Вважається, що гарбуз став домашньою ягодою дуже давно - близько семи тисяч років тому. Його насіння було виявлено в Мексиці. Вже так давно була відома користь гарбуза. Його використовували у складі приворотного зілля, в рецептурі різних настоянок, а гарбузовий сік вживали при безсонні.

Гарбуз: користь та шкода

Насіння гарбуза – справжнє джерело корисних речовин. У цьому продукті містяться:

  • вітамін А – запорука гарного зору і молодості шкіри;
  • вітамін Е – один з найвідоміших природних антиоксидантів;
  • вітаміни групи В – беруть участь майже у всіх метаболічних процесах;
  • вітамін С – природний антиоксидант і захисник організму;
  • цинк – найважливіший мінерал для краси та здоров'я репродуктивної системи;
  • магній – мінерал-антистрес;
  • поліненасичені жирні кислоти омега-3, які позитивно впливають на роботу серця, мозку і печінки;
  • фітостероли – гормони для красивої шкіри та здоров'я ендокринної та статевої систем;
  • флавоноїди – допомагають зберегти здоров'я печінки.

Але потрібно пам’ятати, що гарбуз може викликати алергію та індивідуальну непереносність. Тому перш ніж вводити в раціон новий продукт або починати використовувати нову косметику, потрібно протестувати реакцію організму на невеликій кількості продукту.

Хворим на цукровий діабет і першого, і другого типу перед тим, як вводити в раціон харчування, необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем. До складу насіння гарбуза входить речовина D-хиро-інозитол, вона підсилює дію інсуліну і впливає на механізм регуляції глюкози в крові. Перевищення норми продукту може обернутися для діабетика сумними наслідками.

Хворим на жовчнокам'яну хворобу також варто обережно поставитися до нововведень в раціон. Насіння гарбуза мають жовчогінний ефект і можуть стати причиною руху каменів в жовчному міхурі.

Також важливо пам'ятати, що насіння гарбуза в чистому виді надає проносний ефект і може застосовуватися при закрепах.

Гарбузова олія, насіння і гарбуза

Гарбуз для схуднення

Натуральні рослинні продукти часто стають складовою дієт-програм, вітаміни в їхньому складі допомагають підтримати організм під час дієти, вони забезпечують щадний детокс-ефект і підтримують красу. Гарбуз – не виняток.

Речовини в її складі активізують розкладання жирів і перешкоджають їх накопиченню, прискорюють обмін речовин і підвищують ефективність дієти.

Лікувальні властивості насіння гарбуза

Гарбуз позитивно впливає на роботу багатьох систем організму:

  1. Підвищує опірність організму до зовнішніх загроз і захворювань, зміцнює імунну систему.
  2. Знижує рівень холестерину, зміцнює судинну стінку, позитивно впливає на роботу серця, нормалізує тиск.
  3. Покращує обмін речовин, нормалізує відтік жовчі та позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.
  4. Дуже корисний для чоловічого здоров'я. Саме гарбуз лікарі рекомендують вживати для профілактики простатиту та аденоми простати. Також він позитивно впливає на потенцію й репродуктивну функцію чоловіків.
  5. Корисний для органів зору.

Дуже широкий спектр корисних властивостей цього продукту дозволяє застосовувати його як лікувальний та профілактичний засіб в медицині, в косметології – як активний інгредієнт косметики з догляду за обличчям, тілом та волоссям, в складі дієтичних програм, і, звичайно ж, в кулінарії.

Гарбуз від глистів

Антигельмінтний ефект досягається завдяки активній речовині – кукурбітину, яка паралізує паразитів (лямблій, гостриків, солітерів). Також ця речовина перешкоджає розмноженню гельмінтів і сприяє їхній загибелі.

Важливий момент: одна річ – знищити гельмінтів, інша – знизити токсичний ефект цього процесу. Про загибель паразитів можуть свідчити нудота, слабкість, підвищення температури тіла. Вітаміни та мінерали, що містяться в олії гарбуза, підтримують організм в боротьбі з гельмінтами. Таким чином цей натуральний продукт не тільки позбавляє вас непрошених гостей, але і пом'якшує токсичний вплив антигельмінтної терапії.

Експертами компанії Амріта було розроблено антигельмінтний продукт, що містить в собі насіння гарбуза. Дієтична добавка «Гельмінтоцид» створює несприятливі умови для життєдіяльності паразитів в організмі, сприяє вигнанню гельмінтів (гострики, аскариди), найпростіших (лямблії, амеби) і звільненню організму від продуктів їх життєдіяльності. Прискорює усунення інтоксикації та диспептичних явищ, пов'язаних з глистовою інвазією. Нормалізує функціонування печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів, кишечника.

Чоловік з великими гарбузами

Гарбуз для чоловіків, чоловічого здоров'я та потенції

Лікарі рекомендують гарбуз як ефективну профілактику аденоми простати, пов'язано це з підвищеним вмістом в продукті цинку. Разом із вітамінами він чинить позитивний вплив на всю сечостатеву систему чоловіки:

  • поліпшується кровообіг в передміхуровій залозі, вона зменшується в розмірі;
  • активно проявляється знеболювальний ефект;
  • покращується робота нирок і нормалізується сечовиділення;
  • поліпшуються якість сперми та потенція.

Дівчина з гарбузовим маслом для краси

Гарбуз - це смачно

Говорячи про безліч корисних властивостей, варто пам’ятати, що гарбуз це смачна і здорова їжа. З нього можна приготувати багато смачних різних страв. Каші з додаванням круп або без них, гарячі страви з м'ясом, тушкованими овочами, зеленню або грибами. Супи-пюре, запіканки, начинки для пирогів, равіолі, млинців і багато іншого. Надзвичайно смачна випічка з додаванням гарбузового насіння.

Гарбуз можна поєднувати практично з усіма продуктами в несолодкому і солодкому вигляді. З нього дуже смачні десерти, кекси, пюре, цукати та інші смаколики. Його також можна поєднувати у стравах з іншими продуктами - з яблуками, грушами, сливою, обліпихою, смородиною, з бананами, цитрусовими, курагою.

Смачного!