Численні дослідження доводять, що регулярні фізичні вправи та якісне харчування покращують когнітивні функції мозку, тобто здатність до запам'ятовування, навчання і в цілому до виживання. Навпаки, шкідливі звички, такі як алкоголь, куріння та незбалансоване харчування негативно впливають на розумову діяльність і в декотрих випадках навіть стають причиною різних захворювань головного мозку.

Щоб покращити мозкову активність, дотримуйтеся наступних рекомендацій.

Правильно харчуйтеся

Нашому мозку необхідні продукти, в яких міститься велика кількість ненасичених жирних кислот омега-3, омега-6, антиоксиданти, вітаміни Е, В6, магній і цинк. Це можуть бути різні сорти морської риби, горіхи, злаки, овочі, фрукти та сухофрукти. Відмінні продукти для поліпшення розумових здібностей – ягоди чорниці, малини, ожини. У них містяться антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння і попереджають порушення мозкової діяльності.

Так, у горіхах і насінні (особливо в гарбузовому), окрім жирних кислот, є багато тіаміну і магнію, які покращують пам'ять та увагу. Корисні для мозку у помірній кількості різні спеції – кориця, чебрець, шафран, карі, імбир. Овочі не лише покращують роботу головного «диригента» організму, але і в цілому позитивно впливають на наше здоров'я. Найдоступніші з них – морква, буряк, капуста і шпинат – відмінно стимулюють мозкову діяльність. З фруктів корисні яблука, груші, абрикоси.

Але щоб наш мозок працював ефективно, вмів долати стреси та адаптуватися під різні ситуації, йому потрібне додаткове живлення спеціальними речовинами. Серед них важливе місце займає амінокислота – гліцин. Вона зменшує психоемоційне напруження, підвищує розумову працездатність, полегшує засинання і нормалізує сон. Потужну антиоксидантну і стимулюючу дію на головний мозок чинить рослинний екстракт гінкго білоба. Він нормалізує мозковий кровообіг, обмінні процеси в мозку, підвищує еластичність судинних стінок і розширює судини, що покращує постачання до мозку поживних речовин і кисню. 

Також необхідний нутрієнт для здоров'я мозку – лецитин. Він є складовою частиною оболонок нервових клітин і волокон, сприяє передачі нервово-м'язового імпульсу, зміцнює нервову систему. Корисна рослина для мозку – екстракт елеутерококу. Він знижує втому, стимулює центральну нервову систему, відновлює і підвищує фізичну і розумову працездатність.

Ці важливі для мозку нутрієнти ви знайдете в асортименті продукції Amrita. Зокрема, в «Магній АКТИВ Баланс + елеутерокок» містяться цінні мікроелементи, як гліцин, магній, вітамін В6.

Також корисні природні комплекси «Гінкго Білоба АКТИВ», «Гінкго Форте». Всі вони сприяють підвищенню концентрації уваги, поліпшенню пам'яті, емоційного стану і розумової діяльності.

Вживаючи натуральні добавки, ви забезпечите стабільну і якісну підтримку мозку і нервовій системі тривалий час.

Висипайтеся

Для активного запам'ятовування інформації та в цілому для формування пам'яті нам необхідна концентрація уваги. Однак через постійні недосипи рівень нейронних зв'язків у відділах мозку істотно падає. Тому наш мозок змушений працювати на знос, щоб зробити певні дії. В результаті – ми не можемо повноцінно вчитися, бути продуктивними на роботі, навіть у звичайних побутових справах – стаємо розсіяними та забудькуватими. Намагайтеся спати не менш 7-9 годин для підтримання нормальної функції мозку.

Ведіть активний спосіб життя

Фізична активність і регулярне сексуальне життя позитивно впливають на роботу мозку. Секс із коханою людиною сприяє виробленню так званих гормонів «щастя» – дофаміну і серотоніну. Подібний ефект мають і тренування. У цілому фізична активність і здорові інтимні стосунки покращують настрій і підвищують мозкову діяльність.

Тренуйте пам'ять і вчіться

Спробуйте згадати, що ви їли на сніданок тиждень тому? Напевно, не згадаєте. І тут справа не у віці. Сьогодні багато молодих людей 25-35 років, на відміну від старшого покоління, не можуть похвалитися відмінним знанням історичних дат чи простих хімічних формул, які вчили в школі. А сучасні школярі ледве запам'ятовують нову інформацію. Корінь проблеми криється в недостатньому тренуванні пам'яті та у надмірній кількості гаджетів, які замінюють нам мозок.

Втомлений чоловік за ноутбуком

Тому, щоб до 50 років не залишитися зовсім без пам'яті та запобігти серйозні мозкові захворювання, потрібно постійно тренувати свій мозок. Це можуть бути як рішення простих головоломок через додатки на смартфонах, так і навчання іноземним мовам, читання книг, розв'язування математичних задач тощо. Відмінний спосіб тренувати пам'ять та уяву – вивчення віршів за допомогою образного мислення.

Велику роль відіграє емоційний стан, в якому ви засвоюєте нову інформацію. Доведено, що яскрава подія, що сталася під час навчання, дає більший імпульс в головний мозок і в рази покращує процес запам'ятовування.

Відпочивайте

Про користь «нічогонероблення» зараз говорять всі. Щоб мозок якісно обробляв отримані дані, йому необхідно відпочивати. Для цього відмінно підійдуть медитації, коли ви повністю відключаєте мислення і занурюєтеся у відчуття. 5-15 хвилин на день достатньо для розслаблення нашого головного розумового м'яза.

Потужний вплив на мозок та інтелект чинять подорожі та пізнання чогось нового. Людина, яка не розвиває свій кругозір, ризикує мати проблеми з пам'яттю в похилому віці. Тому відкривайте для себе нові місця, нові таланти та здібності, знайомтеся з різними людьми. А також підкріплюйте свій мозок корисними натуральними добавками – тоді ви зможете ясно мислити та легко вирішувати різні життєві завдання до самої старості!