Серцево-судинні захворювання вважаються однією з найбільш глобальних проблем людства, і в останні роки все частіше діагностуються у молодих людей. Часті стреси, шкідливі звички, ожиріння, а також малорухливий спосіб життя, є основними причинами проблем із серцем. Як же зберегти здоров'я головного «двигуна» нашого організму?

Користь для серця: здорове харчування

Попри те, що сучасній людині складно уникнути стресів, порушень режиму харчування і сну, все ж виробити корисні звички для здоров'я не так вже й складно. У першу чергу лікарі радять стежити за харчуванням. Вживання риби, морепродуктів, цільнозернових каш, овочів і фруктів зміцнює судини та серце. Вітаміни, риб'ячий жир і натуральні дієтичні добавки також дуже корисні для серцево-судинної системи.

Важливо в міру вживати сіль і цукор, копчені й жирні страви. Ці продукти негативно впливають на стан судин, звужуючи та закупорюючи їх. Для серця дуже корисно регулярно вживати сухофрукти, особливо – родзинки та курагу. Вони збагачені калієм, магнієм, вітаміном С і залізом, які нормалізують серцевий ритм, знижують артеріальний тиск, зміцнюють стінки судин і підвищують гемоглобін.

 

Стетоскоп і продукти, що містять калій і магній

Стежимо за вагою й тиском

Зайва вага і високий тиск – це серйозні фактори ризику для роботи серця. Організм змушений «обслуговувати» кожен зайвий кілограм, таким чином, серцево-судинна система працює з великим навантаженням. Якщо у вас уже є гіпертонія, холестерин або атеросклероз, то за тиском потрібно стежити постійно. Регулярний контроль рівня артеріального тиску допоможе вам контролювати та роботу вашого серця.

 

Для оздоровлення серцево-судинної системи при підвищеному тиску торгова марка Amrita рекомендує дієтичну добавку «Капілярин Форте». Рослинний комплекс, збагачений плодами глоду, чорноплідної горобини, трави пустирника і вітаміну С, покращує кровообіг і постачання серцевого м'яза киснем, зміцнює судини, знижує тиск і забезпечує профілактику утворення тромбів.

Вороги здорового серця: алкоголь і паління

Паління особливо небезпечне для наших судин і може викликати артеріальну гіпертензію й атеросклероз, а це пряма загроза стабільній роботі серця. Відмовитися від цієї звички складно, але чим раніше ви звільнитеся від неї, тим швидше відновите своє здоров'я. Не випадково в деяких країнах світу вже починають вводити не вікові обмеження, а повну заборону паління.

Алкоголь і здорове серце ніколи не будуть супутниками. Хоча вживання спиртних напоїв не є таким критичним, як паління. Все ж зловживання алкоголем украй негативно впливає на роботу серцевого м'яза. При цьому один келих червоного сухого вина двічі на тиждень – це хороша профілактика серцево-судинних захворювань.

Дівчина на сонячній пробіжці

Будьте обережними з кавою

З кавою схожа ситуація, як і з алкоголем – горнятко кави кілька разів на тиждень не зашкодить серцю. А щоденне вживання трьох і більше чашок кави напружує серцевий м'яз навіть здорової людини. Тому, якщо ви цінуєте своє життя і здоров'я, пийте менше кави або ж вживайте напої без кофеїну.

Активне життя: перемагаємо стреси

Легкі кардіонавантаження, швидке ходіння, біг та гімнастика - це найкраща профілактика серцево-судинних захворювань. Фізична активність зміцнює серцевий м'яз і судини, покращує кровообіг, активізує вироблення серотоніну – «гормону щастя». Регулярні, але дозовані фізичні навантаження нададуть вам витривалості на довгі роки, а вашому серцю – чудову профілактику. До того ж спорт допомагає єфективно долати стреси та депресію, покращує настрій.

Зміцнити судини та поліпшити роботу серцевого м'яза допоможе рослинна дієтична добавка «Капілярин Форте» від торгової марки Amrita. Продукт містить квітковий пилок, цінні екстракти глоду і шипшини, які сприяють зміцненню судин і покращенню складу крові.

Обіймаємося та висловлюємо емоції!

Крім активного способу життя і корисних звичок у харчуванні, здоров'ю серця сприяють обійми, сміх і вираження емоцій! І це не жарт, а науковий факт. Учені вже довели, що обійми і сміх нормалізують серцевий ритм і кров'яний тиск, а вираження емоцій є чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань. Дорогі читачі, бережіть своє серце і будьте активні та здорові довгі роки!