Навчити дитину виконувати прості гігієнічні процедури легше і набагато швидше в ранньому віці. Близько трьох років діти стають напрочуд допитливими та намагаються у всьому наслідувати своїх батьків. Тому важливо не втратити момент і плавно прищепити основні навички особистої гігієни. А щоб цей процес був на радість і малечі, і батькам, візьміть до уваги наші рекомендації.

Чому важливо дотримуватися правил особистої гігієни?

Регулярний догляд за зубами, волоссям і тілом є головною складовою особистої гігієни. Дитина, яка засвоїла ці правила, легше справляється із труднощами у старшому віці, простіше йде на контакт з іншими людьми, оскільки впевнена у своєму охайному зовнішньому вигляді.

Поясніть малюку, що дотримання правил особистої гігієни:

  • допоможе йому стати сильнішим і здоровішим;
  • додасть впевненості в спілкуванні з однолітками або старшими;
  • не дасть шкідливим мікробам розмножуватися на шкірі та викликати хвороби.

Відмінне рішення – показати малюкові, як доглядати за своїм тілом у вигляді малюнків, роздрукувавши їх і розвісивши у будинку.

Однак важливо не лише пояснювати, а й на власному прикладі демонструвати дітям правила особистої гігієни. Спільні водні процедури швидше допоможуть дитині привчитися до них.

Правило №1. Миємо руки перед їжею

Діти і пінка для купання

Особиста гігієна для дітей починається з найменшого – з миття рук після вулиці та перед їжею. Покажіть в ігровій формі, як мікроби паразитують на руках. Для цього насипте трохи блискіток на долоні малюка. Блискітки залишатимуться на всьому, до чого він доторкнеться.

А щоб процес миття рук дитині сподобався і не викликав неприємного відчуття і подразнення на її ніжній шкірі, використовуйте рідке мило з натуральними компонентами у складі. Як показують численні дослідження, рідка форма мила дітям подобається більше, ніж тверда.

Правило №2. Чистимо зуби двічі на день

Мало хто з дітей любить чистити зуби. Але якщо цей процес перетворити на захоплюючу гру – він може стати улюбленим заняттям дитини. Покажіть, як чистить передні зуби мишка, а задні – лев. Звичайно, крім гри, слід привчити дитину до відповідальності й обережності під час гігієнічних процедур. Нагадайте, що сміятися під час чищення зубів небезпечно.

Зубні пасти обов'язково повинні відповідати віку дитини та містити мінімальну кількість шкідливих і абразивних речовин, які пошкоджують зубну емаль. А щоб дитина чистила зуби ретельно, встановіть пісковий годинник на умивальнику.

Правило №3. Міняємо білизну щодня

Дітям теж потрібно стежити за чистотою своєї білизни. Нагадуйте малюку, що слід регулярно міняти свої трусики та майки. Нехай він привчається сам складати свої ношені речі у кошик для брудної білизни. Поясніть, що неприємний запах відштовхує від себе оточуючих. Навпаки, чисті та свіжі речі мають приємний аромат і охайний вигляд, і в них дитині буде комфортніше.

Також можете поступово залучати дитя до спільного прання – навіть якщо це робить пральна машинка. Покажіть увесь процес від початку і до кінця, дітям подобається натискати різні кнопки та по черзі виконувати прості дії.

Правило №4. Регулярно приймаємо душ і ванну

Усі діти обожнюють плескатися у ванні, особливо фантазувати з піною і пускати бульбашки. Тому засоби для купання повинні бути максимально натуральними та безпечними, адже діти в процесі гри можуть наковтатися води.

Важливо регулярно доглядати за дитячими волоссям. Хоча діти не люблять мити голову, якщо це робити правильно, дискомфорту можна уникнути. Намиліть голову дитини шампунем і виробіть із мильної пінки різні зачіски (звісно, якщо довжина волосся дозволяє): ірокез панка, кучері пуделя або перуку королеви. А щоб під час миття голови очі дитини не подразнювалися від потрапляння шампуню, користуйтеся засобами без шкідливих речовин: SLS, SLES, PAV, парабенів, сульфатів тощо.

Правило №5. Підстригати нігті раз на тиждень

Діти люблять класти пальці до рота і гризти нігті, що не тільки не естетично, а й шкідливо для здоров'я. Тому після прийняття ванни обов'язково підстригайте малюку нігті. Робити це потрібно не менше ніж раз на тиждень.

Якщо ваша малеча чинить опір, дайте їй спеціальні дитячі ножиці з тупими кінцями. Нехай вона сама під вашим контролем спробує підстригти собі нігті та зрозуміти, що це безпечно і не боляче. Якщо ви будете терплячими та врівноваженими, ваша дитина не боятиметься цього процесу і незабаром захоче робити все самостійно.

Тому, щоб виховати у дитині стійкі навички особистої гігієни, зовсім не потрібно бути великими витівниками. Досить проявити небагато творчості, терпіння і здорового глузду – і незабаром дитина сама захоче навчити вас чомусь корисному.