«П'ятдесят плюс» – прекрасний вік: ви знаєте, чого хочете від життя, що вам підходить, а що – ні. Ви активні, привабливі й відкриті світу. ВООЗ класифікує вік 45-59 років як середній. Це вже не «молодість», а й початком старіння п'ятдесятиріччя назвати навряд чи комусь прийде в голову.

Після п'ятдесяти років в організмі жінки відбуваються зміни, своєчасна реакція на які допоможе зберегти красу, здоров'я та уникнути проблем в майбутньому.

Проблеми зі здоров'ям після 50 років

З віком організм скорочує або зовсім припиняє виробляти важливі для здоров'я речовин, тому так важливо ліквідувати цей дисбаланс. Поповнити запас природних нутрієнтів допоможе хороший комплекс вітамінів і мінералів. Також дуже важливо своєчасно проходити планові обстеження. Ось основні проблеми, з якими жінка може вперше зіткнутися в зрілому віці:

Крихкість кісток і хворі суглоби

З віком вироблення колагену та еластану, важливих для здоров'я кісток і суглобів, припиняється, зростає ризик артритів. Також зростає потреба організму в кальції, а Вітамін D, який відповідає за засвоєння цього мінералу, не виробляється організмом в принципі, і його запаси необхідно поповнювати з їжею і БАДами.

У 50 років і старше жіночий організм не старий, але він припиняє виробляти й ряд важливих для щільності та міцності кісток гормонів. Ризик виникнення остеопорозу та переломів збільшується в чотири-сім разів у порівнянні з чоловіками цієї вікової групи.

Ризик інфаркту або інсульту

Захворювання серця залишаються однією з головних причин смертності. Шкідливі звички, зайва вага, недолік фізичної активності призводять до того, що часто серце 50-річних на кілька років старше «календарного» віку людини. Відмовитися від шкідливих звичок не пізно ніколи – ні в 50, ні в 60 років. Також дуже важливо стежити за рівнем холестерину, не допускати проблем з тиском і підтримувати серце корисними нутрієнтами.

Підвищений цукор, діабет

Ризик захворювання на діабет другого типу в середньому віці збільшується. Позначається негативний багаж – неправильний спосіб життя, стреси, зайва вага. Додатковим ризик-фактором є спадковість. Не допустити розвитку небезпечного захворювання допоможуть збалансований раціон, помірна фізична активність і контроль ваги.

Проблеми з зором

У віці близько 50-55 років в організмі жінки відбуваються гормональні зміни, що зачіпають роботу всіх органів і систем. Зір - не виняток. Щоб не допустити розвитку катаракти, глаукоми, вікової макулярної дегенерації та інших небезпечних захворювань, потрібно регулярно обстежуватися і приймати важливі для очей вітаміни.

Жінка в окулярах за ноутбуком

Безсоння

Гормон сну – мелатонін – в зрілому віці виробляється не так активно, як раніше. До того ж в період клімаксу багато жінок стикаються з різкими змінами в емоційній сфері, що не може не відбиватися на якості сну. Стабільний режим дня, правильне харчування, і натуральні препарати для поліпшення сну допоможуть впоратися з цією проблемою.

Які вітаміни краще для жінок після 50

Кращі вітаміни для жінок за 50 – ті, що допоможуть підтримати гарне самопочуття в перехідний період, збагатять дієту і дозволять зберігати активність і красу ще довгі роки.

Вітамін E

Прийом цього вітаміну зміцнює центральну нервову систему, що важливо під час клімаксу, а також є хорошим антиоксидантом. Він захищає організм від вільних радикалів і уповільнює процеси старіння.

Міститься: рослинні олії, горіхи, зелень.

Вітамін D

Вітамін D бере участь в синтезі інсуліну і допоможе запобігти розвитку діабету. Необхідний для захисту від багатьох небезпечних захворювань вітамін можна отримати за 15 хвилин перебування на сонці або з порцією жирної морської риби.

Міститься: жирна риба, сир, яйця.

Щаслива жінка

Вітамін C

Приймати вітамін С в зрілому віці потрібно з низки причин:

  • це найкращий природний антиоксидант, а значить –продукт для боротьби зі старінням;
  • вітамін С бере участь у формуванні імунітету і захисту від хвороб;
  • він бере участь в синтезі колагену і необхідний для міцності кісток.

Міститься: ківі, шипшина, смородина, цитрусові.

Вітамін K

Не тільки зміцнює кістки, але і має потужний протизапальний ефект, що важливо для профілактики захворювань суглобів, запалень в шлунково-кишковому тракті та сечостатевій системі.

Вітамін F

Цей вітамін не виробляється організмом, а значить отримуємо його тільки з їжею або дієтдобавками. Він є важливим компонентом для гарного обміну речовин, краси шкіри та волосся.

Міститься: рослинні олії, жирна риба.

Вітамін B12

Відповідає за здоров'я судин, правильний метаболізм і регенерацію клітин. Недолік цього вітаміну може призвести до анемії.

Міститься: печінка, м'ясо, яйця, молочні продукти.

Омега-3

Один з найбільш корисних мікронутрієнтів, пити його потрібно в будь-якому віці, а особливо після 50 років:

  • підтримує здоров'я очей і гостроту зору;
  • корисна для серця, позитивно позначається на стані суглобів;
  • підтримує мозкову активність;
  • перешкоджає віковій втраті м'язової маси.

Міститься: морська риба, морепродукти, авокадо, горіхи.

Вітаміни для жінок після 50 років: обрати потрібний варіант

На ринку України представлено безліч дієтичних добавок з вітамінами та мінералами. Як зрозуміти, чи правдиві чутки, і як вибрати відповідні? Перше, чим потрібно керуватися – індивідуальні особливості організму і рекомендації лікаря. Сімейний лікар порадить вітаміни, необхідні саме вам з урахуванням «слабких місць» і хронічних захворювань.

Експерти Amrita розробили вітамінно-мінеральні комплекси для різних вікових груп з урахуванням різних потреб. Купити хороші дієтичні добавки ви можете на нашому сайті. Доставка здійснюється по всій Україні!