  1. Солодкий перець.

Сто грам овоча містить 200 мг вітаміну С. Рекомендовано з'їдати один перець на день, щоб позбутися метеоризму і поліпшити апетит. Овоч покращує якість сну, допомагає усунути анемію та слабкість.

  1. Смородина

Ще одне багате джерело аскорбінової кислоти: 200 мг на 100 г ягід. Незамінна при лікуванні застуд та інфекційних захворювань, покращує роботу органів дихання, нормалізує сон. Має потужний детокс-ефект, покращує зір. При зовнішньому застосуванні дезінфікує та має легкий відбілювальний ефект.

  1. Ківі

Містить 180 мг вітаміну С на 100 г продукту. «Китайський аґрус» – незамінний помічник для тих, хто мріє схуднути. Багатий на мікронутрієнти та низькокалорійний. Ківі покращує обмін речовин, настрій та працездатність.

  1. Гриби білі сушені

Найкорисніші, смачні та ароматні гриби багаті аскорбіновою кислотою – 150 мг на 100 грамів продукту. Корисні людям з цукровим діабетом. Ситні, але низькокалорійні, тому рекомендовані для включення в меню для зниження ваги. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок гриби протипоказані.

Продукти, які містять вітамін С

  1. Кріп

Містить 100 мг вітаміну С на 100 г зелені. Має бактерицидний та загоювальний ефекти, заспокоює, знижує артеріальний тиск, нормалізує травлення та усуває здуття.

  1. Капуста броколі

У ста грамах овочу міститься 89 мг аскорбінової кислоти. Має антиканцерогенний ефект, позитивно впливає на травлення, зміцнює серцево-судинну систему. Покращує вигляд шкіри, підвищує її еластичність, очищує та омолоджує.

  1. Апельсин

В середньому за розміром апельсині (100г) може міститися до 60 мг важливого нутриєнта. Бореться з запаленнями, має сильний антиоксидантним ефект, зміцнює імунітет. Косметика з апельсином покращує стан шкіри та волосся.

  1. Суниця

У ста грамах літньої ягоди ви знайдете 60 мг вітаміну С. Вона уповільнює процеси старіння, нормалізує обмін речовин і гормональний фон, допомагає впоратися із запаленнями та акне. Суниця – відмінний засіб від залізодефіцитної анемії, рекомендована для включення до дитячого харчування.

Правильний баланс корисних речовин допоможе вам завжди почуватися чудово і виглядати бездоганно. Купуйте натуральні вітамінно-мінеральні комплекси з вітаміном С від Амріта на нашому сайті та будьте здорові!