Кальцій – головний мінерал в нашому організмі. У дорослої людини на кожен кілограм маси тіла його припадає близько 20 грамів, таким чином, залежно від ваги, в людському організмі міститься від 1000 до 1600 грамів цього елемента.

Левова частка – 98 відсотків кальцію знаходяться в кістках, зубах, волоссі та нігтях людини, а решта 2% припадає на м'язи та інші м'які тканини. Але не варто пов'язувати роль макроелементу виключно з міцністю кісток і здоров'ям зубів. Цей мінерал бере участь в роботі нервової системи – допомагає поширювати нервові імпульси, в регенерації клітин, в синтезі гормонів і відповідає за згортання крові.

Навіщо потрібен кальцій: особливі випадки

Якщо у вас хороший раціон, ви не відчуваєте проблем зі здоров'ям і ведете активний спосіб життя, дефіцит кальцію, вам не загрожує. Однак існують ситуації, коли додаткові джерела мінералу просто необхідні.

Вагітність

Щоб уникнути ускладнень під час вагітності та порушень розвитку плода, майбутнім мамам необхідно приймати мінерали додатково. Добова норма елемента для вагітних становить 1500 мг, а в період годування грудьми норма підвищується до 2000 мг на добу.

Рекомендується застосування препарату кальцію при вагітності натщесерце та ввечері перед сном, так елемент краще засвоюється організмом.

Вживання кальцію під час вагітності допомагає:

  1. Забезпечити нормальний розвиток кровоносної та ендокринної систем малюка, правильному формуванню його опорно-рухового апарату.
  2. Уникнути перепадів тиску, набряклості та надмірного виведення організмом білка у майбутньої мами.

Гіподинамія

Сидячий спосіб життя та відсутність фізичних навантажень викликають гіподинамію. Гіподинамія – це ослаблення м'язів і зниження ефективності м'язового апарату, коли м'язи поступово деградують і, в найважчих випадках, атрофуються.

Небезпека цього стану полягає в тому, що слабкість м'язів впливає на якість роботи всіх органів. Сповільнюється синтез енергії, ми отримуємо менше кисню, сповільнюється кровообіг і виведення кальцію. Все це призводить до підвищення навантаження на кістку, а порушення мінерального обміну призводять до деформації кісткової тканини.

Що робити? Перш за все збільшити активність. Частіше ходіть пішки, займіться портом, який вам до душі, нормалізуйте харчування. Додаткове споживання мінералу в цьому випадку допоможе швидше повернути м'язам тонус і захистити скелет від незвичних навантажень.

Дівчина робить овочеві страви

Веганство

Лідерами за змістом кальцію вважаються сири, молоко і риба. Але як бути людям, які прийняли рішення відмовитися від їжі тваринного походження? Шукати альтернативу. Важливим мінералом, що відповідає за міцність кісток, багаті кунжут, горіхи, зелені листові овочі та апельсиновий сік. Як додаткове джерело макроелементу після консультації з лікарем завжди можна використовувати дієтичну добавку.

Симптоми дефіциту кальцію

Часто відчуваєте безпричинне роздратування? Турбують порушення сну? Почастішали алергічні реакції, а стоматолог скоро стане «кращим другом»? Не поспішайте впадати в паніку, можливо, вашому організму просто не вистачає кальцію.

Отже, ось найбільш поширені ознаки його дефіциту:

  • частий карієс, зниження міцності зубів, кровоточивість ясен;
  • розшарування нігтів, ламкість волосся;
  • безсоння або навпаки надмірна сонливість;
  • нічні судоми та судоми під час підвищеної фізичної активності;
  • поколювання в кистях;
  • болючі та рясні місячні;
  • дратівливість, схильність до депресій;
  • слабкість, часті нездужання та запаморочення.

Заповнити нестачу мінералу можна як з їжею, так і з біологічно активними добавками.

Продукти, що містять кальцій

В яких продуктах багато кальцію

Продукти, що містять кальцій, відомі всім нам з дитинства, хоча різні дієтологи пропонують різні рейтинги за вмістом цього елемента. Ми проаналізували декілька джерел і пропонуємо наступний список:

  • Кунжут – 1474 мг на 100 г
  • Сир «Пармезан» – 1184 мг на 100 г
  • Молоко сухе нежирне – 1155 мг на 100 г
  • Мигдаль – 273 мг на 100 г
  • Зелень петрушки – 245 мг на 100 г
  • Нут – 193 мг на 100 г
  • Окунь морський – 120 мг на 100 г

Навряд чи комусь спаде на думку з'їсти 100 г кунжуту за раз, але, якщо урізноманітнити свій раціон сирами, бобовими та зеленню, цілком реально отримувати необхідну кількість корисної речовини щодня.

Як вживати кальцій

Якщо харчуватися корисно і різноманітно виходить не завжди, й ви вирішили підтримати здоров'я дієтичними добавками, потрібно врахувати важливий нюанс. Що ще має міститися в препараті?

Засвоюватися мінералу допомагає Вітамін D. Подбайте про те, щоб він в достатній кількості потрапляв у ваш організм, також допомагають засвоєнню цього елемента вітамін С і магній.

Стимулюють вимивання елемента з організму цукор і пальмова олія. Ряд досліджень показав, що вимиванню важливого мінералу сприяє кава, але об’єми цього напою, споживані людиною протягом дня, занадто незначні, щоб впливати на засвоюваність.

Кальцій Баланс від Амріта

Кальцій в дієтичних добавках

Дієтичні добавки можуть випускатися у формі карбонату або цитрату кальцію. Вважається, що цитрат – гарне рішення, оскільки багатьма людьми засвоюється краще, ніж карбонат. Ця властивість особливо проявила себе у людей старшого віку, а також у людей з низькою кислотністю шлунку. До того ж при вживанні цієї форми рідко зустрічаються побічні явища з боку травної системи, такі як здуття або запори.

Експерти Amrita з турботою про ваше здоров'я розробили натуральний вітамінно-мінеральний комплекс «Кальцій-баланс». Він містить важливий елемент саме в цитратній формі, а також магній, вітаміни D3 і С, і необхідний для краси шкіри та волосся колаген. Купуйте вітаміни та мінерали на нашому сайті, і будьте здорові!