З віком організм людини змінюється. Не є винятком і опорно-рухова система, яка досить рано піддається цим змінам. Біль у суглобах і слабкі кістки багатьом з нас здаються природним і неминучим результатом старіння тіла. У сучасному світі багато хто стикається з цією проблемою в досить молодому віці - вже в 35-40 років. Крім того, звичайними супутниками суглобного болю можуть бути скутість і обмеження рухливості, хрускіт при русі, припухлість в ділянці суглобів. Такі порушення характерні для остеоартрозу – найбільш частої патології опорно-рухового апарату.

Остеоартроз – це захворювання, при якому з віком руйнується внутрішньосуглобовий хрящ, що обумовлено порушенням обміну речовин в хрящовій тканині.

Найбільше страждають опорні суглоби: кульшові, колінні, суглоб великого пальця стопи (в цьому випадку формується так звана «кісточка»), а також суглоби хребта.

Чим же обумовлені такі зміни?

Справа в тому, що суглобовий хрящ на 80% складається з води. Поки хрящ «вологий», він здатний витримувати велике навантаження. Але, як тільки відсоток вологи в ньому зменшується, хрящ стає крихким і менш еластичним. Важливу роль у здоров'ї суглоба також грає внутрішньосуглобова рідина, яка зволожує і захищає поверхню хрящів. З віком її вироблення зменшується, що також є причиною розвитку остеоартрозу.

Які ж фактори ризику цього захворювання?

Перш за все – це вік. Клітини хряща (хондроцити), що відповідають за його відновлення, з часом починають працювати гірше, а процеси руйнування, навпаки, починають переважати.

Травми в минулому і фізичне навантаження. Більшою мірою страждають ті суглоби, які тривалий час відчували підвищене навантаження або були травмовані.

Малорухливий спосіб життя. Щоб обмінні процеси в суглобі мали нормальний перебіг, необхідно більше рухатися. Саме рух стимулює вироблення внутрішньосуглобової рідини і покращує надходження корисних речовин в хрящ.

Надмірна вага. У цьому випадку збільшується навантаження на опорні суглоби. А надмірний жировий прошарок ускладнює надходження корисних речовин в суглоб і хрящ. Якщо людина важить, наприклад, 120 кг, то при кожному кроці суглоби ніг відчувають навантаження в 400 кг, що призводить до невблаганно швидкого зношування і руйнування хрящів.

Нині медицина не володіє методами повного відновлення хряща, але існує чимало способів і засобів, які допомагають віддалити початок проблем суглобів, стабілізувати стан і зупинити прогресування захворювання. Тому вже з юних років потрібно уважно ставитися до здоров'я ваших суглобів і займатися профілактикою остеоартрозу, не чекаючи появи симптомів розвитку хвороби.

Що ж робити, щоб надовго зберегти суглоби здоровими?

1. Збалансоване харчування.

Продукти з високим вмістом омега-3

  • Додайте до свого раціону желатин. Цей цінний продукт тваринного походження просто незамінний для суглобів. Він посилює утворення власного колагену і зміцнює опорно-руховий і зв'язковий апарат.
  • Желатин можна вживати у вигляді желе, заливних страв або як окрему харчову добавку.
  • Вживайте продукти з високим вмістом жирних кислот омега-3. Численні дослідження доводять, що регулярне вживання цих поліненасичених жирів допомагає зменшити біль, скутість в суглобах і збільшити їх рухливість.
    Багато омега-3 міститься в жирній морській рибі і морепродуктах, волоських горіхах, мигдалі, лляній олії.
  • Збагачуйте свій раціон свіжими овочами, фруктами і зеленню. Ці продукти містять величезну кількість вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин, вкрай необхідних для підтримки здоров'я суглобів і опорно-рухового апарату в цілому.
  • Забезпечте свій організм достатньою кількістю кальцію. Обов'язково вживайте сири, кисломолочний сир та кефір.

2. Не нехтуйте руховою активністю.

Відкорегуйте свою вагу. Ранкові пробіжки, швидка ходьба, лікувальна фізкультура, плавання допоможуть не тільки поліпшити загальний стан, але й зміцнити м'язи і зв'язки навколо суглобів, поліпшити їх кровопостачання і живлення.

3. Завжди носіть тільки зручне взуття

на невисоких стійких підборах, з м'якою еластичною підошвою. Так навантаження на суглоби при ходьбі буде розподілятися правильно.

4. Розумно облаштуйте своє робоче місце і вибирайте меблі.

Для суглобів дуже шкідливі фіксовані пози, які порушують приплив крові до суглобів. Ноги не повинні затікати, а якщо ви змушені довго перебувати в сидячому положенні, не забувайте періодично вставати і робити розминку.

Дівчина за робочим столом тримається за спину

5. Пам'ятайте про важливість ранньої діагностики проблем суглобів.

Вчасно звертайтеся до вашого лікаря і проходьте обстеження. Адже ранні стадії захворювання набагато легше піддаються корекції.

6. Не забувайте періодично (2 рази на рік) приймати курси хондропротекторів і вітамінно-мінеральні комплекси.

Це допоможе запобігти і сповільнити руйнування хряща, підвищити його міцність і еластичність, поліпшити обмінні процеси в суглобах.

Пам'ятайте, здорові суглоби дають нам можливість щодня ходити, здійснювати піші прогулянки, займатися улюбленими видами спорту, активно відпочивати, а значить - жити повноцінним життям. Лінійка продуктів для здоров'я ваших суглобів від Amrita допоможе вам довгий час відчувати радість руху і активного енергійного життя.

Любіть і бережіть себе!

Автор: Ольга Сарана, лікар загальної практики-сімейної медицини,
провідний експерт AmritaLAB Wellness-консультант