Вітамін Е, друга його назва – токоферол, це жиророзчинний вітамін, представлений в природі вісьмома сполуками. Найпоширеніша форма – альфа-токоферол, вона активніша за інші та корисна для організму людини.

Головне завдання токоферолу – антиоксидантне, він «ловить» вільні радикали, не дозволяє їм шкодити органам і системам, протистоїть окисленню клітинних мембран, захищає білки та жири. Він бере безпосередню участь в ліпідному обміні та процесах засвоєння організмом поліненасичених жирів. Мембрани клітин і білки, які переносять ліпіди, дуже схильні до впливу кисню, а вітамін Е надійно захищає їх від окислення та руйнування.

Вітамін Е в продуктах: де шукати антиоксидант?

Токоферол – жиророзчинна сполука, відповідно, найбільше його знаходиться в жирах. На вітамін Е багаті рослинні олії, насіння рослин і злакові паростки. Також нутрієнт міститься в овочах і фруктах. Ось десять продуктів з високим вмістом вітаміну Е:

  1. Жирна риба: форель, лосось, оселедець.
  2. Соняшникове насіння. Крім токоферолу в насінні соняшнику містяться вітамін В1, магній та клітковина.
  3. Курага. Також курага багата на залізо і калій.
  4. Броколі. Цей овоч має детокс-ефект і знижує рівень шкідливого холестерину.
  5. Шпинат. У ста грамах листового овочу міститься 2,1 мг вітаміну Е. Ця зелень відмінно підходить для приготування смузі, салатів і гарнірів.
  6. Горіхи: мигдаль, фундук і лісовий горіх, фісташки, волоський горіх.
  7. Рослинні олії холодного віджиму. Вітаміну Е в них багато, проте важливо пам'ятати, що рослинні олії дуже калорійні.
  8. Плоди авокадо. Мінімальна кількість вуглеводів і максимум користі – це про авокадо.
  9. Спаржа. Зовсім скоро почнеться сезон спаржі, радимо включити її в раціон.
  10. Пшеничні висівки. Підійдуть для включення в смузі, гарніри, як добавка до каш. Висівки багаті клітковиною, вони забезпечують дбайливий детокс і незамінні для тих, хто хоче позбавитися від зайвої ваги.

Продукти, що містять вітамін Е

Як визначити дефіцит вітаміну Е

Дефіцит корисних речовин може проявлятися по-різному, залежно від індивідуальних особливостей організму, ступеня браку нутрієнтів і тривалості періоду, коду людина цей дефіцит відчуває. Ось головні ознаки дефіциту токоферолу:

  1. Слабкість м’язів.

Дефіцит вітаміну Е може призвести до окисного стресу, який своєю чергою викликає помітну м'язову слабкість.

  1. Відчуття оніміння або поколювання в кистях рук, в ступнях.

Причина неприємних відчуттів — все ті ж пошкоджені «несправні» нейрони.

  1. Проблеми із зором.

Відсутність необхідного захисту може послабити клітини органів зору, що з часом призводить до погіршення зорової функції.

  1. Анемія.

В результаті дефіциту токоферолу еритроцити руйнуються й розвивається гемолітична анемія.

  1. Сухість шкіри, ламкість нігтів.

Цей симптом – наслідок порушення обміну речовин і браку антиоксидантів.

Користь вітаміну Е для жінок

Токоферол для жінок – один з найкорисніших нутрієнтів. Він корисний для імунітету, здоров'я шкіри та очей. Особливо цінний вітамін Е для жінок своїми антиоксидантними властивостями – він захищає клітини шкіри від окислення та пошкодження, а це забезпечує помітний антиейдж ефект.

Для краси шкіри та волосся

Вітамін Е для обличчя є елементом молодості. Він захищає клітини шкіри, стимулює утворення білків, відповідальних за регенерацію шкіри, а значить – протистоїть передчасному старінню. Крім того, правильна і своєчасна регенерація шкірних тканин допомагає швидкому загоєнню подразнень та мікропошкоджень.

Токоферол зміцнює судини, завдяки цій його властивості поліпшується кровообіг і насичення шкіри корисними речовинами та киснем, так нутрієнт дарує шкірі здоровий колір, еластичність та природне сяйво. Також, завдяки зміцненню судин, він протистоїть надмірному випадінню волосся, робить волосся густішим і шовковистим.

Дівчина з рушником на голові

Для нормалізації вироблення гормонів

Вітамін Е для жінок дуже важливий ще й тому, що бере участь в роботі органів секреції та в роботі статевої системи. З'єднання стимулює вироблення важливих жіночих гормонів і позитивно впливає на роботу щитовидної залози, яєчників, наднирників.

Для імунітету

Токоферол є вітаміном – «захисником», тому в правильній роботі захисної системи організму – імунітету – він бере не останню участь. Якщо організм отримує достатньо вітаміну Е, клітини органів і систем захищені від руйнівного впливу вільних радикалів, то загальний імунітет – в порядку. Клітини захищені й від хвороботворних вірусів, і від шкідливих бактерій.

Коли та як вживати вітамін Е?

За останніми даними дієтологів, добова норма токоферолу і для жінок, і для чоловіків становить 15 мг (22 МО). Зазвичай, якщо ваш раціон різноманітний та в ньому досить рослинних жирів, брак вітаміну Е вам не загрожує. Однак при певних захворюваннях і проблемах з травленням дефіцит нутриента може виникнути навіть при правильному і здоровому харчуванні. Крім того, на достатнє вживання токоферолу варто звернути увагу прихильницям дієт, які виключають з раціону максимум жирів.

У будь-якому випадку, сказати про необхідність додаткового вживання вітаміну Е може тільки лікар, орієнтуючись на аналізи. Перевищення добової дози токоферолу не принесе користі та може негативно позначитися на стані здоров'я. Речовина є несумісною з рядом специфічних препаратів, тому, якщо ви проходите медикаментозне лікування, введення в раціон добавки з цим нутрієнтом потрібно обговорити з лікарем особливо детально.

Спеціально для підтримки жіночої краси та відмінного самопочуття фахівці Амріта розробили дієтичний комплекс «Б'юті Баланс». Одна капсула продукту містить вітаміни Е, А, вітаміни групи В, цинк і цілий комплекс рослинних екстрактів для краси шкіри, волосся та нігтів. Купуйте дієтичні добавки Амріта і будьте здорові!

Б'юті Баланс від Амріта