Ідеальна фігура: кожен з нас хоче почуватися комфортно, носити одяг, що до вподоби, ловити захоплені погляди на пляжі. Але хтось не замислюється про зайві кілограми й навіть мріє набрати вагу, а у когось кожна цукерка «відкладається» на талії та стегнах. Часто прагнення влізти в карколомне плаття або відповідати умовно ідеальним параметрам приводить людей до жорстких небезпечних дієт, зривів і розчарувань. Як же домогтися бажаного і не нашкодити здоров'ю?

Схуднення: коли вага дійсно зайва

Ми не будемо зупинятися на ідеях бодіпозитиву, згідно з якими будь-яка вага нормальна, якщо людині в ній комфортно, оскільки об'єктивно ожиріння призводить до багатьох проблем зі здоров'ям. При ожирінні страждають суглоби та серцево-судинна система, погіршуються обмін речовин і робота печінки. Інша крайність – нав'язливе прагнення схуднути та відчуття власної повноти, навіть якщо вага менше норми. Вона також загрожує серйозними порушеннями в роботі організму.

Часто невдоволення фігурою не пов'язане з надмірною вагою, і вимагає тренувань та набору м'язової маси, а не схуднення. Розберемося, а чи потрібно худнути?

Індекс маси тіла

Оцінити відповідність ваги та зросту, а значить зрозуміти, чи є ваша вага зайвою або навпаки, вам не завадить поправитися, дозволяє розрахунок індексу маси тіла (ІМТ). Визначають індекс по формулі Кеттла:

ІМТ = m / h2

де:

  • m – маса тіла в кілограмах;
  • h – зріст в метрах,

і вимірюється в кг/м².

Наприклад, ваша вага 78 кг, зріст = 165 см. Розраховуємо ІМТ:

Індекс маси тіла = 78: (1,65 × 1,65) ≈ 28,67 кг/м²

Відповідно до рекомендацій ВООЗ показники інтерпретуються так:

Індекс маси тіла Інтерпретація
16 і менше Виражений дефіцит ваги
16 – 18.5 Недостатня вага (дефіцит)
18.5 – 25 Нормальна вага
25 – 30 Надлишкова вага (передожиріння)
30 – 35 Ожиріння
35 – 40 Сильне ожиріння
40 і вище Дуже сильне ожиріння

 

Але і цю методику варто використовувати обережно, оскільки показник ІМТ – орієнтовний, і залежно від обставин може дати помилковий результат. Наприклад, у спортсменів, вага яких вище через розвинені м'язи.

Дівчина з калькулятором

Для об'єктивнішої оцінки наявності зайвої ваги є сенс також визначити індекс центрального ожиріння.

Індекс центрального ожиріння

Цей показник показує ступінь накопичення жиру в певних зонах. Вимірюється він обчисленням чотирьох параметрів:

  • WHtR (співвідношення талії та зросту в см);
  • WHR (співвідношення талії й тазу в найширшому його місці);
  • WTR (показник талія/нога в найширшій частині стегна в см);
  • WAR (співвідношення талії та окружності руки).

Всі виміри проводяться в сантиметрах, а інтерпретація показників така:

  WHR WTR WHtR, (к 50 годам для обоих полов – < 0.6) WAR
Чоловіки <1 <1.7 <0.5 <2.4
Жінки <0.85 <1.5 <0,5 <2.4

 

Плюс цього індексу в тому, що він показує проблемні зони, й вам простіше зрозуміти, над чим варто працювати в першу чергу. Наприклад, якщо у вас немає перевищення за показниками «талія/таз» і «талія/нога», але є перевищення по «талія/зріст» і «талія/рука» при візуально неповних руках, потрібно зробити акцент на усуненні зайвих сантиметрів з талії. Якщо ж всі показники в нормі, переживати не варто навіть при незначному перевищенні ІМТ.

В інтернеті є безліч онлайн-калькуляторів, які допоможуть швидко і без складнощів розрахувати всі ваші індекси.

Звідки береться зайва вага?

Щоб ефективно боротися із зайвою вагою, потрібно зрозуміти природу його появи. Якщо у нас немає гормональних захворювань, порушень обміну речовин та інших серйозних захворювань, швидше за все, справа в надлишку калорій. Просто, ваш організм споживає більше, ніж витрачає, а все «зекономлені» залишки відкладає у виді жирів в проблемних для вас зонах.

Всі ми знаємо, що об'їдатися, особливо на ніч, є багато солодкого і жирного – шкідливо для фігури. Але скільки це «багато»? І скільки калорій потрібно саме вам?

Розрахуйте вашу потребу в енергії в будь-якому онлайн-калькуляторі. Формули розрахунку можуть бути різними, але всі вони враховують ваш зріст, вага і вік, а також ступінь щоденної активності. Адже професійному спортсмену потрібно більше енергії, ніж офісному співробітникові, який веде пасивний спосіб життя.

Танцююча пара на кухні

У багатьох калькуляторах закладена можливість розрахувати добову норму калорій для зниження ваги. Головне пам'ятайте, безпечне схуднення – це поступовий процес, заснований на скороченні калорійності, підвищенні фізичної активності та нормалізації режиму харчування. Споживати менше ніж 1200 калорій на добу небезпечно для здоров'я.

Як підвищити фізичну активність та залишитися в гарному настрої

Ви вирішили, що витрачати потрібно більше, ніж споживати, розрахували свою норму калорій і спланували здорове меню на тиждень. Тепер визначимося, як підвищити фізичну активність. Але що робити тим, хто при одній лише думці про силових тренуваннях і пробіжках хоче повернутися на затишний м'який диван і з'їсти тортик?

Необов'язково два рази на день виснажувати себе в спортзалі або бігти на інший бік міста. Пам'ятайте, що різка зміна режиму активності та тренування на межі можливостей – стрес для організму. Активність повинна приносити задоволення. Тому обирайте заняття до душі!

Витрата кілокалорій на годину

Оберіть бад для схуднення

Немає нічого поганого в тому, щоб підтримати своє прагнення до стрункості натуральним фітопрепаратом. Головне – уважно читати склад і обрати безпечний та ефективний засіб. Дієтичні добавки для контролю ваги не тільки сприяють здоровому схудненню, вони заряджають організм енергією вітамінів і мінералів, а також нормалізують роботу травної системи та мають детокс-ефект.

Дієтичні добавки Слім Дієт, Хлорелла і Спіруліна від Амріта

Експерти Амріта спеціально розробили продукти для безпечного схуднення:

Хлорела (Chlorella France) – натуральна хлорела з екологічно чистого узбережжя Франції. Мікроводорість-суперфуд відмінно бореться з голодом і надовго дає відчуття ситості. Завдяки введенню в раціон хлорели можливо стабілізувати вагу без підвищення фізичної активності. Вживання Суперфуду в комплексі з підвищенням навантажень сприяє зниженню ваги.

«СЛІМ ДІЄТ» (Slim Diet) – натуральний безпечний продукт, створений для ефективного контролю маси тіла і боротьби із зайвою вагою. Активна дія дієтичної добавки «СЛІМ ДІЄТ» від Амріта забезпечена поєднанням рослинних екстрактів і піколінату хрому. Дієтична добавка блокує синтез гормону голоду – лептину, прискорює метаболізм і сприяє прискореному спалюванню жирів.

Також фахівці рекомендують вживати для контролю ваги Спіруліну. Ця мікроводорість насичує організм вітамінами та мінералами, забезпечує відчуття вторинного насичення та допомагає скоротити обсяг порцій споживаної їжі.

Ставтеся до питання контролю зниження ваги відповідально, займайтеся тим, що вам подобається, худніть за допомогою дієтичних добавок Амріта і насолоджуйтеся бездоганним результатом!