В період літньої спеки наше загальне самопочуття погіршується, а наш організм проходить тест на витривалість. Тому людям з серцево-судинними проблемами в літній період видається особливо важко. Як же пережити спеку та зберегти здоров'я серця і судин?

Влітку при високих температурах істотно підвищується навантаження на серце. У спеку всі біохімічні процеси в організмі прискорюються і організм працює на максимумі. Ми потіємо, а значить втрачаємо багато вологи, в'язкість крові збільшується. Серцевий м'яз починає працювати з подвоєною силою, «прокачуючи» кров по судинах. Крім того, разом з потом людина втрачає важливі мінерали і вітаміни, необхідні для нормальної роботи серця. Люди зі слабкою серцево-судинною системою влітку можуть скаржитися на прискорене серцебиття, перебої в роботі серця, підвищений або, навпаки, знижений артеріальний тиск, запаморочення, головні і серцеві болі, набряки нижніх кінцівок. Ситуація в великих містах ще складніша: влітку через випари від розпеченого асфальту, вихлопні гази людям особливо важко, тому що організм відчуває стан кисневого голодування, що перш за все позначається на роботі серця. Тому, за статистикою, літо – це небезпечна пора для людей зі слабкою серцево-судинною системою.

Як же вберегти від наслідків спеки своє серце і судини? Поради для всіх

Намагайтеся не виходити на вулицю в період максимально активного сонця – з 11:00 і до 16:00. Якщо ж така необхідність є – обов'язково одягайте головний убір або користуйтеся парасолькою.

При собі завжди майте воду. Пийте маленькими ковтками якомога частіше, щоб запобігти втраті рідини в організмі через випаровування. Збільшіть споживання води на 20% від норми 1,5-2 л в день. Для людей з ознаками серцевої недостатності добові норми рідини повинні бути меншими, щоб уникнути появи набряків і погіршення роботи серця. Індивідуальні норми в цьому випадку встановлює лікуючий лікар.

Якщо ви зібралися на пляж, не заходьте швидко у воду. Різкий перепад температур може спровокувати спазм коронарних судин і серцевий напад навіть у молодих людей.

Завжди одягайте сонцезахисні окуляри. Тривале напруження очних м'язів може стати причиною судинного спазму і головного болю.

Дівчина в капелюсі з квіткою в руках на березі моря

Скажіть «ні» шкідливим звичкам

Намагайтеся відмовитися від сигарет. Куріння в спеку дуже небезпечне. Коли на термометрі +30, серце і так працює з подвоєною силою, а кожна затяжка додатково збільшує навантаження на орган і посилює гіпоксію міокарда. Курці завжди в підвищеній зоні ризику по виникненню судинних «катастроф» – інсультів та інфарктів. Влітку ці ризики зростають в рази.

Не менш шкідливий і алкоголь: він зневоднює організм і збільшує навантаження на серце, провокує різкі коливання артеріального тиску і судинні спазми, порушує венозний відтік. Крім цього, алкоголь у спеку – прямий шлях до теплового удару.

Корегуйте меню

Не зловживайте солоною їжею: сіль затримує воду в організмі, з'являються набряки, підвищується навантаження на серце. Намагайтеся вживати не більше 5 г солі на добу.

Не переїдайте: надмірності в їжі, в «важких» м'ясних і жирних продуктах негативно позначаються не тільки на нашій фігурі, але і на тонусі серця і судин.

Віддавайте перевагу дробовому харчуванню, кисломолочній і рослинній їжі. Вживайте різноманітні сезонні овочі та зелень, ягоди і фрукти. Це не тільки наситить організм вітамінами і мінералами, а й забезпечить надходження достатньої кількості калію і магнію, які вкрай необхідні для нормальної роботи серця.

Уникайте всього, що містить кофеїн (міцний чай, кава, енергетичні напої). Це надмірно стимулює серце і судини і сприяє підвищеному виведенню рідини з організму, що в спеку зовсім недоречно.

Овочі та фрукти на стільниці

Слідкуйте за здоровим сном, повноцінно відпочивайте і стежте за артеріальним тиском.

Дефіцит сну і перевтома негативно відображаються на здоров'ї серцево-судинної системи. Намагайтеся лягати спати вчасно, до півночі, і забезпечувати собі 7-8-годинний сон. Щодня контролюйте ваш рівень артеріального тиску.

Фізична активність влітку: як правильно тренуватися?

Для людей, які підтримують себе у фізичній формі, вкрай важливо дотримуватися режиму тренувань і в літній період. Кілька хитрощів допоможуть вам залишатися в звичній формі і не нашкодити організму.

Знайдіть прохолодне місце. Перенесіть ваш улюблений комплекс вправ або пробіжку на ранній ранок або вечір, не пізніше, ніж за 2,5-3 години до сну. Якщо тренуєтесь в приміщенні, стежте, щоб повітря охолоджував кондиціонер або вентилятор.

Знизьте звичне навантаження. У спеку пульс прискорений навіть у стані спокою, тому, щоб не перенапружити серцево-судинну систему, слід знизити частоту і інтенсивність вправ в основній частині тренування. Якщо ви все одно швидко втомлюєтесь, скоротіть час тренування на 20-30% і поступово поверніться до звичного ритму занять в повному обсязі в холодну пору року.

Не забувайте про питний режим під час тренувань. Пийте воду до, під час і після тренувань дрібними ковтками кожні 15-20 хвилин. В середньому за 1 годину занять можна випити до 500 мл.

Дівчина в навушниках з рушником на шиї п'є воду з пляшки

Також слідкуйте за балансом вітамінів і мінералів в організмі, адже вони посилено втрачаються з потом під час фізичних тренувань. Через брак калію, натрію, кальцію можуть виникати судоми і серйозні порушення серцевого ритму. З потом також інтенсивно виводяться водорозчинні вітаміни – С і В, які беруть участь у виробленні енергії. Тому при їх нестачі ми відчуваємо втому і слабкість.

Якщо ж так сталося, що ви відчуваєте дискомфорт, біль і відчуття перебоїв в ділянці серця, ваше артеріальний тиск істотно відрізняється від нормального — не займайтеся самолікуванням, зверніться по кваліфіковану медичну допомогу. Своєчасне звернення до лікаря в більшості випадків запобігає небезпечним ускладненням і наслідкам для організму.

Лінійки продуктів «Вітамини», «Для серця та судин» від Amrita допоможуть вам підтримати і покращити здоров'я серця і судин в будь-яку пору року.

Будьте пильні і уважні до себе! Насолоджуйтесь літнім періодом і будьте здорові!