Йод – дуже важливий мікроелемент для людського організму. Вироблення гормону щитовидки – тироксину – відбувається лише за наявності йоду у певній кількості. На це, до речі, витрачається до 90 відсотків йоду, який надходить з їжі.

Тироксин та щитовидка контролюють та посилюють інтенсивність обміну речовин: водно-сольового, білків, жирів та вуглеводів. Крім того, вони регулюють теплообмін в організмі, поділ клітин, роботу печінки та серцево-судинної системи. Також, саме від цього гормону залежать нервова система, емоційний стан людини та її психологічне здоров'я.

Тому сімейний лікар при скаргах на неврівноважений стан насамперед відправить вас саме до ендокринолога – перевірити рівень тироксину в крові та обстежити стан щитовидної залози.

Для нормальної підтримки роботи щитовидки в організмі необхідно від 150 до 200 мкг йоду (залежно від віку), підвищена потреба в йоді у дітей, вагітних жінок і матерів-годувальниць. Майбутнім мамам необхідно 250 мікрограмів йоду на добу.

Дівчина тримає руку на шиї

Джерела йоду

Цікаво, що їжа – не єдине джерело надходження цього мікроелемента до нашого організму. Ми отримуємо йод з водою та повітрям, але лише в тому випадку, якщо його кількість у ґрунтах достатня. Техногенна чорнобильська катастрофа, на жаль, майже повністю перекреслила нормальну наповненість йодом усієї території України – елементи радіоактивного розпаду мають властивість витісняти йод із ґрунту та атмосфери.

Тому не дивно, що в Україні понад третини мешканців мають ознаки нестачі йоду, але навіть не здогадуються про це, оскільки на початкових етапах зміни у самопочутті дуже незначні.

Якщо з їжею в організм надходить недостатньо йоду, щитовидна залоза виробляє мало тироксину. Такий стан називається гіпотиреозом чи йододефіцитом.

Що непокоїть:

  • робота нервової системи;
  • забудькуватість;
  • знижена увага та реакція;
  • дратівливість;
  • сонливість;
  • ослаблений імунітет;
  • проблеми з серцем та судинами;
  • аритмія, підвищення тиску;
  • зниження рівня гемоглобіну в крові;
  • підвищена вага.

Навіть нормальну вагу регулює саме тироксин. Коли його дуже мало, щоб процес витрати енергії йшов нормальним шляхом, вона відкладається у вигляді жирових запасів.

Якщо дефіцит йоду не поповнюється вже давно, тканини щитовидної залози починають розростатися, намагаючись компенсувати нестачу виробництва тироксину кількістю клітин. Таке збільшення щитовидної залози називають зобом.

Перевірити, чи в організмі достатньо йоду, легко за допомогою аналізу сечі, разом з якою виводяться його надлишки.

Поширений «народний» метод оцінки швидкості «всмоктування» нанесеної на шкіру йодної сіточки — помилка, небезпечна для здоров'я.

Йодомісткі продукти

Як поповнити дефіцит йоду?

Насправді продукти, які містять йод, знайдуться на кожній кухні.

Продукти – рекордсмени за вмістом йоду

Морська капуста

Вона дійсно справжній рекордсмен за вмістом йоду – 300 мкг у 100 грамах, це понад добову норму вдвічі! Крім того, у морській капусті всього 25 калорій (на 100 грамів), майже немає жирів та вуглеводів. Це справжня знахідка для тих, кому потрібно поповнювати йод в організмі, та ідеальний продукт для людей, які стежать за фігурою.

Тріска

Тріска – чудове джерело білка для тих, хто стежить за своїм харчуванням: біла риба містить мало жирів та калорій, але багато вітамінів та елементів, включаючи йод. В одній порції (100 г) міститься приблизно 110 мкг йоду. Також тріска багата кальцієм, магнієм, калієм, фосфором, вітаміном Е та вітамінами групи В, особливо вітаміном В12, який бере участь у нормальній роботі серцево-судинної системи.

Тунець

Тунець жирніша риба, ніж тріска, але від цього не менш корисна. Серед цінних властивостей тунця його здатність запобігати інсульту. Нещодавні дослідження змогли виявити, що у тих, хто споживає тунець чотири-п'ять разів на тиждень, ризик виникнення інсульту знижено на 30%. У рибі багато калію, фосфору, кальцію, магнію, заліза та йоду (у 100 грамах близько 18 мкг).

Грудка індички

Ще одне чудове та здорове джерело йоду. Плюси індички – велика кількість білка та невеликий відсоток жиру. До того ж висока концентрація корисних речовин: кальцію, калію, цинку, заліза, фосфору, йоду (близько 37 мкг на 100 г) та вітамінів групи В.

Чорнослив

Крім насиченості йодом, він регулює рівень цукру в крові, знижує холестерин та зміцнює кістки. У чорносливі також міститься вітамін К та бета-каротин.

Йодована сіль

Всупереч своїй назві, вона зберігає свої властивості не довше 3-4 місяців навіть у закритій тарі. При інтенсивному кип'ятінні йод з такої солі просто випаровується. За різних способів приготування продуктів його втрати становлять від 22 до 60 відсотків. Також йод швидко випаровується з вологої солі та відкритих сільничок.

Дієтична добавка Фітойод Баланс від Амріта

Все-таки краще доповнити дієту спеціальними продуктами, що містять йод, і періодично приймати спеціальні йодовмісні комплекси.

Оскільки багато людей не люблять морську капусту та морську рибу, Amrita пропонує доповнити свій раціон йодовмісною добавкою «Фітойод Баланс».

«Фітойод Баланс» містить йодовмісні екстракт і порошок ламінарії, екстракт топінамбуру, а також цинк і селен, які допомагають організму цей йод засвоїти. Упаковка містить 30 капсул – місячна профілактика йододефіциту в організмі. Приймати «Фітойод Баланс» від Amrita можна до трьох місяців без перерви.

Також добову норму йоду містить у своєму складі комплекс «Тирозин Актив баланс + ашваганда». Збалансований склад надає енергетичну підтримку для злагодженої роботи щитовидної залози та нервової системи завдяки біодоступній формулі високоякісної амінокислоти L-тирозин, природного йоду та кореня ашваганди. Застосування дієтичної добавки «Тирозин Актив баланс + ашваганда» просте: по 1 капсулі на добу 30 днів.

Подбайте про своє здоров'я – забезпечте стабільну роботу щитовидної залози та всього організму!