Перемога в змаганнях – мета спортсмена. Які вітаміни допомагають стати витривалим, набрати потрібну вагу і м'язову масу, швидко попрощатися із зайвими калоріями та зберегти здоров'я? Всі відповіді в нашій статті.

Наполегливість і цілеспрямованість – важливі якості. Вони допомагають досягти успіху в будь-якій сфері, включаючи спорт. Але здоров'я, сила і витривалість починаються з правильного харчування.

Чому спортсменам важливо стежити за повноцінним харчуванням

Повноцінне харчування – джерело енергії, фізичного і психологічного здоров'я. Для спортсмена в будь-якому виді спорту – джерело сили та витривалості. Завдяки збалансованому харчуванню в організм надходять цінні речовини для міцного імунітету, нормальної роботи всіх систем і органів. Цей баланс допомагає контролювати вагу, набирати м'язову масу, спалювати надлишки жирової тканини, моделювати тіло до необхідних розмірів і форм.

Переваги правильного раціону харчування:

  • повна віддача під час тренувань;
  • організм швидко відновлюється після навантажень;
  • підтримка ідеальної ваги;
  • відмінна фізична форма;
  • низький ризик захворювань і травм;
  • хороша підготовка до участі в змаганнях;
  • високий спортивний результат.

Спортсмен витрачає багато енергії, але не може їсти все що завгодно. Спортивний раціон – це строгі обмеження. Калорійність, порції їжі та кількість прийомів їжі регулюється в залежності від поставленої мети. Прагнете ви схуднути чи набрати вагу – баланс білків, жирів, вітамінів і мікроелементів повинен бути абсолютним.

Продукти здорового харчування

Які вітаміни та мінерали важливі для людей, що займаються спортом

Щодня кожному спортсмену необхідні вітаміни групи В, карнітин – вітамін Т, вітаміни С, D, E, F. Постійні тренування, фізичні й психологічні навантаження, змагання збільшують добову норму вітамінів і мінералів в 1,5-2 рази.

Кращі вітаміни для спортсменів:

С – потужний антиоксидант, бере участь в насиченні клітин і тканин киснем, синтезі стероїдних гормонів і колагену, допомагає засвоювати глюкозу і залізо, важливий для регуляції обміну речовин, згортання крові.

D – відповідає за правильний ріст кісток, знижує ризик захворювань серця і шкіри, допомагає засвоювати кальцій і фосфор.

Е – найважливіший вітамін для інтенсивних спортивних тренувань. Регулює рівень стомлюваності м'язів, покращує процес обміну білків, позитивно впливає на роботу мозку, кровоносної та нервової систем. Захищає від руйнівної дії вільних радикалів.

А – регулює синтез білків, необхідний для росту нових клітин, забезпечує антиоксидантний захист.

F – Омега-3-6 – допомагає зберегти когнітивні функції, здоров'я кісток і м'язову масу, вивести з організму зайвий холестерин, нормалізує жировий обмін і роботу серцево-судинної системи.

«Омега-3 Формула» – забезпечує енергію для відновлення після великих навантажень і посилених спортивних тренувань.

Комплекс вітамінів групи В:

В1 – регулятор вуглеводно-жирового обміну, стимулює ріст кісток, м'язів, сприяє правильному процесу травлення. Нормалізує роботу нервової системи, серця, мозку і когнітивних здібностей.

В2 – бере участь в процесах метаболізму, зміцнює верхні судини. Допомагає нарощувати м'язову масу.

В4 – природний антидепресант.

В7 – активізує роботу вітаміну С.

В9 – фолієва кислота – відповідає за якість крові, регулює вуглеводний і жировий обмін.

В11 – карнітин – збільшує фізичну витривалість, укріплює серцево-судинну систему, прискорює регенерацію клітин, тканин і м'язів.

«L-Карнитин форте» – дієтична добавка, джерело енергії та потужний антиоксидантний комплекс – відмінний помічник для інтенсивних спортивних тренувань. Допомагає підвищити фізичну активність, зміцнити організм і тримати під контролем масу тіла.

Важливу роль в раціоні спортсмена грають і мінерали. Серед найосновніших: калій, кальцій, магній, цинк, марганець, мідь, фтор, хром, нікель, кобальт, сірка.

Овочі та фрукти

Які можуть бути симптоми нестачі вітамінів в організмі спортсмена

Вітаміни для спортсменів обов'язкові. Їх недолік погано впливає на здоров'я, погіршує фізичний і емоційний стан. Брак вітаміну D – низька витривалість, швидка стомлюваність. Брак вітаміну В1 призводить до накопичення токсинів. Мало вітаміну В9 – ризик розвитку недокрів'я. Нестача вітаміну С – низький імунітет, ризик травм, сповільнюється метаболізм, причина болю в м'язах, слабкі суглоби.

Симптом нестачі вітамінів:

  1. Підвищена дратівливість.
  2. Низький рівень енергії.
  3. Сонливість.
  4. М'язи не ростуть і погано відновлюватися.

Переваги вітамінів при заняттях спортом

Приймати вітаміни – правило, яке в спорті діє завжди. Вони можуть надходити в організм з різних джерел і в будь-якому вигляді, тому вітамінні комплекси для спорту ефективно доповнюють раціон харчування.

«Колаген форте» – поєднання колагену I та III типу, мінералів, вітамінів В1, Е, С. Зміцнює суглоби та зв'язки, нормалізує процеси метаболізму, покращує мікроциркуляцію крові.

«Спіруліна Баланс» – комплекс незамінних амінокислот, вітамінів і мінералів. Містить найважливіший мінерал – магній – бере участь в процесі м'язового скорочення і передачі нервових імпульсів. Також в складі: цинк, селен, мідь, кальцій, залізо, важливі вітаміни для спортсменів: А, С, Е, Р. Препарат підвищує витривалість під час фізичних навантажень, зміцнює імунну систему, покращує метаболізм, виводить токсини.

Переваги вітамінного балансу:

  • міцне здоров'я;
  • висока фізична витривалість;
  • достатня кількість енергії для великих навантажень і посилених тренувань;
  • швидке відновлення;
  • відмінний результат участі в змаганнях.

Вітаміни для спорту – енергія для здоров'я, відмінної фізичної форми та досягнення цілей. Дотримуйтесь вітамінного балансу, вибирайте вітамінні комплекси відповідно до потреб організму. Віддавайте перевагу якісним препаратам, і бажаний результат стане реальністю!\

За матеріалами:
http://okdysh.sport48.ru/
https://sportivnoepitanie.ru/
https://sportmax64.ru/blog/
ПИТАНИЕ СПОРТСМЕНОВ. Часть 1. – Липецк, ГБУ ЛО ОК СШОР, 2017. – 21 с.