Не секрет, що людина є те, що вона їсть»

(Людвіг Андреас фон Феєрбах).

Наш організм засвоює з їжі велику кількість різних корисних речовин – жири, білки, вуглеводи, мікроелементи та ін. Але в складі їжі є речовини, які начебто є баластом. Однак без них шлунково-кишковий тракт або не працює взагалі, або функціонує з порушеннями. І на першому місці серед таких речовин знаходиться клітковина.

Клітковиною називають оболонку або м'якуш рослин. Якщо зовсім просто – це стінки клітин рослин і складні вуглеводи, які знаходяться всередині цих клітин. У різних видах рослин присутні різні види клітковини. Вони мають різну природу і по-різному впливають на організм. Але всі вони по-своєму важливі для процесу травлення та обміну речовин.

Вівсянка та молоко на столі

Клітковина – це загальне визначення, оскільки охоплює цілу ланку елементів.

Нерозчинні.

Нерозчинна клітковина залишає шлунок в незмінному вигляді. Вона важлива для механічного просування їжі по кишечнику, а її недолік в харчуванні призводить до збоїв в роботі шлунково-кишкового тракту. Її особливо багато в цільних зернах, але в іншій рослинній їжі вона теж є.

Розчинні.

Розчинна клітковина здатна вбирати воду, перетворюючись в шлунково-кишковому тракті в гелевидну речовину. Така клітковина є у фруктах, овочах, насінні, бобах.

Клітковина – це вуглеводи. Як ми знаємо, вони потрібні нам, щоб отримувати енергію. Але полісахариди, з яких складається клітковина, ми не перетравлюємо і не розщеплюємо до простих вуглеводів, тобто вони не годяться, щоб служити нам «пальним».

Завдання клітковини – здоров'я кишечника.

Нерозчинна клітковина не перетравлюється, вона збільшує кількість кишкового вмісту. Організму легше очищати кишечник завдяки клітковині.

Розчинна клітковина необхідна багатьом бактеріям, які живуть в шлунково-кишковому тракті. Від взаємодії з ними виробляються речовини, які важливі для всього організму. Наприклад, коротколанцюгові жирні кислоти – вони дають енергію клітинам товстого кишечника, впливають на метаболізм і мають протизапальну дію. Крім того, такі кислоти можуть служити їжею для інших корисних бактерій.

У підсумку обидва види клітковини потрібні нам хоча б для того, щоб в кишечнику і в усьому організмі нічого не ламалося і не боліло.

Клітковина Амріта

Клітковина Amrita – сучасний суперфуд для корисних сніданків!

В асортименті компанії Amrita з'явилися новинки – три види натуральної клітковини з насіння льону, гарбуза і розторопші.

Клітковина Amrita виробляється без цукру та солі, без трансжирів, барвників, консервантів й ароматизаторів. Це прекрасний продукт для тих, хто стежить за своїм здоров'ям, вагою та дотримується принципів здорового способу життя.

Клітковина Amrita – це також ідеальний продукт для вегетаріанців та веганів. Адже її можна не тільки додавати у вже готові каші, салати, напої, а й готувати з неї різноманітні та смачні страви й перекуси.

Для зручності використання кожна упаковка має замок-зіпер та розрахована на 16-50 порцій.

Клітковина з насіння розторопші є джерелом корисних харчових волокон, стимулює перистальтику кишечника і має легку послаблювальну дію. З насіння льону – дуже дбайливо очищає та покращує стан шлунково-кишкового тракту. З насіння гарбуза – джерело цинку та інших мікроелементів, сприяє зміцненню підшлункової залози та печінки.

У вересні зустрічайте ще одну новинку – клітковина з насіння кунжуту.

Вона є джерелом амінокислот, жирних кислот, вітамінів та мікроелементів, антиоксидантів. Знижує ризик утворення тромбів, має антидепресантну дію та сприяє зміцненню кісткової й хрящової тканини.

Вівсяні пластівці

Завдяки своїм властивостям, клітковина – дуже корисний та важливий інгредієнт для ранкового приймання їжі.

Наш сніданок повинен включати суміш макроелементів: білків, вуглеводів, корисних жирів, клітковини, мінералів та вітамінів. Особливо важливий корисний сніданок для людей, які стежать за своєю вагою та активно займаються спортом і фітнесом. Сніданок покращує обмін речовин і зменшує ризик переїдання – отримавши вранці достатню кількість вуглеводів, людина стабілізує рівень цукру в крові. Це допомагає регулювати апетит і не переїдати протягом дня.

Правильний корисний сніданок підвищує працездатність і покращує розумову діяльність. Тому особливо важливо снідати школярам і студентам - з надходженням глюкози та вітамінів підвищується здатність краще засвоювати навчальний матеріал.

Вживання клітковини вранці сильно допомагає підтримувати прискорення метаболізму.

Клітковина від Amrita допоможе зробити будь-який сніданок поживним та корисним. Її можна додати в вівсяну, рисову або іншу кашу. Прикрасивши кашу ще й шматочками свіжих або сухих фруктів, горіхами, ви отримаєте порцію гастрономічного задоволення та заряд енергії на цілий день!

Можна – в йогурт з улюбленими фруктами або варенням, в борошно для приготування млинців, панкейків або оладок. Омлет з клітковиною стане більш густим та бісквітним, каша - насиченою. Смак продуктів при цьому залишиться незмінним. Якщо готуєте бутерброд – просочіть скибочку хліба йогуртом з чайною ложкою клітковини та додайте улюблені інгредієнти.

Якщо в раціоні немає харчових волокон, організм втрачає здатність самоочищатися. Клітковина виконує функцію «двірника», ретельно очищаючи кишечник.

Навіть підліткам (від 12 років) клітковину згідно з дозуванням на упаковці можна додати буквально в будь-який сніданок – в молоко або йогурт, в сир для запіканки та в сирний крем.

За добу людині необхідно споживати 25-35 г харчових волокон. І з цим завданням чудово може впоратися клітковина в тандемі зі свіжими фруктами та овочами.

Клітковину Amrita можна придбати в інтернет-магазині Amrita і додавати в їжу кілька разів на день відповідно до інструкції на упаковці.

Клітковина від Amrita: твій бадьорий ранок та активний день!

Будьте здорові!