З приходом весни більшість із нас біжить в аптеку за барвистими упаковками полівітамінів, аргументуючи це наявністю «весняного авітамінозу». А, між іншим, лише аналіз крові може показати, чи відчуваємо ми дефіцит якогось вітаміну. Що таке авітаміноз? Чому не варто ставити собі такий діагноз без консультації лікаря? І як зміцнити ослаблений імунітет після зими за допомогою натуральних засобів? Читайте далі!

Авітаміноз – це діагноз?

Навесні ми дійсно більше відчуваємо втому, сонливість, занепад сил і дратівливість. На гребінці помічаємо більше волосся, а колір обличчя залишає бажати кращого. Але це не завжди говорить про те, що у нас авітаміноз. Звичайно, це можуть бути дзвіночками ослабленого імунітету, неправильного харчування, нестачі нутрієнтів в організмі, але діагноз «авітаміноз» може показати лише аналіз крові.

Авітаміноз – це захворювання, яке виникає внаслідок повної відсутності певного вітаміну в організмі. Прикладом таких захворювань може бути цинга при відсутності вітаміну С, рахіт при відсутності вітаміну D, бері-бері при відсутності вітаміну В1 і т.д. Варто зазначити, що подібні стани зустрічаються у одиниць, оскільки мінімальну кількість вітамінів ми все-таки отримуємо з їжі.

Тому, на думку лікарів, коректно говорити про сезонний гіповітаміноз. Ось що говорить лікар загальної практики-сімейної медицини, Wellness-консультант AmritaLAB з питань здорового способу життя Ольга Сарана про проблему сезонного гіповітамінозу:

«Досить часто помилково вживають термін «авітаміноз» замість терміну «гіповітаміноз». Авітаміноз, на відміну від гіповітамінозу, є серйозним захворюванням, яке розвивається внаслідок гострого браку будь-якого вітаміну (наприклад, рахіт, цинга та ін.). А гіповітаміноз розвивається непомітно: з'являється дратівливість, підвищена стомлюваність, знижується увага, погіршується апетит, порушується сон, послаблюється імунітет і т.д.

Причини гіповітамінозу різні. Але в зимово-весняний період ми говоримо про сезонний гіповітаміноз. Овочі та фрукти в процесі тривалого зберігання частково втрачають корисні речовини, а надмірна і неправильна теплова обробка зводить вміст вітамінів в них до мінімуму».

Дівчина тримає в руках розрізаний апельсин на тлі очей

Відзначимо, що вітамінний дисбаланс може з'явитися у будь-яку пору року.  Причин цьому багато. Наприклад, нестача вітамінів може виникнути внаслідок паління, зловживання алкоголем, суворих дієт. Але у більшості з нас організм ослаблюється саме в зимово-весняний період. Адже овочі та фрукти взимку містять набагато менше вітамінів, ніж в сезон. До того ж імунітет слабшає через часті застуди, віруси, ГРВІ. Тому з приходом весни нам потрібно більш ретельно стежити за харчуванням і способом життя, вживати натуральні дієтичні добавки, збагачені біодоступними вітамінами і мінералами та бути обережними із синтетичними полівітамінними комплексами.

Неймовірно, але факт: наукові дослідження

В середині ХХ століття лауреат Нобелівської премії Лайнус Полінг припустив, що додатковий прийом вітамінів може поліпшити якість життя людини. Заява вченого викликала справжній ажіотаж у фарміндустрії, збільшивши продаж вітамінних комплексів. Однак із часом учені так і не змогли довести припущення Полінга. До того ж численні наукові дослідження показали, що прийом синтетичних вітамінів у великих дозах призводить до появи алергії та розвитку багатьох захворювань.

Тому дефіцит вітамінів краще відразу ж підкоригувати за допомогою здорового харчування, заповнюючи недолік нутрієнтів природним шляхом. Збагатити раціон природними вітамінами та мінералами, зміцнити імунітет, а також підвищити стійкість організму до стресів допоможе дієтична добавка Amrita «Мульти Баланс». Натуральний, рослинний продукт містить вітаміни А, Е, С, селен, спіруліну, вітаміни групи В, які легко засвоюються і забезпечують профілактику дефіциту вітамінів, мінералів і мікроелементів.

Корисні звички в харчуванні: рекомендації лікаря

Щоб запобігти весняному гіповітамінозу, лікар загальної практики сімейної медицини, Wellness-консультант з питань здорового способу життя Ольга Сарана радить звернути увагу на такі традиційні продукти харчування:

1) намагайтеся вживати овочі та фрукти в сирому вигляді, робити з них салати. Допускається спосіб тушкування або приготування на пару. При зберіганні в замороженому вигляді вони практично не втрачають своїх властивостей.

Лайм, яблуко, ківі, лимон, брокколі, зелений перець і стакан зеленого смузі

2) Вживайте білокачанну капусту, в тому числі і квашену. Вона містить вітамін С, мікроелементи, амінокислоти і антиоксиданти. Цвітна капуста і брокколі не менш корисні.

3) Вживайте більше цибулі та часнику. Вони багаті вітамінами С, В, РР, мікроелементами і фітонцидами, які допомагають боротися з вірусами, бактеріями і зміцнити імунітет.

4) Надайте перевагу буряку та моркві: ці овочі багаті антиоксидантами, вітамінами А, бета-каротином, В, РР, Е, мінеральними солями, мікроелементами. Вони запобігають появі анемії, покращують зір та стан шкіри.

5) Вживайте щоденно рослинні олії. Вони допомагають організму краще засвоювати вітаміни. До того ж містять багато вітамінів і мікроелементів.

6) Тривала відсутність сонячного світла знижує вироблення організмом вітаміну D. Тому зверніть особливу увагу на такі продукти харчування, як риба жирних сортів, печінка, яйця, молочні продукти, в яких цей вітамін міститься. Також рекомендую вживати риб'ячий жир, чудовим варіантом може стати дієтична добавка Amrita «Омега-3 формула».

7) Не нехтуйте вітаминопрофілактикою. 1 місяць прийому вітамінно-мінерального комплексу в період сезонного гіповітамінозу допоможе організму відновити баланс і уникнути застудних захворювань, зберегти працездатність і активність.

А ви знали, що барвисті, різнокольорові вітаміни, які можна купити в аптеці, відносять до лікарських засобів? Та чи варто вживати їх без серйозної проблеми авітамінозу, якщо сезонну нестачу нутрієнтів можна заповнити за допомогою збалансованого харчування і натуральних дієтичних добавок?! Дорогі читачі, сподіваємося, наші поради допоможуть вам зустріти весну бадьорими, активними і наповненими енергією.