Проблема йододефіциту в нашій країні у всіх на слуху. Проте, відсоток українців, які стикнулися з наслідками нестачі йоду в організмі, зростає з року в рік. Нині ця проблема торкнулася усіх регіонів нашої країни, без винятку. Давайте ж детальніше розберемося в цьому питанні і виберемо свій власний та ефективний спосіб боротьби з йододефіцитом.

У 1896 році німецький вчений Євген Бауман виявив йод в тканинах щитовидної залози і зробив висновок про важливість цього мікроелемента для її нормальної функції. Тоді ж було встановлено тісний взаємозв'язок дефіциту йоду з розвитком багатьох захворювань: розумовою відсталістю, затримкою фізичного і статевого розвитку, невиношуванням вагітності, безпліддям, зобом і т.д.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) на сьогоднішній день в світі близько 1,5 мільярда чоловік проживають в регіонах з нестачею йоду, дві третини з них мають клінічні прояви йододефіциту – зоб. Це явище обумовлене прямою залежністю вмісту йоду в ґрунті та воді від географічних і геохімічних особливостей місцевості. Відносно задовільними за вмістом йоду є ґрунт і водойми біля морів та океанів. Вкрай мало цього мікроелемента в гірських регіонах.

Чи актуальна проблема йододефіциту для України?

На жаль, ситуація з цього питання в нашій країні невтішна. В Україні не менше 60% населення споживають йод в недостатній кількості. За даними досліджень інституту ендокринології дефіцит йоду в тій чи іншій мірі відчуває практично все населення України.

Лідерами цього списку є Чернігівська і західні області: Закарпатська, Рівненська, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська. До регіонів з частково вираженим йододефіцитом відносяться Хмельницька, Житомирська, Київська область і Крим. Помірна нестача йоду фіксується у Вінницькій, Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській, Луганській, Сумській областях. І тільки південні області України, а також Кропивницька, Донецька і Харківська області належать до регіонів з незначно вираженим йододефіцитом.

Карта України з рівнем йододефіциту по регіонах

Чому проблема йододефіциту набула такого широкого поширення в Україні?

За останні 20 років концентрація йоду в ґрунті знизилася втричі. На це в значній мірі вплинули техногенні фактори. Свинець, миш'як, ртуть, кадмій, нікель, радіонукліди та інші токсичні мікроелементи, якими забруднено довкілля, витісняють йод із ґрунту. Крім того, потрапляючи в організм людини, важкі метали та інші шкідливі хімічні сполуки перешкоджають засвоєнню йоду.

Недостатній вміст йоду у воді та ґрунті призводить до дефіциту цього мікроелемента в продуктах харчування. Додамо до цього нераціональне харчування з недостатньою кількістю йодовмісних продуктів в раціоні – і отримуємо хронічний дефіцит йоду в організмі.

Скільки ж йоду нам треба?

На жаль, наш організм влаштований так, що не може накопичувати йод «про запас». Цей мікроелемент потрібний нам постійно.

Добова потреба в йоді залежить від віку та фізіологічного стану людини: діти молодшого віку щодня повинні вживати 90 мкг йоду, школярі (6-12 років) - 120 мкг, доросла людина – 150 мкг йоду, а вагітні та жінки в період лактації й того більше - 250 мкг.

Яка ж роль гормонів щитовидної залози в організмі?

Щитовидна залоза – надзвичайно важливий ендокринний орган для нормального функціонування організму в цілому. Для вироблення гормонів щитовидній залозі необхідний йод. Її гормони контролюють інтенсивність основного обміну, впливають на водно-сольовий, жировий і вуглеводний обміни, знаходяться в постійному зв'язку з іншими залозами внутрішньої секреції, особливо з гіпофізом і статевими залозами. Крім цього, щитовидна залоза активно впливає на фізичний і психічний розвиток людини, бере участь в регуляції діяльності центральної нервової системи, впливає на емоційний тонус і роботу серцево-судинної системи.

Як бачите, роль гормонів щитовидної залози надзвичайно важлива і тому достатнє надходження йоду – основа нашого здоров'я.

Під якою «маскою» ховається йододефіцит?

Щоб запідозрити у себе стан йододефіциту, слід звернути увагу на наступні симптоми:

Жінка тримає руки біля скронь від головного болю

  • розлади емоційної та пізнавальної сфер – погіршення пам'яті, знижений фон настрою, депресії, дратівливість, тривожність, млявість і сонливість, зниження загального тонусу;
  • зниження захисних сил організму – схильність до частих застуд та інфекцій, повільне одужання, схильність до хронізації захворювань;
  • ви постійно мерзнете – нестача йоду призводить до уповільнення метаболізму і зниження вироблення енергії клітинами організму;
  • несподіваний набір ваги – внаслідок уповільнення обміну речовин організм «спалює» менше калорій, надлишок яких накопичується у вигляді жирових відкладень;
  • схильність до набряків – набряклість обличчя і під очима;
  • погіршення стану шкіри, волосся і нігтів – сухість та лущення шкіри, ламкість і випадіння волосся, ламкість нігтів, повільне загоєння подряпин і саден;
  • зміни з боку крові та серцево-судинної системи – зниження рівня гемоглобіну і розвиток залізодефіцитної анемії, уповільнення частоти серцевих скорочень (менше 60 ударів в хвилину);
  • зміни в статевій сфері – порушення менструального циклу, захворювання молочних залоз, безпліддя, складності із зачаттям і виношуванням вагітності, ранній клімакс, зниження лібідо.

Якщо дефіцит йоду в організмі існує тривалий час, виникає дифузний зоб (рівномірне збільшення щитовидної залози) або вузловий зоб (нерівномірне вузлове збільшення щитовидної залози). Згодом при відсутності корекції стану, коли компенсаторні механізми в організмі виснажуються, розвивається крайня ступінь йододефіциту – гіпотиреоз (зниження функції щитовидної залози).

Дуже небезпечний йододефіцит для вагітних жінок, так як це може стати причиною неправильного формування та розвитку плоду. Народжені від таких матерів діти можуть відставати в розумовому та фізичному розвитку і мати безліч інших проблем зі здоров'ям.

Так що ж потрібно робити, щоб компенсувати дефіцит йоду?

Щоб забезпечити достатнє надходження йоду в організм, слід переглянути свій раціон і включити в нього більше йодовмісних продуктів. До них відносяться:

  • морські водорості (ламінарія, вакаме, фукус пухирчастий, спіруліна, ульва або морський салат і т.д.);
  • морська риба і ракоподібні, молюски.

В меншій кількості йод містять:

  • молочні продукти;
  • яйця;
  • м'ясо (особливо яловичина);
  • свіжі овочі, фрукти і зелень (зелена та ріпчаста цибуля, часник, щавель, шпинат, морква, помідори, буряк, редис, бобові, цільнозернові крупи, хурма, фейхоа, полуниця, ананас, всі цитрусові, диня, банани, яблука, виноград, волоські горіхи і фісташки).

Квасоля, морська капуста, ікра лосося, журавлина, яйця, картопля, морква і інші йодовмісткі продукти

Важливим є той факт, що кількість йоду в продуктах при тривалому зберіганні зменшується. Після термічної обробки йод з продуктів зникає практично повністю. Тому для приготування страв включайте в раціон більше свіжих продуктів.

Частково проблему йододефіциту вирішує йодована сіль, але її застосування також пов'язане з багатьма труднощами і недоліками:

  • високий вміст кухонної солі, що протипоказано вагітним, людям з хворими нирками, гіпертонікам, при серцево-судинних захворюваннях;
  • нерівномірний розподіл неорганічних сполук йоду в солі;
  • йод в солі руйнується при термічній обробці і його вміст зменшується в процесі зберігання;
  • складність контролю дози;
  • можливі передозування йоду і алергічні реакції.

Дієтичні добавки на основі органічного йоду здатні вирішувати проблему йододефіциту без шкоди для здоров'я завдяки ряду переваг:

  • однакова ефективність навіть при тривалому зберіганні, так як йод знаходиться в органічно зв'язаному стабільному стані;
  • органічний йод легко засвоюється в необхідних організму кількостях, не спостерігається надлишку йоду, побічних і токсичних ефектів;
  • повна безпека при тривалому застосуванні.

«Тирозин Актив баланс + ашваганда» та «Фітойод Баланс» від Амріта забезпечать вам надійну профілактику йододефіциту, нормалізацію роботи щитоподібної залози й поліпшення її функцій, а також допоможуть регуляції гормонального балансу.

Не варто чекати, коли хвороба почне атакувати! Знайомий з проблемою - значить озброєний! Зробіть турботу про здоров'я вашою повсякденною звичкою!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини.