Детокс-препарати, детокс-процедури й навіть детокс-курорти – позбавлення від токсинів стало трендом і синонімом здорового способу життя. Але з’ясуймо, що таке правильна детоксикація та що допомагає нам почуватися краще.

Що таке детоксикація?

Детоксикація організму – це знешкодження та виведення шкідливих, отруйних речовин – токсинів з організму. Розділяють природну і штучну детоксикації:

  1. Природна детоксикація

Очищення організму від токсинів відбувається без участі сторонніх речовин і апаратних процедур. Так наші легені виводять вуглекислий газ, шкіра – молочну кислоту, печінка продукує речовини, які знешкоджують токсини, нирки виводять шлаки з сечею.

  1. Штучна детоксикація

Штучний детокс – складний процес, він проводиться або безпосередньо лікарями (як, наприклад, процедура гемодіалізу), або під контролем і за рекомендацією медиків (введення сироваток, прийом сорбентів).

Якщо ваш організм не піддавався активному токсичному впливу, ви не страждаєте серйозними захворюваннями нирок і печінки, не зловживаєте алкоголем і не вживаєте наркотики, для гарного самопочуття вам досить стимулювати природне очищення організму. Наш організм здатний сам ефективно очищатися, але іноді ми надмірно навантажуємо його, і очисні органи починають працювати гірше.

Коли організму необхідний детокс?

Ви напевно помічали, що після застіль з великою кількістю жирної та смаженої їжі, солодкого та алкоголю самопочуття помітно погіршується. Навіть через кілька днів ви можете відчувати нудоту, занепад сил, а на шкірі можуть з'явитися прищики.

Втомлена дівчина за ноутбуком

Ось сигнали організму, помітивши які, варто замислитися про детокс:

  1. Швидка стомлюваність, відчуття втоми, яке не проходить навіть після тривалого відпочинку, сонливість.
  2. Проблеми з травленням: здуття живота, метеоризм, нудота, печія, закрепи.
  3. Незвичне відчуття втоми навіть після звичних фізичних навантажень, небажання займатися улюбленим спортом, підтримувати звичний рівень фізичної активності.
  4. Проблеми зі шкірою – поява акне, погіршення кольору обличчя.

Сьогодні на ринку є маса детокс-курсів і програм, але зовсім не обов'язково витрачати тисячі гривень і кардинально змінювати спосіб життя. Для базового очищення можна самостійно скласти детокс-меню та підтримати організм правильним БАДом.

Продукти для очищення організму

Грамотне очищення починається з нормалізації раціону: виключаємо шкідливі страви та збагачуємо меню продуктами, які сприяють оздоровленню й очищенню. Що включити в оздоровче меню?

  1. Вода і трав’яні чаї.
    Зробіть для себе воду напоєм номер один. Трав'яні чаї з ромашкою та м'ятою не тільки сприяють очищенню травної системи й лімфи, а й позитивно впливають на емоційний стан. Відмовтеся від кави, міцного чаю і, звичайно ж, від алкоголю.
  2. Яблука.
    Яблука та яблучний сік містять пектини – речовини, що сприяють виведенню з організму металів і шкідливих хімічних сполук, які потрапляють до нас з їжею.
  3. Зелені смузі.
    «Заркутити» листові овочі в здоровий смузі-мікс – відмінне рішення. Селера покращує роботу нирок, кріп не дає утворюватися шкідливому холестерину, фенхель багатий на вітамін С, спаржа очищає печінку.
  4. Артишок.
    Артишок очищає печінку та активізує вироблення жовчі, яка допомагає організму розщеплювати жири. Цей овоч багатий клітковиною та має антиоксидантну дію.
  5. Буряк.
    Буряк стимулює регенерацію клітин, що особливо важливо для печінки, а також має протизапальну і протигрибкову дії.

Дві дівчини готують зелене смузі

Вітаміни та добавки для детоксикації

Не завжди виходить споживати детокс-продукти в потрібній кількості, тому краще – підтримати організм натуральними добавками.

Натуральний комплекс «Детокс Систем» від Амріта створений на основі екстрактів десяти рослин, які найкраще проявили свої очисні властивості. БАД містить:

  • природні гепатопротектори – екстракт розторопші та артишоку;
  • екстракт насіння льону;
  • антиоксиданти – екстракти виноградних кісточок і листя смородини;
  • природне джерело йоду – екстракт ламінарії;
  • екстракти кореня лопуха, кореня кульбаби;
  • екстракти розмарину та оману.

Дієтична добавка допоможе природному очищенню всього організму, а особливо – печінки. Рослинні компоненти допомагають організму активніше позбавлятися токсинів і підвищують опірність негативним зовнішнім факторам.

Натуральний сорбент «Мікотон» від Амріта допоможе вам швидко усунути наслідки гострої інтоксикації та підтримати організм під час курсу Детокс. Цей ентеросорбент з антиоксидантною дією й потужною сорбційною здатністю безпечний, він поверне добре самопочуття та допоможе відновитися після погрішностей в дієті.

Мікотон та Детокс Систем від Амріта

Правила ефективного очищення організму

Перше і головне правило – дотримуватися прийнятої детокс-дієті. Не варто чекати результату, якщо вранці ви п'єте зелений смузі, а ввечері насолоджуєтеся рулькою та пивом. Виключіть з меню напівфабрикати, молочні продукти, жирну і гостру їжу, продукти, багаті на крохмаль.

Не варто посилювати стресовий період в житті переходом на незвичну дієту. Ділові обіди та кава-брейки не сприяють здоровому харчуванню. Кращий час для детоксу – відпустка або принаймні спокійний робочий режим без «горящих» проєктів і дедлайнів.

Перед тім, як почати програму очищення, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Виключіть непереносність рослинних продуктів, обговоріть калораж страв, Переконайся, що обрані дієтичні добавки ваш доктор схвалить.

Для ефективного очищення організму потрібно небагато – бажання, трохи дисципліни та правильна дієтична добавка! Купуйте натуральні продукти для детоксу від Амріта і будьте здорові!