З приходом весни багато хто з нас вирішує активніше займатися спортом і більше ходити пішки. Але що робити, якщо пробіжки, катання на велосипеді та тривалі прогулянки приносять не гарний настрій, а біль в суглобах?

Чому болять суглоби?

Причин проблем з суглобами може бути кілька, ось найпоширеніші:

  1. Надмірне навантаження на ноги. Найчастіше від надмірного навантаження на суглоби ніг страждають люди із зайвою вагою, але «втомити» ноги може і різка зміна режиму активності, наприклад, збільшення спортивного навантаження.
  2. Робота на ногах. Продавці, перукарі, будівельники – все, чий робочий день проходить на ногах, – в групі ризику.
  3. Травми суглобів, включаючи постійні мікротравми – часта проблема професійних спортсменів і людей, чия робота пов'язана з фізичною працею.
  4. Вік і пов'язаний з віковими змінами знос суглобової тканини.
  5. Тривале носіння незручного взуття.
  6. Хронічні та спадкові захворювання суглобів, оперативні втручання.

Щоб суглоби не боліли, а радість руху повернулася, необхідно не тільки усунути причину неприємних симптомів – робити перерви та розминку на роботі, носити зручне взуття, зайнятися корекцією ваги, важливо підтримати опорно-руховий апарат необхідними нутрієнтами.

Дівчина розминає суглоби

Що таке колаген

Для всіх органів і тканин важливий баланс вітамінів, мінералів і поліненасичених жирних кислот, але є один білок, особливо необхідний суглобам – це колаген. Цей білок утворює своєрідний каркас для хрящової тканини, він зміцнює суглоби та кістки, робить зв'язки еластичнішими. Крім того, він відповідає за міцність і еластичність судин, здоров'я нігтів, волосся та зубів.

Людський організм виробляє колаген самостійно, але після 25 років виробництво білка сповільнюється, а до старості практично припиняється. Ось чому важливо поповнювати запаси речовини ззовні.

Ось продукти, які допоможуть підтримати рівень нутриента:

  • м'ясні та рибні бульйони – містять активну форму колагену;
  • лосось – сприяє синтезу білка;
  • зелені листові овочі – хлорофіл, який відповідає за зелений колір рослин, містить проколаген;
  • цитрусові – фрукти, багаті на вітамін С, який допомагає утворенню пролина – речовини, без якої потрібний білок не синтезується;
  • авокадо – сприяє синтезу колагену і містить корисні жири;
  • помідори – стимулюють утворення необхідного суглобам білка;
  • ягоди – малина, журавлина, ожина – запобігають розпаду колагену.

Різноманітне, багате овочами та фруктами харчування важливо завжди, але в літньому віці, коли ризик захворювань суглобів зростає, краще підтримати організм додатково – спеціальними дієтичними добавками.

Ягоди малини, ожини та голубини

Як працює колаген

Невипадково назва білка походить від грецького «kolla», в перекладі – «клей». Головну функцію колагену вчені асоціюють саме зі склеюванням. Молекули білка створюють своєрідні довгі волокна – фібрили, які й утворюють каркас для кріплення клітин хрящової тканини. Завдяки фібрилам клітини надійно скріплюються, роблячи суглоб міцнішим і не дозволяючи йому стоншуватися, а зв'язки отримують здатність витримувати розтягування.

Через втрату колагену з віком фібрили руйнуються швидше, а відновлюються повільніше. Це призводить до зморшок, крихкості кісток і втрати рухливості суглобів.

Всього існує близько 20 типів білка, який нас цікавить, але суглобам найкорисніші I, II та III типи.

  1. Тип №1. Найпоширеніша і найдослідженіша форма – майже весь колаген, що міститься в організмі. Фібрили цього типу утворюють пучки, що формують шкіру, зв'язки, беруть участь у формуванні зубів і нігтів.
  2. Тип №2. Пухкіші, ніж фібрили волокна. Вони формують хрящі та підвищують рухливість суглобів.
  3. Тип №3. Є дуже тонкі та легкорозтягувальні фібрили. Цей тип незамінний для утворення пучків фібрил колагену 1 типу.

Вживання колагену допомагає значно знизити ризик захворювання на артрит. Наукові досліди показали, що колаген є не просто будівельним матеріалом для суглобів, він зменшує запалення та біль.

Як вживати колаген для суглобів?

Дієтичні продукти з колагеном для суглобів представлені десятками брендів, як же обрати правильний та як вживати білок, щоб отримати максимальну користь?

Дієтичні добавки з цим білком безпечні для більшості людей і не виявляють вираженого побічного ефекту навіть при незначному перевищенні норми. Але деякі виробники додають в продукт речовини тваринного і рослинного походження, що здатні викликати алергію. Наприклад, молоко, горіхи та рибу.

З обережністю поставитися до вживання продуктів з нутрієнтом потрібно людям, які страждають проблемами з нирками та печінкою – нутрієнт підвищує навантаження на фільтрувальні органи. При значному перевищенні норми споживання колагенової добавки може виникнути неприємне смакове відчуття в роті, відчуття печіння в зоні стравоходу і шлунку, тяжкість в шлунку.

Оптимальне рішення – обрати вітамінно-мінеральний комплекс, що містить не тільки білок, але й інші важливі для суглобів речовини. Так комплекс «Колаген форте» від Амріта містить гідролізат колагену, який легко засвоюється організмом. Продукт збагачений кальцієм, вітаміном С, магнієм, вітаміном В1, цинком, хромом і вітаміном Е – ці нутрієнти підвищують ефективність корисної для суглобів речовини та позитивно впливають на здоров'я організму в цілому.

Для профілактики артритів фахівці рекомендують вживати добавку курсами тривалістю місяць. На день достатньо випивати по 1 капсулі 2-3 рази під час прийому їжі. Через 2-3 місяці курс можна повторити.

Купуйте «Колаген форте» від Амріта і насолоджуйтеся легкістю руху в будь-якому віці!