Новий рік і Різдво - наші найулюбленіші свята, які ми з нетерпінням чекаємо. Адже це найкращий час для душевних привітань, подарунків, побажань, і, звичайно ж, здійснення мрій. Хоча свята і наповнені радісними емоціями та очікуванням маленького дива, але для нашого організму святкове застілля - це справжнє випробування. Як правильно харчуватися під час новорічних свят без шкоди для здоров'я? Ми зібрали для вас найкращі поради від дієтологів і лікарів, щоб новорічні та різдвяні свята пройшли на «ура»!

Трапезуємо на здоров'я!

Ходити в гості, запрошувати гостей, пригощати і куштувати улюблені страви - один із найприємніших атрибутів новорічних свят. Звичайно ж, складно тримати себе в руках і не переїдати. Але якщо дотримуватися оптимального режиму харчування, можна уникнути неприємних наслідків. Дієтологи в першу чергу радять віддавати перевагу дробовому харчуванню з помірними прийомами їжі кожні 2-3 години. Перед новорічною трапезою потрібно обов'язково підкріпитися, адже залишаючись весь день голодним в очікуванні заповітної вечері, є ризик переїсти.

З чого ж краще всього починати трапезу? Лікарі радять віддавати перевагу запеченому м'ясу або рибі з овочами, оскільки білки легко засвоюються, а овочі допомагають засвоїти важку їжу. Повільні ж вуглеводи (картопляні і борошняні страви, пасту) краще вживати окремо. Обираючи білкові страви, найкраще дотримуватися одного виду білка. Якщо ви почали з морепродуктів і риби, не варто змішувати їх із м'ясом.

Святковий стіл

Без зайвих калорій: маленькі секрети

Краще відмовитися від салатів із калорійними соусами, адже майонез і кетчуп легко замінити корисними і поживними рослинними оліями або ж менш калорійними соусами з йогурту, сметани або кефіру. Також смачними і корисними заправками для салатів є лимонний сік, соєвий соус і навіть гірчиця. Ще один секрет здорового харчування, про який знають усі, – їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу. Некваплива трапеза дозволяє швидше наїстися і вдосталь посмакувати улюблені страви.

Часто після застіль не уникнути харчового отруєння, яке супроводжується здуттям живота, блювотою і розладом кишківника. Натуральна дієтична добавка Amrita «Сорбокапс» незамінна при харчових отруєннях, оскільки ефективно усуває ці неприємні симптоми. Продукт на основі яблучного пектину, хітозану та мікрокристалічної целюлози виводить із організму токсини, нормалізує травлення і відновлює нормальну кишкову мікрофлору.

Як зустрічати новорічні свята без шкоди для фігури?

Лікар загальної практики-сімейної медицини, Wellness-консультант AmritaLAB з питань здорового способу життя Ольга Сарана:

  • Не забувайте їсти протягом дня напередодні святкового вечора. Адже черех святкові клопоти можна забути про режим харчування і, в результаті, переїсти в новорічну ніч.
  • У святкові дні проводьте більше часу на вулиці, щоб активізувати обмін речовин і спалити більше калорій.
  • Більше уваги приділяйте спілкуванню з гостями.
  • Їжте невеликими порціями і частіше відволікайтеся на розмови або музичні паузи. Адже відчуття ситості приходить не відразу, а поступово через 20-30 хвилин.
  • Накривайте стіл такою кількістю страв, щоб один раз насититися, але не переїсти.
  • Віддавайте перевагу овочевому і фруктовому меню. Обмежте вживання калорійних, солодких і жирних страв в святкові дні, які навантажують органи травлення.
  • Обирайте якісні спиртні напої і не зловживайте. Сухе червоне вино найкраще спалює зайві калорії. Пару келихів цього напою, випитих протягом святкового застілля, не зашкодять вашому організму.

Новорічний святковий стіл зі свічками

Міцні напої: п'ємо розумно

Без вина і шампанського не обходиться жоден новорічний стіл! Проте алкоголь найчастіше стає причиною отруєнь і поганого самопочуття. Тому правило номер один - ніколи не пийте алкоголь на голодний шлунок. Так він набагато швидше потрапляє в кров, у результаті чого ви відчуваєте сильне сп'яніння. Вибираючи між легкими алкогольними коктейлями і міцними напоями в чистому вигляді, перевагу варто віддавати напоям у чистому вигляді. Їх калорійність простіше порахувати і вони менш шкідливі для організму.

Щоб святкові застілля пройшли без шкоди для здоров'я, краще мати під рукою дієтичну добавку «Мікотон». Ефективний біосорбент натурального походження усуває інтоксикацію навіть при гострих алкогольних і харчових отруєннях, сприяючи виведенню з організму токсинів та радіонуклідів.

Келих червоного або білого вина, на думку лікарів, вважається найбезпечнішим алкогольним напоєм. Дорогі читачі, піднімаючи келих за здоров'я, не забувайте про корисні звички і в період свят. Сподіваємося, наші рекомендації допоможуть вам лише з радістю і користю зустріти Новий рік та Різдво! Вітаємо вас із наступаючими святами і бажаємо міцного здоров'я з Amrita!