Традиційні святкові застілля позначилися як на нашому самопочутті, так і зовнішньому вигляді. Дискомфорт і важкість у шлунку, додаткові сантиметри на талії, поява висипання на шкірі, сонливість – це тільки частина неприємностей від переїдання, нерегулярного сну і зловживання алкоголем.

Як же швидко відновити свій звичний життєвий ритм і привести організм у форму після тривалих гулянь? Ось декілька порад від експертів по здоровому харчуванню Amrita.

Усуваємо наслідки переїдання і налагоджуємо правильне харчування

Пийте більше води – так організму легше повернутися до звичного режиму харчування. Обсяг необхідної рідини розраховується за формулою: 30 мл на 1 кг ваги, плюс ще 500 мл. У воду можна додати сік лимона, імбир або журавлину, а цукру слід уникати. Це допоможе запустити роботу травної системи і очистити організм. Вода при цьому повинна бути кімнатної температури.

Паралельно з очищенням організму слід налагодити раціон харчування. Після свят забудьте про майонезні салати, смажені, гострі, солоні та калорійні страви. Їжте невеликими порціями 5-6 разів на день. При цьому не пропускайте сніданок, який повинен складатися з клітковини і легкої білкової їжі.

На обід підійдуть будь-які легкі ненаваристі супи, гречана каша, різні салати, риба, нежирне м'ясо, житній хліб із висівками. Відмовтеся на час від важкої тваринної і жирної їжі. Приберіть зі свого раціону жирне м'ясо, а також крохмалисті крупи (рис, кукурудзу, манку, пшоно).

Вечеряйте не пізніше, ніж за 3 години до сну. У період відновлення вечеря повинна бути легкою і зазвичай складатися з овочів (в сирому або тушкованому вигляді).

Овочевий салат з олією

Ефективно з наслідками переїдання справляються рослинні олії. Можна додавати по декілька чайних ложок до салатів. Найкраще допомагають очистити організм від шлаків олії з насіння льону та розторопші. Вони нормалізують моторику кишечника, чинять жовчогінну дію і містять масу корисних для організму речовин (поліненасичені кислоти, вітаміни F, A, E, B, K, насичені жирні кислоти тощо). Ці та інші види олій ви можете знайти в асортименті продукції Amrita.

Зокрема, олія з насіння льону – лідер серед рослинних олій за вмістом омега-3 і омега-6 поліненасичених жирних кислот. Вона сприяє нормалізації роботи всієї системи травлення: покращує функцію печінки, допомагає при колітах, гастритах, налагоджує роботу кишечника, сприяє втраті ваги.

Приймаємо природні добавки для відновлення організму

Окрім коригування режиму харчування і водного балансу, важливо підтримати організм спеціальними рослинними добавками, що відновлюють функціональний стан органів, які беруть участь у процесах детоксикації. Так, чудово допомагає впоратися з негативним впливом переїдання, гострої і жирної їжі рослинний комплекс «Детокс Систем» від Amrita. Його природні компоненти – екстракти розторопші, насіння льону, артишоку, виноградних кісточок та інші речовини – покращують функціональний стан печінки, жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту, нирок, очищають організм від шлаків і токсинів, а отже, сприяють поліпшенню стану шкіри і зменшенню висипання. До того ж, добавка нормалізує обмін речовин, чим сприяє схудненню.

У програмах очищення організму й усунення інтоксикації важливу роль відіграють також сорбенти, які безпосередньо зв'язують токсичні речовини в кишечнику і виводять їх з організму. Для таких цілей відмінно підійде біосорбет від Amrita – «Мікотон». Він є комплексним рослинним сорбентом, який можна застосовувати як при гострих отруєннях, так і в цілому для очищення організму. Завдяки вмісту природного биополимера хітину добавка сприяє виведенню з організму токсинів, радіонуклідів, при цьому не порушуючи мінеральний обмін і не чіпаючи основні природні мікроелементи. Чинить антиоксидантну дію – захищає клітини від агресивного впливу вільних радикалів, сприяє самоочищенню і саморегуляції.

А щоб процес детоксикації проходив плавно, і організм не відчував стрес через нестачу потрібних речовин, додатково приймайте спеціальні природні комплекси для збагачення раціону харчування. Корисні добавки – «Спіруліна Баланс» і «Селен Баланс» від Amrita. Вони не тільки підвищать імунітет і опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, а й сприятимуть виведенню важких металів, токсинів, радіонуклідів. Також наповнять організм життєво важливими вітамінами та мікроелементами (в одній спіруліні міститься близько 2 000 корисних речовин).

Повертаємо фізичну активність

Обов'язково поверніть у життя спорт, навіть якщо його раніше у вас було мало або не було взагалі. Фізична активність – запорука не лише красивої фігури, але й відмінного самопочуття, поліпшення стану здоров'я. Підняти настрій і подарувати заряд бадьорості допоможуть піші прогулянки (не менше 10 000 кроків на день), катання на ковзанах, плавання в басейні, заняття фітнесом, танцями і будь-які інші фізичні вправи. Вибирайте те, що вам найближче до душі.

Входимо в робочий режим

Як би добре ви не провели новорічні канікули, але роботу ніхто не відміняв. Щоб повернутися до професійних обов'язків без стресу, не потрібно відразу кидатися на виконання поставлених завдань – в робочий ритм заходьте плавно. У перший день після Нового року зробіть собі маленькі подарунки – купіть нову канцелярію, улюблений чай або чашку. На роботі намагайтеся не затримуватися. Пам'ятайте, що той добре працює, хто вміє добре відпочивати. Тому, навіть якщо ви тільки що вийшли з відпустки, геть забувати про відпочинок не варто. Влаштовуйте прогулянки містом, зустрічі з друзями, походи в сауну або в кінотеатр. Життя має приносити задоволення завжди, і не лише в період свят!

Дотримуючись наших рекомендацій, ваше самопочуття швидко налагодиться, а життя повернеться у звичне русло.