Прогулянки на свіжому повітрі під ласкавим сонячним промінням так надихають та заряджають нас енергією. Але сучасний ритм життя дедалі більше змушує нас проводити час в офісі, вдома, в магазині. Ми все рідше буваємо на свіжому повітрі та все менше отримуємо заряд «вітаміном сонця». При цьому наш організм потребує поповнення «вітаміном сонця», таким необхідним для міцного організму. «Вітамін сонця» – це вітамін D3, оскільки його основним джерелом є сонце і геть мало продуктів містять цей життєво необхідний вітамін.

Для чого необхідний вітамін D3

Вітамін D – це основа для здорових кісток та м’язів. Регулюючи кількість кальцію та фосфату в організмі, він сприяє їхньому засвоєнню. Ці поживні речовини необхідні для підтримки здоров’я кісток, зубів та м’язів. Також він необхідний для розвитку і росту м’язових волокон і дуже необхідний для нормального розвитку дітей. Нестача вітаміну D у дітей може спричинити розвиток рахіту, а у дорослих – розм’якшення кісток.

Допомагає при депресивних станах. Сьогодні як ніколи наша нервова система слабка та потребує стабілізації, а рецептори вітаміну D присутні на нейронах у ділянках мозку, які беруть участь у виникненні, розвитку та подоланні депресивних станів.

Запорука міцного імунітету. Підсилюючи функцію імунних клітин захищає організм від інфекцій. Має протизапальні та імунорегуляторні властивості, які активізують захисні сили імунної системи.

Зберігає здоров’я та молодість шкіри. Зміцнюючи поверхневий захисний бар’єр шкіри, вітамін D забезпечує її рівномірний колір, блиск та робить її свіжою і здоровою.

Жінка робить зарядку під сонцем

Запобігає розвитку діабету 2-го типу. Вітамін D покращує чутливість до інсуліну, активізуючи рецептори, які допомагають регулювати метаболізм жирних кислот у м’язовому та тілесному жирі. Крім цього, вітамін D допомагає у регулюванні вживання кальцію, а кальцій, своєю чергою, також бере участь у секреції інсуліну.

Покращує здоров’я серця. Вітамін впливає на гнучкість та розслабленість артерій, що допомагає контролювати кров’яний тиск.

Вітамін D запобігає розмноженню ракових клітин. Міжнародна група вчених зі Швейцарії, США, Франції та Німеччини показали, що вітамін D здатний пригнічувати ріст ракових клітин. Він регулює роботу кількох генів, які відповідають за розростання тканин через поділ клітин та диференціацію, коли спочатку однорідні клітини починають освоювати специфічні функції. Вже відомий зв'язок між високим рівнем вітаміну D у крові та низьким рівнем розвитку будь-яких форм раку. Однак клінічні випробування продемонстрували суперечливу картину, і вчені вважають, що насправді вітамін D не допомагає профілактиці онкологічних захворювань, хоча здатний загальмувати його прогресування та зменшити ризик смерті. Але дослідження показали, що поєднавши Вітамін D, омега-3 та фізичні вправи здатні знизити ризик раку. Оскільки омега-3 здатна запобігати розвитку раку, пригнічуючи запальні процеси, утворення нових кровоносних судин, а тренування можуть зменшувати ризик розвитку онкологічних захворювань через придушення запалення та покращення роботи імунітету.

Продукти, що містять вітамін Д3

Чим загрожує дефіцит вітаміну D3:

  • порушенню загоєння ран;
  • болем в кістках, м’язах, спині;
  • частішим інфекційним захворюванням;
  • швидкій втомлюваності, знесиленню;
  • падінню настрою та його перепадам;
  • втраті волосся, погіршенню стану шкіри.

Для уникнення дефіциту вітаміну D3 необхідно проводити багато часу на свіжому повітрі, але не забувати про шкідливий вплив прямого сонячного проміння на шкіру, волосся, сітківку ока та загрозу сонячних опіків і теплового удару в жаркі дні. Також вживати продукти, що містять вітамін: печінка тріски, жирний оселедець, скумбрія, червона риба, курячий жовток, червона ікра. Але і це все не забезпечить добову норму D3 для організму, оскільки вона становить 10-50 мкг, що відповідає 400-2000 МО (міжнародних одиниць). Тому для забезпечення організму необхідною кількістю «вітаміну сонця» часто люди застосовують дієтичні добавки.

Експертами компанії Amrita було розроблено фітопродукт «Вітамін D3 Баланс», одна капсула якого містить 2000 МО вітаміну D3 з холекальциферолу. Допоміжною речовиною є оливкова олія, яка має лужний баланс та покращує засвоєння вітаміну D3 організмом.

Вітамін Д3 Баланс від Амріта

Кому варто приймати «Вітамін D3 Баланс»:

  • людям на початковій стадії ожиріння і вище, оскільки увесь вітамін D буде поглинати жирова тканина, і організму нічого не лишається;
  • жінки в менопаузі. Вони ризикують розвинути остеопороз. Коли одночасно і мало вітаміну D, і знижується рівень естрогенів, а в раціоні недостатньо кальцію, організм просто не може його нормально добувати;
  • людям, які тривалий час знаходяться в приміщенні, куди не потрапляє сонце;
  • людям старшого віку. З роками реакції перетворення вітаміну D у шкірі стають гірші. Ферменти працюють гірше і люди старшого віку 65+ – у групі ризику. Для України це приблизно 58+;
  • людям, які є веганами тривалий час, якщо вони не споживають ані добавок, ані збагачених продуктів;
  • людям з хронічними захворюваннями печінки та нирок.

Але потрібно бути дуже обережними та не забувати про загрозу передозування, яке призводить до накопичення зайвого кальцію, що призводить до закупорки артерій. Тому будьте обережними та не нехтуйте консультацією лікаря.