Привести себе в форму і повернути фігурі колишні параметри після проведеної відпустки — непросте завдання. А відновити нормальну роботу всього організму і позбутися наслідків надмірності у їжі та порушення режиму — ще складніше. Тому в цьому випадку на допомогу приходить детокс-програма швидкого відновлення організму після відпустки без наслідків і шкоди для здоров'я.

Літо — час відпусток, приємного дозвілля і нових емоцій. На відпочинку ми розслабляємося і часто дозволяємо собі зайве — калорійні солодкі коктейлі, алкоголь, екзотичну їжу, позапланові перекуси, різноманітні страви за системою all inclusive, пізні вечері після тривалих вечірніх прогулянок. Психологи стверджують, що невелика надбавка у вазі за період відпустки — це закономірний процес. Адже все наше життя поза відпусткою — суцільний стрес більшою або меншою мірою. А довгоочікуваний відпочинок — це той період, коли нарешті наш організм розслабляється: хочеться нікуди не поспішати, довго спати, піддатися лінощам та насолоді та, звичайно ж, радувати себе смачненьким і солоденьким. В результаті таких змін у звичному раціоні та режимі під кінець відпустки ми помічаємо зайві сантиметри в себе на талії, кілька небажаних кілограмів ваги, збої в роботі шлунку і кишечника та відчуття дискомфорту організму взагалі. Але не варто впадати у відчай і сумувати з цього приводу.

Позбутися наслідків гастрономічних надмірностей, швидко повернути собі звичну форму, «перезапустити» травлення і відновити загальний тонус допоможуть кілька простих, але ефективних порад з проведення детокс-програми. Оптимальна тривалість детокс-програми зазвичай становить 7-10 днів. Але за необхідності її можна продовжити та до 21 дня.

Детокс — це стимуляція виведення з організму шлаків і токсинів за допомогою спеціального раціону і способу життя. А також це прекрасна можливість прибрати кілька зайвих кілограмів, привезених вами з відпустки.

Літо рясніє свіжими овочами та фруктами, тому підібрати собі правильний раціон буде зовсім нескладно.

Дівчина з розрізаною пітахайєю на очах за столом, банка з фруктами та фрукти на столі

Дотримуйтесь основних правил детоксу:

Починайте свій день зі склянки чистої води.

Пийте щодня близько 2 л або 8 склянок води впродовж всього дня. Вода — головна умова успішного детоксу. Токсини буквально «вимиваються» водою з організму і виводяться через нирки.

Почніть повноцінно снідати.

Для ідеального сніданку вибирайте цільнозернову кашу або омлет з овочами. Такий прийом їжі дасть вам достатньо енергії та посилить обмін речовин на 15-30%. При цьому ви довго будете ситі та збережете активність впродовж декількох годин. Пам’ятайте, нормальний сніданок вранці — це профілактика переїдання ввечері.

Їжте вчасно.

Кожен раз, коли ви тільки відчули голод, їжте потроху, в середньому 4-6 разів. Не допускайте перерв між прийомами їжі більше ніж 4-5 годин.

Перегляньте свій раціон:

  • Їжте більше свіжих овочів, фруктів і зелені — не менше 600 г цих продуктів в сукупності щодня. Клітковина, що входить до їх складу, виконує функцію природного сорбенту для токсинів, покращує перистальтику кишечника і допомагає швидше очистити організм. Сезонні овочі та фрукти насичують організм цінними мінералами, вітамінами та антиоксидантами, покращують метаболізм, позитивно впливають на стан шкіри, волосся. Вибирайте листові овочі й зелень: селера, салат, шпинат, портулак, фенхель, лободу, рукколу, мангольд, петрушку, кінзу, кріп. Обов'язково включайте в раціон капусту, буряк, спаржу, болгарський перець, огірки, цукіні, часник, бобові (сочевицю, квасолю, стручкову квасолю, боби), броколі. Ці овочі особливо ефективні для детоксикації організму. З фруктів і ягід вибирайте яблука, груші, цитрусові, гранати, ківі, абрикоси, персики та сливи, авокадо, дині, кавуни, полуницю, малину, журавлину і чорницю.
  • Високовуглеводні продукти намагайтеся вживати до обіду, інакше складно буде досягти гарних результатів. Краще віддавати перевагу складним вуглеводам — цільнозерновим продуктам: нешліфовані крупи, вироби з борошна грубого помелу. Якщо організму не вистачає складних вуглеводів (каш, цільнозернового хліба, бобових, овочів), то нестримно починає тягнути на прості вуглеводи — випічку, печиво, торти, здобу. Багаторічний досвід дієтологів в питаннях схуднення показує, що, вживаючи достатню кількість складних вуглеводів, людина перестає відчувати тягу до солодкого. Ця рекомендація дуже проста, але доведено ефективна.
  • Важливий продукт — морські водорості. Багаті клітковиною і речовиною альгінат вони швидко відновлюють роботу травного тракту та ефективно виводять токсини. А завдяки високому вмісту йоду підтримують нормальну функцію щитовидної залози та покращують обмін речовин.
  • В період детоксу під забороною цукор, солодощі, солодкі газовані напої, солоне, смажене і копчене, алкоголь, кава, борошняні вироби з борошна вищого гатунку і здоба.
  • Обмежте вживання м'ясних продуктів і жирних сирів. Віддавайте перевагу рибі, приготовленій на грилі або на пару, м'яким нежирним сирам і сиру. Вдень можна з'їдати одне яйце. Заправляйте готові страви лимонним соком або нерафінованими маслами.
  • Щодня вживайте кисломолочні продукти. Вони допомагають відновити здорову мікрофлору кишечника і здатні нейтралізувати багато шкідливих речовин.
  • Вживайте свіжовичавлені соки, смузі та трав'яні чаї. Якщо їсти свіжі овочі та фрукти просто так або у вигляді салатів вам набридло, можна приготувати з них смачні та корисні соки або смузі. Каву вранці можна замінити напоєм з імбиру або цикорію, а ввечері — випити чай з мелісою або м'ятою.

Різноманітні смузі в пляшках з трубочкою і фрукти

Відсипайтеся і дотримуйтеся режиму сну.

Хронічний недосип загрожує порушенням в роботі гормональної системи та обміну речовин. В результаті цього швидко з'являються зайві кілограми і вкрай складно схуднути. Оптимальний час для здорового сну — 7-8 годин на добу. Лягайте спати до півночі та прокидайтеся в один і той самий час.

Активний спосіб життя.

Повертайтеся в спортивну форму якомога швидше! Відновіть свій звичний графік тренувань. З ним ваша детокс-програма пройде набагато ефективніше. Якщо ж заняття фізичними навантаженнями до цього були вашою відкладеною перспективою на «завтра», то настав той довгоочікуваний момент, щоб включитися в активний спосіб життя.

«Детокс Систем» від Amrita — продукт, здатний підсилити ефект детокс-програми. Він має комплексну дію — допомагає організму позбавитися від токсинів, нормалізує обмін речовин, роботу травної системи та нирок, покращує стан шкіри, відновлює гарне самопочуття та активність.

Головне — не відкладати турботу про себе на потім! Не шкодуйте часу і зусиль, витрачених на себе, в ім'я краси та здоров'я!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини.